Dinsdag 22/09/2020

Trump president VS

Wie gelooft die mensen in het Witte Huis nog?

Donald Trump.Beeld Photo News

Wanneer houdt voor Donald Trump de verkiezingscampagne op, vroegen velen zich af, toen hij na zijn zege doorging met aanvallen op zijn rivalen. Twee dagen na zijn intrek in het Witte Huis is het wel duidelijk: zijn presidentschap wordt een permanente strijd met de Democraten, de pers en, indien nodig, de werkelijkheid.

Al meteen na zijn installatie als president ondertekende Trump een decreet waarmee hij het belangrijkste erfstuk van zijn voorganger onderuit hoopt te halen: Obamacare. Maar voor de media daar vragen over konden stellen, stuurde het Trump-team het debat de andere richting uit, naar een ongeziene aanval op de vrije pers.

Het eerste salvo loste Trump tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de CIA. "Ik ben doorlopend in oorlog met de pers. Journalisten behoren tot de oneerlijkste mensen op aarde." Trump beschuldigde de media er ook van dat zij opzettelijk een veel te lage schatting gaven van de opkomst bij zijn inauguratie. In plaats van een kwart miljoen mensen zouden volgens hem zeker een miljoen of zelfs anderhalf miljoen mensen zijn beëdiging hebben bijgewoond. "Het was een leugen. We hebben ze betrapt en ik denk dat ze daarvoor een hoge prijs gaan betalen", voegde hij er dreigend aan toe.

Volgens Sean Spicer, Trumps woordvoerder, hebben de media zelfs opzettelijk misleidende foto's gebruikt om de 'enorme' schare Trump-aanhangers op de National Mall er zo klein mogelijk uit te laten zien. De zaak zat het Trump-team zo dwars dat het Twitter-account van de National Park Service op last van het Witte Huis tijdelijk werd gesloten, nadat de dienst in een retweet foto's had laten zien waaruit duidelijk bleek dat er bij de inauguratie van president Obama in 2009 veel meer mensen waren komen opdagen dan bij Trumps inhuldiging.

Spicer kreeg lik op stuk. Kwaliteitsmedia zoals The New York Times haalden met een eenvoudige 'feitencheck' zijn cijfers onderuit. Maar het Witte Huis volhardde in de boosheid. Spicer zei dat het Witte Huis de media "verantwoordelijk zal houden" voor wat ze berichten. Ook Trump-adviseur Kellyanne Conway zinspeelde op maatregelen: "We zullen onze relaties met de pers moeten heroverwegen."

De eerste verandering was meteen al te zien. Anders dan gebruikelijk kreeg de pers géén gelegenheid om vragen te stellen tijdens de Witte Huis-briefing. Nochtans dringt een debat zich op over Trumps geplande protectionistische maatregelen. Zo kondigde de president aan het 23 jaar oude Noord-Amerikaans Vrijhandelsakkoord met Canada en Mexico (NAFTA) te zullen heronderhandelen.

Tegenkracht

Maar Trumps 'revolutie' heeft meteen ook een tegenkracht uitgelokt, zoals zaterdag bleek, toen tijdens de Vrouwenmars misschien wel twee miljoen mensen in Washington, New York en tal van andere Amerikaanse steden de straat op gingen om tegen zijn beleidsvoornemens te protesteren. De Democraten hopen dat het protest een permanent karakter krijgt, zoals ook de Republikeinse Tea Party het moeilijk maakte voor president Obama.

Door De Morgen gecontacteerde hoofdredacteurs in België en Nederland zijn het er intussen ook over eens dat media beter niet meestappen in het moddergevecht waar Trump naartoe wil. Peter Vandermeersch, NRC: "Als je vecht met een varken ga je allebei door het slijk, maar enkel het varken heeft er plezier in." Philippe Remarque, de Volkskrant: "Wij moeten vooral het hoofd koel houden, ons niet laten provoceren en ons werk zorgvuldig blijven doen." 

Bart Eeckhout, De Morgen: "Laat ons niet te veel energie stoppen in het rookgordijn maar vooral kijken wat er achter het rookgordijn gebeurt." Lees meer in De Morgen. Abonnees kunnen in onze pluszone terecht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234