Zondag 09/05/2021

"Wie een Gouden Schoen in deze jongens zag, is een leugenaar"

null Beeld belga/photonews
Beeld belga/photonews

Ja, ze waren alle vijf uitzonderlijk leergierig, gedreven en getalenteerd maar om nu te zeggen dat Matz Sels (23), Sven Kums (27), Laurent Depoitre (27), Brecht Dejaegere (24) of Danijel Milicevic (30) op een dag kandidaat zouden zijn om de Gouden Schoen te winnen? Neen, dat zagen hun hoofd-, hulp- en keeperstrainers er jaren geleden niet in toen ze hen voor het eerst aan de aftrap brachten in eerste klasse. "En wie beweert dat ze het er wel in zagen, is een leugenaar."

Matz Sels

Debuut in eerste klasse: met Lierse SK op 29 juli 2012 (30 matchen) Transfer naar AA Gent: januari 2014
Keeperstrainer Lierse toen: Patrick Nys (nu keeperstrainer STVV)
"Bij Lierse was Matz tweede keeper na Kawashima. Toen die vertrok, waren er toch twijfels om meteen Matz te zetten. Hij had wel bij de beloften in doel gestaan en had duidelijk kwaliteiten maar om op een jonge keeper te moeten rekenen als je tegen degradatie speelt, dat was toch een risico. Mijn zorg was dat hij samen met de andere spelers de dieperik zou ingaan maar met vallen en opstaan heeft hij het voor zijn leeftijd (20) niet slecht gedaan."

"Hij was niet nerveus voor zijn debuut tegen Gent. Matz is van nature een rustige jongen, een koele kikker en dat straalt hij ook uit op het veld. Matz laat zijn emoties niet snel zien, hij zal niet snel opspringen van geluk of in de de grond kruipen van ellende. Minpuntje was dat hij niet zo goed met kritiek omkon. Als ik hem erop wees wat hij verkeerd had gedaan, dan schoof hij de fout nogal snel op een ander af."

"Matz heeft een sterk karakter. Toen Maged hem bij Lierse onder druk zette om een contract van vier jaar te tekenen, zei hij meteen: 'Neen, ik doet het niet.' en hij heeft voet bij stuk gehouden. Maged heeft hem bij de B-kern gestoken. Geen makkelijke periode voor Matz, die ook nog een operatie aan zijn voet moest ondergaan. Voor veel jonge keepers zou het dan 'over and out' zijn geweest maar Matz is daar sterker uitgekomen. Eerst in het gips, daarna weken op krukken en vier maanden keihard alleen getraind om dan bij AA Gent meteen in het eerste staan: ik ken er geen drie die dàt zouden kunnen. Nu, zijn vriendin Jolien was toen topzwemster en Matz zag waarschijnlijk wat zij moest voor haar sport moest doen - volgens mij heeft hem dat gesterkt. Als voetballer is hij een voorbeeldprof. Bij Lierse kwam hij nooit te laat op training, kroop nadien nog in de fitness, ging zelden tot nooit op stap, nam de nodige rust, verzorgde zich: niets op aan te merken."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

"Uiteraard zag ik toen in Matz geen Gouden Schoen. Hij had wel het potentieel om een goeie keeper te worden maar maakte nog geregeld foutjes. Onvoorstelbaar welke progressie hij heeft gemaakt op drie jaar tijd, vooral in het meevoetballen. Daar moet ik de technische staf van Gent voor feliciteren. Matz trapt geen ballen meer weg, wat hij bij Lierse wel deed, hij probeert altijd uit te voetballen, ook als hij onder druk wordt gezet. Nu bekeken is Matz de meest complete keeper die ik onder mijn hoede had. Uiteraard heeft hij nog werkpunten - met name op flankvoorzetten - maar als je ziet welke stappen hij heeft gezet dan kan ik niet voorspellen waar het verhaal van Matz Sels zal eindigen." "Of hij mee moet naar het EK? Als nummer drie na Courtois en Mignolet zeker wel. Gillet is goeie keeper die het goed doet bij KVM maar op een gegeven moment moet je verjongen. Op het EK kan Matz ervaring opdoen en zich verder ontwikkelen. Op clubniveau zou ik hem aanraden niet te snel te vertrekken bij AA Gent. Als hij nu al naar het buitenland gaat, riskeert hij op de bank te belanden. Voor een doelman is dat een ramp: daar leer je niets bij en gaat je moraal naar beneden. Laat hem nog één of twee jaar bij AA Gent blijven en dan zal hij klaar zijn voor de stap hogerop."

