Vrijdag 10/07/2020

Beurs

Wie gelooft Bpost-baas Koen Van Gerven nog?

Koen Van Gerven, de topman van Bpost, is het vertrouwen kwijt.Beeld Reuters

Analisten en beleggers vertrouwen Bpost niet meer. Prognose na prognose kalft het geloof af. Nu ook het dividend niet langer houdbaar is, klinkt de vraag naar de houdbaarheid van topman Koen Van Gerven almaar luider.

“We weten waarmee we bezig zijn, we hebben een goed plan”, stelt Koen Van Gerven in De Standaard. Dat niet alle analisten en beleggers daarvan overtuigd zijn, mag blijken uit de gigantische koersval van de afgelopen dagen. Het aandeel dook ruim 22 procent naar beneden, goed voor nog maar eens een waardeverlies van 515 miljoen euro. Dit jaar ging al zowat twee derde van de beurswaarde van Bpost verloren. In februari noteerde het aandeel Bpost nog tegen 28,30 euro. Woensdag bleef het rond 8,50 euro hangen.

Het aandeel van Bpost dook opnieuw diep in het rood nadat het bedrijf alweer zijn toekomstprognose moest bijstellen. De voorbije weken was het bedrijf in de greep van een stakingsgolf, en het afkopen van de sociale vrede heeft zijn prijs. 

Maandag waarschuwde Bpost dat 2019 een “uitdagend jaar” wordt. De voorstellen die met de vakbonden besproken worden, in de nasleep van de stakingsdagen van vorige maand, “zullen een impact hebben op de winstgevendheid van het bedrijf”, klonk het. Betrokkenen schuiven een bedrag van zowat 75 miljoen euro aan bijkomende kosten naar voren.

Analisten stellen zich vragen over de prognoses die het bedrijf doet. De analisten van Berenberg schatten dat de bedrijfswinst het komende jaar 15 procent of 55 miljoen euro lager zal liggen dan eerst gedacht. Ruben Devos, analist van KBC Securities, is ook al snoeihard: “Ook al noteert Bpost nu fors goedkoper, toch denken wij dat het steeds moeilijker wordt om de betrouwbaarheid in te schatten van de prognoses die het bedrijf geeft. We zien ook weinig wat het aandeel op korte tot middellange termijn kan ondersteunen.”

Reserves

Het wordt steeds moeilijker om de betrouwbaarheid in te schatten, stellen de analisten. Dat is een eufemisme om te zeggen dat ze geen geloof meer hechten aan wat Koen Van Gerven zegt. 

Dat komt niet uit de lucht vallen. In maart verloor het aandeel na de publicatie van de jaarcijfers een derde van zijn waarde. Een maand geleden was er een nieuwe klap, na de publicatie van weer teleurstellende cijfers. De topman moest toen opbiechten dat de boekhouding een beetje opgeleukt werd met eenmalige inkomsten.

De beleggers konden er niet om lachen. Meteen kon de topman zijn prognoses voor de volgende vier jaar, die hij deze zomer op de investeerdersdag ontplooide, opbergen.

De vraag speelt of het postbedrijf zijn royale dividendbeleid kan aanhouden. Bij het huidige beleid – 1,31 euro bruto per jaar – biedt Bpost een stevig rendement van bruto 14 procent, maar analisten zien niet in hoe Bpost dat kan blijven verantwoorden. “Zowel de nettowinst als de cashflow zouden jarenlang tekortschieten om een jaarlijkse uitkering van 262 miljoen euro te kunnen dragen, en volgens ons is het niet duurzaam om uit de reserves van 173 miljoen euro te putten”, zegt KBC Securities.

Het dividend voor dit jaar is voldoende gedekt. Maar wat daarna? Van Gerven laat niet in zijn kaarten kijken. Pas in maart komt Bpost met nieuwe informatie, nadat de raad van bestuur zich over de zaak heeft gebogen. 

Twee elementen zijn cruciaal: de eindejaarsperiode, traditioneel een bloeiend kwartaal voor postbedrijven, én de afwikkeling van het sociale conflict. Het personeel heeft zich immers nog niet uitgesproken over het voorliggende akkoord. Mogelijk worden de cijfers van maart de lakmoesproef voor de houdbaarheid van de CEO.  

Analisten rekenen voor dat Bpost de komende jaren zijn royaal dividend fors zal moeten verlagen, naar 1 euro, misschien nog minder. 

De Belgische overheid heeft 51 procent van Bpost in handen, maar vertikt het haar zitjes in de raad van bestuur in te vullen. Het gekrakeel rond politieke benoemingen is blijkbaar belangrijker. 

De overheid mag dus nog één keer uitkijken naar haar dividend van zo’n 136 miljoen euro. Maar wat daarna? Geen kat die vandaag weet of Bpost de kelk volledig heeft geleegd. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234