Woensdag 16/10/2019

Wie een boek geeft, schenkt een wereld

Je kunt ernaar uitkijken of je kunt ze verfoeien, maar iedereen leest ze: de eindejaarslijstjes. Daarom vroegen we aan schrijvers en recensenten: welk boek vind je zo fantastisch dat je het aan al je dierbaren cadeau zou willen doen.

Stefan Hertmans

Recentste roman: Oorlog en terpentijn

Christopher Clark, Slaapwandelaars, De Bezige Bij Antwerpen.

Schitterend en minutieus verslag van de catastrofale verwikkelingen die vanaf 1913 tot eind juli 1914 tot de Eerste Wereldoorlog zouden leiden.
Onmisbaar voor wie inzicht wil krijgen in de absurde kronkels van een hooggestemd humanisme in combinatie met nationalistische ideeën. Een les in nederigheid ook, als je bedenkt wat voor soevereiniteit we vaak van onderhandelaars verwachten.

Christophe Vekeman

Recentste roman: Marie

Joost Zwagerman, Americana, De Arbeiderspers

Deze riante, meer dan 1.200 pagina's tellende bundeling van alle essays die Joost Zwagerman in de loop der tijden over de Amerikaanse cultuur in al haar veelomvattendheid geschreven heeft, is zonder meer een feest voor de geest. Zwagerman blaakt de hele tijd van geestdrift, maar wordt nooit hijgerig en verstaat kortom de kunst zijn enthousiasme te uiten op een enthousiasmerende manier. Daarnaast weet hij het evenwicht te vinden tussen helderheid en diepgang. Hij verdient het kortom te worden behangen met sterren en strepen: Zwagerman is de maarschalk van de Nederlandstalige essayistiek!

Fleur Speet

Virginia Woolf, Tussen de bedrijven,

De Bezeige Bij.
Vertaling Erwin Mortier

Omdat het zo'n intense poging is de mens te begrijpen, dit verhaal over een zonnewende-toneelstuk dat op het platteland wordt opgevoerd. Ongeëvenaard vervlecht Woolf wat veraf is en dichtbij en laat zo zien hoe je midden in een moment kunt zijn en er tegelijkertijd bovenuit kunt stijgen omdat je het leven doorziet. Haar woorden zijn altijd groter dan het aantal letters dat ze bevatten, waardoor ze haar personages zo weergaloos gevoelig de maat neemt. Wie de mens wil begrijpen, leest Woolf.

Toine Donk

Joost de Vries, De republiek,

Prometheus

Joost de Vries omschrijft zijn eigen poëtica als "langzaam maar zeker je Word-documentje vullen met alles wat er in je hoofd zit, elk boek dat je hebt gelezen, elk computerspelletje, elke film, elke kus, elk blauwtje, elke aanslag op een staatshoofd waarover je hebt gelezen." In een tijd die niet wordt gevormd door de roman maar door andere media, toont De Vries wat de roman als enige kan: hij is in staat van de eclectische, moderne chaos aan impressies een schitterend geheel te vormen als De republiek.

Fred Braeckman

Emma Donoghue, Verdwaald,

Atlas Contact

In Verdwaald brengt Emma Donoghue veertien prachtige, spannende verhalen over vier eeuwen migratie. Geluk- en goudzoekers, landverhuizers, zwervers die naar de Nieuwe Wereld trekken. Mensen die allang vergeten zijn, maar die historica en romanschrijfster Donoghue ontdekte via archieven en oude krantenartikels. Bijzonder ontroerend is de geschiedenis van de Ierse vrouw die met twee kinderen haar man achternagaat. Maar hem nooit zal ontmoeten. Al even sterk vertelt Donoghue hoe een zwarte slaaf en de blanke vrouw van de baas samen weglopen naar hun vrijheid. Juweeltjes van beheerst proza.

Monica van Paemel

Recentste roman: Weduwenspek

Ian Buruma,1945. Biografie van een jaar,

Atlas Contact

De herdenking van de Eerste Wereldoorlog verdringt de belangstelling voor de Tweede, maar met 1945 - De biografie van een jaar heeft Ian Buruma een schokkend verslag afgeleverd van de nasleep van de Tweede Wereldoorlog; de excessen van de bevrijdingsroes, de afrekeningen en de ellende van miljoenen ontheemden. De belevenissen van zijn vader waren voor Buruma de aanzet voor een fascinerend boek; wie wil begrijpen uit welke ruïnes onze wereld is voortgekomen moet 1945 lezen.

Sjoukje Smedts

Abdelkader Benali, Bad Boy,

De Arbeiderspers

Beikes, boksen. Dat dacht ik toen ik afgelopen herfst hoorde dat ik een gesprek over de kunst van het boksen zou leiden. Bij het bladeren door De artistieke uppercut, van Jan Van den Berghe, bleek toch al snel dat ik lang niet altijd correct denk. Bij het lezen van Junior. De broer die bokser werd, verdwenen mijn laatste vooroordelen over de sport. Maar het was het boek Bad Boy van Abdelkader Benali dat me helemaal meezoog. In de wereld van het boksen, maar ook in die van een jongen van Marokkaanse afkomst die het probeert te maken in Amsterdam.

Rik Van Puymbroeck

Stefan Hertmans, Oorlog en terpentijn,

De Bezige Bij

"Waarom hoor ik al de ganse nacht dat orgel in mijn hoofd?" Het is de eerste zin van het tweede deel van Oorlog en terpentijn. Aan het woord is Urbain Martien, een tot dit jaar onbekend schrijver, het is de grootvader van Stefan Hertmans. Samen (Hertmans hield mee de pen van grootvader vast) schreven ze het mooiste boek over de Groote Oorlog. Beter: het mooiste boek dit jaar. Over die man die, vervuld van liefde voor zijn moeder en zijn vader en voor de schilderkunst, opbokst tegen het leven. Die de oorlog in moet. En die dan zelf schrijft, in notities die Hertmans in 1981 kreeg en die hij pas dertig jaar later durfde te lezen, over de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal van Urbain Martien (Marsjèn, voor de Franstalige bevelhebbers): beklemmend, ontroerend, warm, verschrikkelijk.
Onvergelijkbaar mooi.

P.B. Gronda

Gezeten bij een haardvuur werkt hij aan de opvolger van Straus Park

George Saunders, Tenth of December,

Random House

U hebt niet veel tijd want zo gaat het leven nu eenmaal: drie keer per dag eten, naar believen voortplanten en verder niet veel tijd over hebben voor andere dingen. U wilt wel het beste, maar niet als het 900 pagina's lang moet duren. U wilt nadenken en lachen, maar liefst in een redelijk compact formaat en wanneer u het wilt. Bijvoorbeeld voor het slapengaan, tijdens het wakker liggen of na het ontwaken. U leest vast de korte verhalen van Saunders. En anders is het nog lang niet te laat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234