Brecht Dejaegere

Debuut in eerste klasse: met KV Kortrijk op 19 februari 2011 (64 matchen, 4 goals)
Transfer naar AA Gent: augustus 2013
Hulptrainer bij KVK toen: Yves Vanderhaeghe (nu trainer KV Oostende)
"Brecht is van Club naar de beloften van Kortrijk gekomen om er te voetballen. Ik herinner me hem als een heel mager kereltje maar wel met een keiharde wil om te werken en bijzonder leergierig - naar het voorbeeld van Sven Kums. Net als Sven volgde hij een speciaal dieet bij een sportdokter om wat body te pakken. Na de training bleef hij ook geregeld na om zijn voetenwerk te verbeteren, zijn passing, precisie... Brecht is een jongen die zich een doel stelt en een route uitstippelt om dat te bereiken. Hij heeft al zóveel progressie gemaakt maar er zit nog rek op."

"Het duurde inderdaad even voor Brecht debuteerde bij Kortrijk, omdat hij toen nog niet top was. Dat was een verhaal van lange adem. Hij gaf zich bij de beloften een uur lang aan honderd procent maar dan was zijn bobijntje fysiek meestal af. Er zat ook nog teveel 'afval' in zijn spel, hij had nog periodes dat hij wegzakte of te overhaast speelde, maar hij ging er wel altijd voor. Hij was ook altijd streng voor zichzelf. Als hij eens een verkeerde pas gaf of slecht speelde, dan vloekte hij op zichzelf. Echt, als trainer kan je geen betere gast in je groep hebben. Altijd positief, altijd luisterend, altijd erop gebrand om beter te worden. En nu ligt zijn rendement een stuk hoger. Hij is sterker en slimmer geworden. Brecht is redelijk veelzijdig, je moet hem niet vastpinnen op één positie. Hij heeft een individuele actie in huis, is heel explosief - hij heel al meer dan één penalty uitgelokt - en verdedigend houdt hij zich ook niet in. Eens hij in de ploeg is gekomen, ging hij er niet meer uit omdat hij niet alleen voor zichzelf speelde, maar ook voor de ploeg, tot hij stikkapot zit. Hij zou alleen wat beslissender mogen zijn, wat meer goals maken, wat meer assists geven en nog wat meer regelmaat in zijn prestaties leggen. Maar chapeau voor wat hij al getoond heeft."

"Brecht gaat niet uit, drinkt niet, hij verzorgt zich honderd procent en heeft maar één doel: slagen in het voetbal. Als trainer is dat fantastisch, je moet niet achter zijn veren zetten. Hij is zot van het spelletje. Nu, ik heb de indruk dat de nieuwe generatie voetballers heel bewust weet waar ze mee bezig zijn. Met de grote concurrentie moeten ze natuurlijk altijd scherp blijven."

