Zondag 17/01/2021

OpinieLore Baeten

Wie gaf Jeff Hoeyberghs een microfoon?

Lore Baeten.Beeld Wouter Van Vooren

Lore Baeten is gemeenteraadslid in Sint-Niklaas en actief bij Jong CD&V.

Laat hem maar brullen en zichzelf op de borst slaan, denk ik bij de vrouwonterende uitspraken van chirurg Jeff Hoeyberghs. Maar wie gaf die man een microfoon?

Heel wat verontwaardigde Twitter-berichten en artikels passeren de revue over de lezing van Hoeyberghs die het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV) afgelopen weekend aan de Universiteit Gent organiseerde. De beelden tonen weinig fraais. Volgens de chirurg moet een vrouw niet veel anders doen dan beschikbaar zijn voor seks en mannen pleasen.

Wie naar zijn onzin wilde luisteren? Een hoop rechts georiënteerde studenten, die deftig in pak in een zaal zaten die voorzien werd door de UGent. De universiteit heeft zich inmiddels gedistantieerd van de uitspraken van de spreker, maar niet van de organisatoren die hem de microfoon gaven.

Zo werkt dat hier in Vlaanderen vandaag. Wie brult, die is. Wie roept, die wint. 

Dat er mannen zoals Jeff bestaan doet me weinig. Maar wanneer mensen zoals hij een podium krijgen om zulke fundamentele misogynie te verspreiden, reageer ik wél. Want uitspraken als ‘Ze willen hun benen niet meer opendoen’ raken me tot in de kern. Daardoor besef ik weer dat feminisme duidelijk niet overbodig is. Zeker wanneer je weet hoeveel grensoverschrijdend gedrag ontstaat uit het seksualiseren van vrouwen en uitspraken als deze. Waar is het podium voor alle vrouwen die slachtoffer werden van seksisme?

Jeff Hoeyberghs tijdens zijn gecontesteerde lezing aan de UGent.Beeld ROSA Gent

Toch denk ik ergens ook: ach, laat Jeff maar zijn wie hij is. Want eigenlijk zijn de gedachten die hij predikt marginaal. Niet enkel in stijl, maar ook qua impact. Ik geloof niet dat dit de gedachten zijn van de gemiddelde Vlaamse man. Maar door hem een megafoon te geven, wordt dit soort taal uitvergroot en jammer genoeg ook genormaliseerd.

Ik heb even getwijfeld. Wie verafschuw ik het meest? Hij die seksisme predikt of zij die hem een podium en een microfoon geven? Ik kies de laatsten. Ik ben sterk verontwaardigd door een studentenvereniging die ooit nog gewaardeerde politici voortbracht en kwaliteitsvolle lezingen organiseerde. Er is niks mis met een rechts ideologische studentenclub, diversiteit moet er zijn. Maar haat en seksisme prediken is faliekant fout, om over het smakelijk meelachen nog maar te zwijgen. Het is jammer dat de KVHV leden wil werven en naam wil maken door te provoceren.

Ik hoop oprecht dat de UGent zich niet enkel van de spreker, maar ook de mensen distantieert die hem een forum gaven en met hen hierover grondig in debat gaat.

Gelukkig zijn er ook heel wat studenten en verenigingen die aan politiek en opinievorming doen, niet om te choqueren en te marginaliseren, maar om positieve verandering teweeg te brengen. Terwijl die enkelingen alsmaar luider roepen, is het aan ons om verdoken seksisme en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen de samenleving uit te helpen.

Lore Baeten.Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234