Woensdag 12/08/2020

Standpunt

Wie denkt dat jonge wereldverbeteraars de tegenpool zijn van rationele zakenlui, is niet mee. Ze zijn bondgenoten

Barbara Debusschere.Beeld Tim Dirven

Barbara Debusschere is journalist bij De Morgen.

Rik Torfs probeerde het in De afspraak: de klimaatspijbelaar Anuna De Wever in al haar vurigheid temperen door te zeggen dat de wetenschap “er niet helemaal uit is”. De ondertoon leek wel: “Kalm nu maar kindjes. Hang maar niet te veel de groene puberale activist uit.”

Nochtans vertegenwoordigen deze jonge mensen geen uitzinnige verzuchtingen. De klimaatwetenschap is er wel uit. En vooral, de spijbelaars doen op hun manier alleen maar wat steeds meer economen en CEO’s doen: de opwarming en het milieu bovenaan op hun prioriteitenlijstje zetten.

‘Zombieachtige houding’

Zoals de 415 internationale investeerders, goed voor 32 biljoen dollar, die onlangs op de klimaattop “zeer dringende actie” eisten omdat anders financiële verliezen dreigen waarbij de crisis van 2008 een ritje op de draaimolen zal lijken. “De zombieachtige houding van politici is verwerpelijk”, zeiden ze. Dat is precies de boodschap van de spijbelaars.

Of zoals enkele van ’s werelds grootste bedrijven die voor een appelblauwzeegroene koers gaan. Niet omdat ze plots Greenpeace tof vinden, maar omdat het minstens begint door te dringen dat aan grenzeloos vervuilen een gepeperd prijskaartje hangt. Want als de spijbelaars roepen: “Onze toekomst staat op het spel”, dan is dat niet louter een puberkreet.

Zo blijkt dat er jaarlijks voor miljarden dollars klimaatschade is. Dat niets doen meer zal kosten dan de lage-uitstooteconomie op de rails zetten. En dat die heel wat winst kan opleveren en het dus onzin is dat er geen andere optie is dan alles blauwblauw te laten. Of zoals topeconoom Nicholas Stern (Londen School of Economics) het stelt: “Doen we dit juist, dan wordt dit straffer dan de industriële revolutie.”

Plasticsoep in de Schelde

Toeval is het dan ook niet dat baggergigant DEME nu investeert in een systeem om plastic uit de Schelde te halen. Het was econoom Geert Noels, erg bezorgd over de plasticsoep, die de voorzet gaf. Was hij 25 jaar jonger, dan specialiseerde hij zich in milieu-economie, vertelt hij in onze bijlage Zeno.

En wie allergisch blijft voor spijbelende ‘snotneuzen’, kan daar ook lezen hoe de dochter van Noels het ziet. Ze is ook econome en volgens onze bronnen spijbelde zij niet. Maar zij koos wel voor een specialisatie milieu-economie en werkt nu bij het gerenommeerde instituut van Stern. “Omdat dat nu de nuttigste soort economie is en wij millennials dat nog sterker aanvoelen dan andere generaties.”

Wie nog altijd denkt dat jonge, groene wereldverbeteraars de tegenpool zijn van rationele cijfermensen en zakenlui, is niet mee. Ze zijn nu bondgenoten die samen roepen om politieke actie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234