"Dat Wilmots hem oproept voor het EK, dat is een andere zaak. De concurrentie op zijn positie is met mannen zoals De Bruyne moordend, hé. Voorts is Brecht een jongen die je niet zot zal kunnen maken. Hij doet gewoon waar hij zich goed bij voelt. Hij werd al kampioen met AA Gent en speelt nu ook in de Champions League, als hij rustig blijft en zijn prestaties kan bestendigen, dan komen er wel mogelijkheden. Hij zit wel graag in zijn vertrouwde omgeving, hij is trainer van de kleintjes in Handzame, hij heeft zijn familie in zijn buurt - maar als er interesse uit het buitenland zou zijn, dan is hij stabiel genoeg in zijn hoofd om daar goed mee om te gaan en te oordelen."

null Beeld VDB
Beeld VDB

Laurent Depoitre

Debuut eerste klasse: bij KV Oostende op 27 juli 2013 (65 matchen, 21 goals)
Transfer naar AA Gent:
juli 2014
Trainer bij KVO toen: Fred Vanderbiest (nu trainer Cercle Brugge) "Oostende moest in 2012 een inspanning doen om Laurent bij Aalst te halen want ook andere clubs waren geïnteresseerd. Ik had hem bij Pérulwez bezig gezien - op zijn 19de was dat manneke voorin al een stevige vent - en ik ben hem blijven volgen. Wat hem overtuigde om voor KVO te kiezen, was dat wij ook Moreels en De Schutter overnamen en die drie jongens bleken erg belangrijk voor KVO. De Laurent van nu kan je niet vergelijken met die van vier jaar terug: hij leefde toen nog als een student. Reed dagelijks op en af naar zijn kot in Elsene. In eerste instantie had hij het niet zo makkelijk maar Laurent heeft dan zijn studie even aan de kant gezet om alles op het voetbal te zetten. Dàt en zijn relatie met Shana, die hij in Oostende leerde kennen, waren bepalende factoren in zijn succes. Laurent had een belangrijk aandeel in de promotie naar eerste."

"Eén minpunt aan zijn verhaal bij Oostende: hij raakte betrokken in de overname van het stamnummer door Decuyper. Laurent had een akkoord met Zulte Waregem en toen de deal afsprong had hij het moeilijk om zich weer op te laden. Voor hem was het een uitgemaakte zaak dat hij de club zou verlaten en eens Laurent wat in zijn hoofd heeft gestoken, wijkt hij daar niet snel van af. Ik kon hem uiteindelijk ompraten maar bijtekenen, dat zag hij niet zitten. Oostende verdiende zo niets aan zijn transfer naar Gent, terwijl hij een fantastisch eerste seizoen in eerste draaide."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Het is héél rap gegaan voor Laurent. Hij had altijd al veel kracht en voor zijn gestalte en kilo's die hij meesleepte, was hij redelijk snel - terwijl hij nu wel heel scherp staat - maar zijn aannames waren vaak niet goed. Hij had twee-drie tijden nodig voor de bal goed lag en ook zijn positiespel op de korte ruimte was niet altijd goed maar als ik zie wat hij nú presteert, dan kan het niet anders of de technische staf van Gent heeft veel tijd in hem gestoken. Chapeau. Maar eerlijk: ik zag toen nog geen Gouden Schoen in hem."

"Als je ziet hoe hij de voorbije twee jaren is ontploft, dan is alles mogelijk voor Laurent. In mei 2013 speelde hij kampioen in tweede klasse, twee jaar later speelde hij verdedigers van Valencia van het kastje naar de muur terwijl dat toch niet de eerste de beste zijn - en dat ondanks een enkelblessure. Als hij nog een paar percent beter wordt en wat efficiënter en regelmatiger: waar eindigt dat? Moest ik Laurent zijn, ik zou nog een jaar of twee bij Gent blijven want die club zit nog niet aan zijn plafond. Hein heeft ook bijgetekend, hé. Ik begrijp wel dat hij boter bij de vis wil en hij is ook al 27, maar àls hij dit seizoen vertrekt, dan moet hij maken dat hij speelt anders zet hij een stap achteruit. In een competitie als de Premier League kunnen ze hem dat niet garanderen. Kijk maar naar Benteke en Lukaku: het duurde ook even voor ze een kans kregen en zelfs nu zitten ze soms nog op de bank. Ik vraag me af of Laurent daar goed mee zou omgaan."

