Zondag 27/11/2022

Wie geen zin heeft, neemt een baaldag

Uit een interne enquête bij de Gentse politie blijkt dat het aantal zieken op diverse diensten is gestegen. 'Tot 30 procent van het personeel', zegt een vakbondsman. De stijging is volgens internen het hoogst in de interventiedienst. Daar melden agenten zich voor één dag ziek om zo te ontsnappen aan minder leuke jobs, stelt ook hoofdcommissaris Carlier vast. In juli bleven per nacht drie tot vier agenten thuis. Personeelstekort leidt ertoe dat hulpagenten ingeschakeld worden voor taken die hen wettelijk niet toekomen.

Gent

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

De toename van het aantal zieken is volgens de vakbonden toe te schrijven aan de misnoegdheid bij het personeel over de geïntegreerde politie, die in Gent van start ging op 15 juni. Gent is een van de weinige politiezones waar de integratie zo ver gevorderd is. Maar de samensmelting van politie en voormalige rijkswachters verloopt niet zoals het moet. Eind juli inventariseerden de vakbonden de problemen via een bevraging, waar zo'n 90 procent van het personeel aan deelnam. Dat leidde tot een dertien pagina's tellend rapport met allerlei klachten over personeelstekort, gebrekkige infrastructuur en een tekort aan materiaal. Een van de vaststellingen is ook het stijgend aantal zieken. Volgens een vakbondsafgevaardigde meldt ongeveer 30 procent van het korps zich ziek.

Hoofdcommissaris Freddy Carlier ontkent de toename. Wel bevestigt hij dat het aantal eendagzieken, waarvoor men dus geen doktersbewijs moet voorleggen, in juli is toegenomen. Dit probleem deed zich enkel voor bij de interventiedienst, waar de integratie de grootste impact heeft.

"Per nacht bleven zo'n drie tot vier personen thuis", verduidelijkt Carlier. "Op deze manier proberen agenten te ontsnappen aan jobs die ze niet graag doen. Het gaat om permanenties aan de 24-op-24-uurreceptie en in het bewaarhuis. Dat zijn zeker geen aangename werkjes, vooral niet doordat alle omringende gemeenten na de werkuren de mensen doorverwijzen naar Gent." Om te vermijden dat te veel agenten nog baaldagen nemen werden de vervelende klusjes nu verdeeld over verschillende diensten. Daarnaast krijgt de interventiedienst een nieuwe dienstregeling, waardoor er weer een teamgeest en solidariteit heersen. Momenteel vullen de agenten zelf hun rooster in naar eigen wensen, waardoor ze geen vertrouwde dienstregels hebben en steeds met andere bazen en collega's werken.

De commissariaten klagen in de enquête ook over een gebrek aan personeel. Door het tekort worden hulpagenten onwettelijk ingezet. Zo moeten ze optreden bij ongevallen met gewonden. Volgens hoofdcommissaris Freddy Carlier zijn ze hiervoor bevoegd. Het politieboekje vertelt iets anders. "Hulpagenten kunnen wel ongevallen vaststellen, maar alleen als er geen gewonden zijn", verduidelijkt Patrick Van Parys, directeur van de Oost-Vlaamse Politieacademie. "Als er gewonden zijn, moet een agent ter plaatse komen. Indien hulpagenten toch de vaststelling doen, kan dit later problemen opleveren. Het parket kan immers de partij die verantwoordelijk is niet vervolgen voor het toebrengen van onvrijwillige slagen en verwondingen. Dat betekent dat de persoon niet gestraft wordt voor de aangebrachte verwondingen. Het slachtoffer wordt wel vergoed, dus voor hem zijn de gevolgen miniem. Het is mogelijk dat het parket dergelijke vaststellingen van hulpagenten stilzwijgend toestaat of ermee akkoord gaat. Maar het is zeker geen vaste regel en er is eventueel sprake van een deontologische fout. Een burger die zich benadeeld voelt door deze werkwijze, kan zelfs de deontologische houding van het korps door het Comité P laten onderzoeken. In de academie opteren we er trouwens voor dat iedereen binnen zijn bevoegdheid blijft."

Ziekteverzuim in zone Gent tot 30 procent gestegen sinds hervorming

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234