Woensdag 03/03/2021

Politie Antwerpen

"Wie geen Nederlands sprak, moest zijn zakken leegmaken"

Café Tanger in Borgerhout. Beeld Wouter Van Vooren
Café Tanger in Borgerhout.Beeld Wouter Van Vooren

In Borgerhout konden de vier van diefstal en geweld beschuldigde agenten gemakkelijk slachtoffers maken. Systematisch speurden ze naar mensen zonder papieren. In café Tanger in de Kerkstraat kennen de stamgasten de agenten maar al te goed.

In het café kwamen de agenten af en toe langs. "Identiteitskaarten!", riepen ze als ze het café binnen kwamen. Wie documenten kon tonen, werd met gerust gelaten. De rest moest zijn zakken legen. Kleingeld, biljetten, een brokje hasj: alles werd meegenomen. Wie in het zwart werkt, heeft vaak flink wat cash op zak.

De grootste angst van mensen zonder wettig verblijf is het land te worden uitgezet. Dat verklaart waarom de agenten zo lang - jaren, zeggen ze hier - ongestoord te werk zijn kunnen gaan in deze buurt in Borgerhout, waar migranten van de derde generatie, nieuwkomers en mensen zonder papieren door elkaar wonen. Maar ook in de Handelsstraat en in de omgeving van het Sint-Jansplein zouden deze agenten mensen op café en in shishabars hebben beroofd. Er wordt gesproken over bedragen van meer dan 2.000 euro, over diefstal van gsm's, en slagen en verwondingen.

Rachid, een Nederlander van Marokkaanse origine die geen familienaam in de krant wil, zegt dat hij 's morgens op de fiets werd tegengehouden door een combi. "Ze stopten en vroegen of ik Nederlands sprak. Ja, antwoordde ik. Toen reden ze door." Zo zochten ze hun slachtoffers, zegt hij. "Wie geen Nederlands sprak, moest zijn zakken leegmaken. Die dag zijn er zeven mensen bestolen. 'Dit is geld van de Belgische staat', zeiden ze dan."

"Er zijn straten in Borgerhout waar deze mannen zich niet meer kunnen vertonen, of ze worden onder handen genomen." Lees de volledige reportage in de pluszone van De Morgen.

null Beeld

Agenten werden al zes maanden afgeluisterd

De arrestatie van de Antwerpse agenten heeft een lawine van klachten op gang gebracht. De dienst Intern Toezicht houdt hen al een halfjaar in het oog.

De vier agenten werden gisterochtend door de onderzoeksrechter ondervraagd. Drie inspecteurs werden na het korte verhoor overgebracht naar de gevangenis. Het gaat om Besart B., Nick C. en Stéphane S., allen tussen de 24 en de 34 jaar.

De vierde agent, Jochen G., werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Hij was aanwezig bij een razzia boven café Tanger in de Kerkstraat afgelopen zomer, waar de agenten de boel kort en klein zouden hebben geslagen op zoek naar geld. "Mijn cliënt bleef in het café", zegt zijn advocaat Axel Deschampheleire. "Hij was niet op de hoogte van wat zijn collega's boven in de appartementen hadden gedaan." De man is voorlopig voor drie maanden geschorst.

De naam van een vijfde, wat oudere agent ging gisteren eveneens over de tongen. De man is echter op vakantie in de VS en liet het thuisfront weten dat hij niets met het bestelen van sans-papiers te maken heeft. Voor alle zekerheid verwijderde hij in de loop van de dag zijn profielfoto van zijn Facebook-pagina.

"Systematisch tewerk"
Volgens het Antwerpse parket opereerden de agenten wel degelijk in een bende. De betichtingen luiden: afpersing in bende, diefstallen met geweld, en slagen met werkonbekwaamheid tot gevolg. Geruchten dat de agenten ook drugs afpakten van dealers, worden niet hardgemaakt. De vier worden niet beticht van drugsbezit of -handel.

"Er zijn aanwijzingen dat de slachtoffers willekeurig werden gecontroleerd, geslagen en beroofd van hun bezittingen", zegt een parketwoordvoerder. "Ze gingen systematisch tewerk en viseerden mensen in een precaire positie. Het parket tilt zeer zwaar aan de feiten."

De agenten zijn ondervraagd over een vijftal voorvallen. Het parket zegt dat er in het dossier veel meer verdachte tussenkomsten worden onderzocht.

Afgeluisterd
De verdachte agenten lijken niet geneigd mee te werken aan het onderzoek. Eén beroept zich op zijn zwijgrecht. De speurders van Intern Toezicht hebben één objectieve bron van informatie: afgeluisterde gesprekken van de agenten. Volgens bronnen binnen de politie zouden de agenten minstens zes maanden zijn afgeluisterd. Mogelijk gebeurde dat ook met verborgen micro's in de combi's.

Wouter Van Besien, fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad, wil dat er naast het interne onderzoek naar de afpersingszaak binnen de Antwerpse politie ook een grondige doorlichting komt van het korps door het parket of het Comité P.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234