Vrijdag 03/02/2023

'Wie gaat dit allemaal betalen?'

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) niet bezorgd over dure Afghanistanmissie

De Inspectie Financiën noemt de missie van vier F-16's naar Afghanistan onbetaalbaar, maar minister De Crem houdt vol dat hij het geld zal vinden. 'Ik zal dat zoeken op de eigen begroting van Financiën.' Wel geeft hij toe dat andere missies, zoals de bescherming van vluchtelingen in Tsjaad, zullen moeten wijken.

Door Gorik Van Holen

Brussel l Samen met de vakbonden zet de oppositie vette vraagtekens bij de betaalbaarheid van de missie. Ongenoegen is er ook over de weigering van de minister om in het parlement uitleg te geven over de opdracht van de Belgische troepen in het woelige zuiden van Afghanistan.

De Inspectie Financiën is ronduit vernietigend over de plannen van de regering. Voor de eerste missie van zes maanden kost de operatie in Afghanistan 22,6 miljoen euro. "Op dit ogenblik is er voor een dergelijk project geen enkele budgettaire ruimte", luidt het advies. "Tenzij men bereid zou zijn onze aanwezigheid in Kosovo, Kaboel, Libanon en Kongo drastisch af te bouwen of te schrappen." De Crem zei gisteren dat hij het geld op zijn eigen begroting zal zoeken, maar volgens de Inspectie bevat "de voorliggende nota geen enkel voorstel van budgettaire oplossing".

Ook de vakbonden stellen zich vragen. "Wie gaat dit allemaal betalen?", zegt Dirk Deboodt van het Acod. "Het personeel veroudert en wordt dus duurder, van de plannen om mensen te detacheren naar justitie komt niets in huis en ondertussen worden er nieuwe missies uitgestuurd die handenvol geld kosten. Bovendien is de thesaurierekening uit balans door de ontsporing onder de vorige regering. Daarvoor alleen al moet er dit jaar minstens 50 miljoen worden gevonden op het budget van defensie."

De bonden zien maar twee mogelijkheden: ofwel zal De Crem drastisch moeten besparen op het personeel, ofwel zullen bestaande missies worden afgebouwd. De minister zelf zei gisteren dat "alle missies te gepasten tijde worden geëvalueerd. Dat geldt zeker voor die in Tsjaad, waarvan het einde voorzien is tegen 15 februari 2009."

Voor Groen! is dat het bewijs dat de minister kiest voor "een oorlogslogica" en geleidelijk komaf maakt met het beleid van de afgelopen jaren, toen gekozen werd voor humanitaire en vredesmissies. Feit is dat de gevaarlijke missie in het zuiden van Afghanistan zo in de plaats komt van een operatie waarbij Belgische militairen vluchtelingen beschermen in Tsjaad.

Ongenoegen is er ook over de weigering van De Crem om het parlement in te lichten over zijn plannen. Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen en zijn PS-collega André Flahaut eisten dat de bevoegde Kamercommissie onmiddellijk zou terugkomen uit vakantie om van De Crem te vernemen wat de precieze opdracht is van de Belgische troepen in Afghanistan. "Nu de opdracht nog is uitgebreid, zou hij op zijn minst daarvoor verantwoording kunnen geven", vindt Van der Maelen. "Maar hij onttrekt zich aan elke controle, zowel budgettair als parlementair. Toen hij in de oppositie zat hekelde hij het gebrek aan respect van zijn voorganger Flahaut, maar ik zeg u: Flahaut had veel meer politieke moed dan hij. Die kwam het tenminste uitleggen als hij troepen naar Tsjaad of Libanon stuurde."

De Crem zelf haalt de schouders op. "Ik sta altijd ter beschikking van het parlement", zegt hij. Nochtans is de vraag om de commissie bijeen te roepen afgewezen. "Als de commissievoorzitter (Van der Maelens partijgenoot Ludwig Vandenhove, GoV) niet op vakantie zou zijn, dan zouden we misschien kunnen vergaderen", kaatst de minister de bal terug. "Maar ik wil nog voor de troepen vertrekken, eind augustus dus, uitleg komen geven in de gemengde Kamer- en Senaatscommissie." Die commissie vergadert alleen achter gesloten deuren, en dus zou De Crem de parlementairen onder geheimhoudingsplicht iets meer kunnen vertellen. "Dat is niet meer dan een doofpotcommissie", vindt Van der Maelen. "Bovendien vertrekken de eerste manschappen volgende week."

Inspectie Financiën:

Op dit ogenblik is er voor dergelijk project geen enkele budgettaire ruimte

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234