"Het EK? Dat zal kantje boordje zijn want die positie is sterk bezet. In de zestien is Laurent wel dodelijk efficiënt en in een kern van 23 zou hij zijn plek waard zijn. Waarom Origi wel en hij niet? Het is een keuze die te verdedigen zou zijn want een type als Laurent kan je op een WK wel gebruiken."

Sven Kums

Debuut eerste klasse: bij SK Lierse (gehuurd van Anderlecht) op 10 februari 2007 (14 matchen, 1 goal)
Transfer naar AA Gent: juli 2014
Hulptrainer bij SK Lierse toen: Eric Van Meir (nu hoofdcoach)
"Sven kwam als jeugdspeler van Anderlecht naar Lierse om speelminuten te krijgen. Hij zag dat halfjaar als een leerperiode, of dat nu bij Lierse of bij een ander club was, dat maakte niets uit, en hij heeft zich goed staande gehouden. Hij had zijn opleiding bij Anderlecht gekregen, dan weet je uiteraard dat hij technisch begaafd is. Sven zag het spel goed, kon het in één tijd ook snel verleggen maar hij was wel heel tenger. Zijn lichaam was onvoldoende ontwikkeld en schoot daardoor tekort in de duels. Met zijn snelheid van uitvoering kon hij wel veel oplossen maar als je tegen de degradatie speelt, zoals wij met Lierse deden, dan is het vooral knokken geblazen. Sven besefte dat hij geen Arnold Schwarzenegger was en hij is met een sportdokter aan het werk gegaan om aan kracht bij te winnen, aan loopvermogen, om zijn actieradius te vergroten. Sven wist perfect wat hij moest doen."

"Ik had hem graag bij Lierse gehouden. Sven was al bijzonder matuur voor zijn leeftijd (20) maar hij had dat leiderschap al in zich. Hij was een rustige jongen, onopvallend, zonder kapsones en niet controversieel- neen, hij sprak met zijn prestaties op het veld en op training was hij een keiharde werker. Hij was altijd al een fantastische voetballer, alleen is hij met de jaren nog slimmer geworden, ervarener en dat maakt van hem een spilfiguur bij AA Gent."

null Beeld Goyvaerts
Beeld Goyvaerts

"Dat hij het in zich had om de Gouden Schoen te winnen, dat kan je op zo'n jonge leeftijd niet voorspellen maar ik wist wel dat Sven een carrière als profvoetballer zou uitbouwen. Bij een ambitieuze eersteklasser zoals Genk of Gent of zo. Dat hij het zo goed zou doen in de CL tegen grote clubs zoals Valencia en St. Petersburg, neen - dat had ik niet gedacht. maar hij maakte altijd de juiste keuzes, ook met de hulp van zijn vader die zelf al meer dan dertig jaar in het voetbal zit en altijd bij de besprekingen aanwezig was. Stel dat Ajax hem financieel meer had geboden dan Heerenveen, dan zou hij misschien op een zijspoor zijn beland, terwijl hij zich bij Heerenveen wel verder kon ontwikkelen. Natuurlijk moet je wat geluk hebben om bij een club terecht te komen die er met rasse schreden op vooruit gaat, zoals AA Gent. Op dat vlak ging hij een perfect huwelijk aan."

"Zijn verhaal is nog niet afgelopen. Sven is redelijk polyvalent, Hij heeft van alles een beetje maar ook van alles genoég. Ik zie hem niet overstag gaan voor het grote geld, tenzij het gekoppeld is aan het sportieve, wat een gezonde gedachte is. Hij sprak nooit over zijn dromen - ik neem aan dat Anderlecht wel zijn droomclub is, al is het maar om te bewijzen dat ze hem te vroeg afschreven. Het EK? Dat wordt een heel moeilijk proces als je ziet hoe de posities bezet zijn. Sven heeft bovendien het nadeel dat hij mààr in België speelt en dat mannen zoals Witsel en Nainggolan al jàren dit niveau halen. Het wordt een moeilijke keuze voor Wilmots."

