Zondag 25/10/2020

Wie energiefactuur niet kan betalen krijgt nog hogere rekening

De federale energieregulator Creg, die de tarieven vastlegt, verwijst naar het ontradingseffect. ‘De hoge prijzen moeten vermijden dat mensen blijven hangen in het opvangsysteem.’

De federale energieregulator Creg ligt onder vuur voor de hoge tarieven die ze aanrekent aan mensen die hun energiefacturen niet kunnen betalen. Klanten die door hun betalingsproblemen gedropt worden door hun leverancier krijgen hun elektriciteit en gas dan van hun netbeheerder, doorgaans Eandis of Infrax. Maar daar betalen ze sinds eind vorig jaar vaak nog meer voor hun energie.

“Wanneer een energieleverancier een klant die niet kan of wil betalen schrapt, dan treden de netbeheerders op als noodleverancier”, legt Ellen Dries van Samenlevingsopbouw uit. “De prijzen die zij daarvoor aanrekenen, worden vastgelegd door de Creg. Die telde daarvoor de gemiddelde prijs van de drie grote leveranciers van een bepaalde zone, maar eind vorig jaar is de formule veranderd. De Creg baseert de prijs nu op de duurste contracten van de drie grootste leveranciers, waardoor de facturen een pak hoger uitvallen.” Een absurde methode, meent Dries. “Mensen die het sowieso al moeilijk hadden om hun rekening te betalen, moeten nu nog meer geld ophoesten voor hun energiefactuur.”

Ook Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) stelt zich vragen. “De zwakste mensen, die veelal al schulden torsen, krijgen het op deze manier nog moeilijker”, zegt haar woordvoerder Gorik Van Holen. Het zit de minister ook hoog dat de Creg de tarieven zonder overleg heeft aangepast. “De Creg is een federale instantie, maar wij zijn wel bevoegd voor de netbeheerders. Het kan dus niet dat wij hierover niet geconsulteerd zijn. We hebben de Creg dan ook een brief gestuurd om uitleg te vragen.” Het antwoord daarop zou weinig duidelijkheid geboden hebben.

De Creg zelf verdedigt de beslissing en spreekt over een ontradingseffect. “We willen het de mensen met financiële moeilijkheden niet lastiger maken”, aldus woordvoerder Laurent Jacquet. “Maar we moeten de prijs wel hoog leggen om te vermijden dat klanten in het opvangsysteem blijven hangen, of dat bepaalde mensen met opzet hun leveranciers niet langer betalen om via de netbeheerders een goedkoper tarief te krijgen. Wat de netbeheerders aanbieden is een tijdelijke en geen structurele oplossing. Te lage prijzen nemen de motivatieweg om snel een nieuwe leverancier te zoeken.” De tarieven die voorheen aangerekend werden, waren volgens Jacquet overigens weinig doorzichtig en niet uniform.

Volgens Ellen Dries schiet de maatregel evenwel zijn doel voorbij. “Wie gedropt is door zijn leverancier omwille van betalingsmoeilijkheden, heeft het vaak moeilijk om een nieuwe leverancier te vinden. Ze blijven dus zitten in het noodsysteem, wat hen nog meer geld kost.” Ook Van den Bossche begrijpt de redenering, maar “de prijzen zo hoog optrekken is geen manier van doen”.

Hoeveel mensen het slachtoffer zijn van de tariefverhoging, is niet helemaal duidelijk. Volgens Eandis zijn in 2010 9.170 gezinnen gedropt door hun leverancier, dat is een stijging met 10 procent. Infrax en de Vlaamse energieregulator Vreg zien net een stabilisering, of zelfs een lichte daling. Eind vorig jaar zouden volgens de cijfers van de Vreg 3,13 procent van de Vlaamse huishoudens afhankelijk zijn van hun netbeheerder voor energie. In januari vorig jaar was dat nog 3,23 procent. Een verklaring voor die uiteenlopende cijfers kon niemand gisteren geven. Mogelijk is de discrepantie deels te wijten aan het feit dat in bepaalde statistieken ook mensen worden meegerekend die aan het verhuizen zijn, en daardoor even zonder leverancier zitten. Ook zij vallen dan terug op de netbeerder.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234