Vrijdag 24/09/2021

Standpunt

Wie geen slap klimaatakkoord afgesproken krijgt, zegt tegen zijn kinderen: jullie kunnen de pot op

De Vlaamse regering met bovenaan als tweede van links minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V). Beeld BELGA
De Vlaamse regering met bovenaan als tweede van links minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V).Beeld BELGA

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Deze federale en Vlaamse regeringen lijken beter op de paarse regeringen uit het verleden, die ze ten diepste verafschuwen, dan ze zelf vermoeden. De opendebatcultuur van toen is nu openlijk geruzie geworden, waarvoor het woord gekibbel allang te vriendelijk geworden is. En blijkbaar sluiten deze regeringen ook 'princiepsakkoorden' af die het licht van de volgende dag niet eens halen.

Dat is nu althans het geval bij het (niet-)afsluiten van het klimaatakkoord. Alles werd in gereedheid gebracht voor de voorstelling van het akkoord, tot bleek dat er nog onenigheid was over de budgetten. Geen detail, want getouwtrek over de centen verhindert het federale België al zes jaar lang een klimaatakkoord af te sluiten. Het maakt van ons land de risee van het internationale milieubeleid.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Maar hey, alles kan altijd nog erger. De kans is reëel dat België naar de volgende klimaatconferentie, in december in Parijs, moet zonder intern vergelijk. Gelukkig zullen er vast wel weer genoeg bevoegde Belgische ministers op de top rondlopen om die ultieme vernedering onder elkaar te verdelen. Zo raakt er toch iets verdeeld van de klimaatlast die dit leuke land treft.

Wat deze vertoning zo gênant maakt, is dat de discussie allang niet meer over ambitie gaat. Het klimaatakkoord gaat niet over wat we zouden moeten doen voor het duurzame behoud van een leefbaar klimaat. Het gaat hoogstens nog over wat we minder zouden kunnen doen dan oorspronkelijk beloofd. Zelfs over zo'n slap compromis kunnen we het blijkbaar niet eens worden.

Vlaanderen wil bijvoorbeeld minder investeren in hernieuwbare energie, maar betwist Wallonië het recht om hetzelfde te doen, omdat ze daar wel eens profijt van zouden kunnen hebben. Wat is dit? Kleutertheater? Gelukkig zijn er nog echt fundamentele kwesties zoals de benoeming van een burgemeester in een villadorp buiten Brussel om bestuurskracht te tonen. Het klimaat kan nog wel even wachten.

Alles vragen deze regeringen ons te doen met het oog op de toekomst van onze kinderen. Ons loon een indexsprong laten maken? Doe het voor de kinderen, zegt de regering. Langer en harder werken? Doe het voor de kinderen. Hogere facturen betalen voor energie, kinderopvang, onderwijs, ouderenzorg... Doe het voor de kinderen. Maar, het klimaat? Neen, dat brengt de toekomst van onze kinderen blijkbaar niet in gevaar.

"Wie staakt, zegt tegen zijn kinderen: jullie kunnen de pot op", zei oud-gouverneur Luc Coene vorig jaar over het sociaal verzet tegen de regeringsplannen. Wel, dan zeggen wij tegen de regering: 'Wie zelfs geen slap klimaatakkoord afgesproken krijgt, zegt tegen zijn kinderen: jullie kunnen de pot op.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234