Danijel Milicevic

Debuut eerste klasse: bij AS Eupen op 31 juli 2010 (72 matchen, 16 goals)
Transfer naar AA Gent: januari 2014
Trainer bij Eupen toen: Dany Ost (nu coach RWDM)
"Toen ik bij Eupen in tweede overnam, stonden we helemaal onderaan. De club was net in Italiaanse handen beland en ze beloofden een handvol goede transfers - ik had daar niets in te zeggen. Bij de winterstop waren de eerste recruten daar, onder wie Maric, Lepiller en Danijel Milicevic. Met hun kwaliteiten verzekerden we het behoud en een jaar later zijn we opgegaan."

"Ik had een voorliefde voor Danijel. Een heel innemende jongen, met een groot hart. Intelligent ook - die jongen spreekt vijf talen, hé. Hij had lang geen indrukwekkend postuur, hij is eerder aan de frêle kant maar wàt een uitzonderlijke gave - die baltoets van hem. (bewonderend) Ik heb nadien nooit nog een speler gezien die de bal zó trapte als Danijel. Ik heb hem vaak op trainingen bekeken. Links, rechts, zuiver op techniek, niet op kracht: een schoolvoorbeeld. Ik daagde hem eens uit om drie na elkaar op de lat te trappen - ik was 1.000 euro kwijt (lacht). Hij bleef geregeld samen met Lepiller op training na om vrijschoppen te nemen. Keeper in doel, muurtje ervoor. Ongelooflijk. Ik moest ze laten ophouden uit vrees dat ze hun adductoren zouden overbelasten (lacht). Mensen kwamen naar hen kijken. Nadien ging Lepiller hamburgers eten, Danijel niet. Hij was verstandiger, op en naast het terrein. Als je met hem praat of hem wat uitlegt, dan luistert hij naar wat je zegt. Danijel is ook geslaagd met het hoofd, niet alleen met zijn benen."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

"Uiteraard zag ik vijf jaar terug geen Gouden Schoen in hem - wie dàt beweert, is een leugenaar. Hij hàd kwaliteiten maar dat is nog een wereld van verschil met wat hij nu laat zien in de CL. Danijel is een laatbloeier. Er zijn spelers die er jong staan en van wie je niets meer hoort en er zijn spelers die pas laat ontploffen. Dat is het schone aan zo'n Danijel, hoe hij is geëvolueerd. Hij is veel aan Vanhaezebrouck verschuldigd."

"Bij mij speelde hij als rechtsbuiten, linksbuiten, nummer tien, nummer acht maar het liefst speelt hij natuurlijk zonder beperkingen, dat hij mag lopen waar de ruimte ligt. Maar zijn grote kracht, die ligt toch in stilstaande fases. Als hij de bal trapt, of dat nu een corner of vrije trap is, dan komt die aan tot op de millimeter. Voor een trainer is een speler als Milicevic puur geluk. Niet de grote sfeermaker in de groep, daar is hij te rustig en relax voor, maar hij laat zich wel respecteren."

"Na drie jaar is hij bij Eupen vertrokken. We speelden barrages om niet te zakken uit eerste klasse maar in die periode net voor de eindronde waren makelaars en spelers meer bezig met hun transfer dan met de club en dat verhaal is door al die spanningen niet goed afgelopen."

"Of Danijel hogerop kan? Ja, als ik zie met welk gemak hij speelt. Duitsland, Engeland, Spanje: hij kan wel mee maar vraag is: wie haalt een speler van 30?" "Voor mij is Kums wel dé favoriet om de Gouden Schoen te winnen, ook al heb ik een boon van Danijel. Kums heeft als leider en kapitein van Gent toch een grote bijdrage. Maar Danijel ligt er niet wakker van. 'Ik zie wel', zei hij me onlangs. Typisch Danijel. Nuchter."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234