Dinsdag 09/08/2022

Contacttracing

Wie besmet is met mutant, krijgt extra telefoontje en mogelijk derde test

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Reizigers die mogelijk besmet zijn met een mutant van het coronavirus zullen naast een telefoontje van een contacttracer ook nog een gezondheidsinspecteur aan de lijn krijgen. Sommigen onder hen zullen gevraagd worden om een derde test af te nemen na 10 dagen.

Redactie

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wil de verspreiding van nieuwe, besmettelijkere coronavarianten in ons land zoveel mogelijk een halt toeroepen. Besmette reizigers die afwijkende waarden hebben op hun PCR-test - wat kan wijzen op een variant van het virus - moeten onmiddellijk extra gecontacteerd worden, aldus de minister in De Zevende Dag.

Zaterdagavond gaf hij microbioloog Herman Goossens, Karine Moykens (verantwoordelijk voor de testing en tracing) en IT-topman Frank Robben daarom de opdracht om een systeem uit te dokteren, waarbij de afwijkende stalen van terugkerende reizigers snel opgespoord, gecontacteerd en opgevolgd kunnen worden. De 3 zaten daar gisterochtend over samen. Ook Antwerps gouverneur Cathy Berx overlegde mee, omdat gisteren al gestart werd met het opsporen van verdachte gevallen in de provincie Antwerpen.

Begonnen in Antwerpen

In de loop van de dag werden er gisteren “al enkele tientallen reizigers” - aldus Herman Goossens - opgebeld, van wie de test geanalyseerd werden in het federaal testlabo in Antwerpen. De komende dagen zal dit uitgebreid worden naar de 7 andere federale testlabo’s.

In principe worden alle besmette reizigers sowieso al opgebeld door een contactonderzoeker, maar daarnaast zullen ze nog eens apart gecontacteerd worden door een gezondheidsinspecteur. De reden voor die dubbele telefoons? “Contacttracers werken op basis van vooraf opgestelde vragenlijsten. Maar als je mensen belt om te zeggen dat zij vermoedelijk besmet zijn met een nieuwe mutant, dan moet je hen daar ook wat meer uitleg over kunnen geven. Wat weten we over die variant? Waar zouden ze best op letten? Vandaar dat we daarvoor gezondheidspersoneel inschakelen;” In dat gesprek zal hen ook nog eens op het hart gedrukt worden hoe belangrijk het is om zich te houden aan de quarantaine, omdat ze veel besmettelijker zijn dan anderen. Uiteindelijk krijgen mensen ook zekerheid of ze besmet zijn met de variant, door een genoomanalyse die wordt uitgevoerd. “Maar we wachten daar dus niet op om hen al te waarschuwen”, aldus het kabinet.

Derde test

Nieuw is dat reizigers die besmet zijn met een variant zal gevraagd - maar niet verplicht - worden om zich in sommige gevallen nog een derde keer te laten testen. Tot nu toe moesten teruggekeerde reizigers zich op dag 1 laten testen. Op dag 7 volgde een nieuwe test. Was die negatief? Dan mocht je uit quarantaine. Was die nog positief? Dan moest je tot dag 10 in quarantaine blijven, zonder nieuwe test. Aan die mensen wordt nu gevraagd om zich op dag 10 nogmaals te laten testen, “zodat we kunnen zien of ze na 10 dagen nog besmettelijk zijn”.

Maar wat met de 40% van de teruggekeerde reizigers die zich (nog) niet laten testen hebben? Zolang zij zich niet laten testen, blijven zij onder de radar. Als ze het PLF-formulier hebben ingevuld, krijgen ze wel nog telefoon met de vraag om zich snel te laten testen, maar er staan geen sancties op als ze dat niet doen.

“Laat u testen”

De minister klaagde in De Zevende Dag ook over het feit dat er te weinig getest wordt, waardoor we geen precies beeld meer hebben van de pandemie in ons land en of we nu wel of niet in een derde golf zitten. Vandaag worden er gemiddeld iets meer dan 33.000 tests per dag afgenomen, terwijl we er meer dan het dubbele kunnen afnemen. Ondanks dat er veel minder getest, stijgt het aantal besmettingen wel. “Daarom een oproep: ‘Mensen die zich niet goed voelen, alsjeblieft, ga naar de huisarts en laat u testen’.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234