Woensdag 27/10/2021

Wie een job 'met toekomst' kiest, krijgt een premie

Brussel

Eigen berichtgeving

Iemand die zich inschrijft voor bepaalde studierichtingen die naar een knelpuntberoep leiden, krijgt voortaan een premie van 200 euro als hij op het einde van het academiejaar geslaagd is. Sluit die student de hele studie met succes af, wacht hem nog eens 200 euro premie. Gaat hij ook effectief in de betrokken bedrijven aan de slag, dan komt daar nog eens 350 euro bij. Wie slim kiest, kan dus straks in totaal 750 euro cadeau krijgen. Het plan is een initiatief van het aanvullend nationaal paritair comité voor bedienden. Dat comité omvat 50.000 bedrijven en ruim 350.000 bedienden. "Die bedrijven betalen allemaal een bijdrage voor risicogroepen en een deel van dat geld zullen we heroriënteren voor dit project", zegt Arnout De Koster van het paritair comité.

In totaal komen studenten van negen verschillende studierichtingen in aanmerking voor de premies. Het gaat om richtingen zoals bouw, elektromechanica maar ook vastgoed, fiscaliteit, grafische opleidingen of secretariaat. De maatregel geldt zowel voor Vlaanderen als Wallonië. "Er is een hoge werkloosheidsgraad onder jongeren", legt De Koster uit. "Anderzijds zijn er veel jobs in knelpuntensectoren die vacant blijven. Natuurlijk beslissen jongeren zelf wat ze studeren maar wij willen ze toch in een bepaalde richting stimuleren. Nu gaat iemand vaak iets studeren, blijft dan werkloos en moet vervolgens door ons omgeschoold worden. Dat is duur en tijdrovend. Daarom hebben we in onze laatste CAO beslist om met dit systeem van start te gaan."

In totaal zou het jaarlijks om zo'n vijfduizend studenten gaan. "Als die allemaal slagen en werk vinden in een van onze bedrijven, spreken we over een bedrag van 750 euro per student. Omscholing kost eerder iets van 3.700 euro per student. Voor ons is het dus zeker geen dure maatregel."

Behalve geld wil het paritair comité aan andere ondersteunende projecten werken. "ik denk bijvoorbeeld aan het informeren van wat de beroepen precies inhouden, of een stageplaats, een vakantiejob of een echte baan helpen zoeken", zegt De Koster.

Een school die van het nieuwe systeem profiteert is de provinciale hogeschool Limburg. "Wij hebben tweehonderd studenten in de richtingen accountancy-fiscaliteit en secretariaat-talen die allemaal geld kunnen krijgen", legt woordvoerder Dirk Selis uit. "We waren verrast toen we over deze maatregel hoorden maar we zijn natuurlijk zeer blij. Vooral nu de inschrijvingen nog volop lopen, is het interessant als je dit aan je studenten kunt melden." (KH)

Paritair comité voor bedienden wil kandidaten warm maken voor moeilijk op te vullen vacatures

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234