Dinsdag 15/10/2019

Wie Belg wil worden, verhuist best naar Luik

Niet-Europese migranten die in Antwerpen de Belgische nationaliteit aanvragen, stuiten drie keer zo vaak op een njet als inwoners van Luik of Brussel.

De cijfers staan in een rapport van de Koning Boudewijnstichting. Migratiespecialisten Dirk Jacobs en Louise Callier van de ULB ondervroegen 1.027 mensen van niet-Europese origine in Antwerpen, Brussel en Luik.

Opmerkelijk: bij aanvragers uit Antwerpen werd 8,2 procent van de naturalisaties geweigerd, bijna drie keer zoveel als bij inwoners van Brussel. Daar stoot slechts 2,8 procent op een weigering. Luikenaren krijgen in amper 2,2 procent van de gevallen een njet, vier keer minder dan Antwerpen.

Dat lijkt vreemd, want het is de commissie Naturalisatie van de (federale) Kamer die beslist of iemand al dan niet de Belgische nationaliteit krijgt. De gemeente is niet meer dan een doorgeefluik, zij bezorgt het dossier aan de Kamer.

Het is niet zo dat de aanvragers in Antwerpen slordiger omspringen met hun documenten, zeggen de onderzoekers, of dat ze minder vaak over de vereiste papieren beschikken. Die percentages zijn in de drie steden min of meer gelijk.

Wat is er dan aan de hand? Volgens Nahima Lanjri, lid van de commissie Naturalisatie voor CD&V, lopen Antwerpse migranten vaker de Belgische nationaliteit mis door hun gebrekkige kennis van het Nederlands. De Belgische nationaliteit verkrijgen is een gunst, benadrukt ze, geen recht. "Iedereen die drie jaar in het land verblijft mag die aanvragen, als hij of zij een van de drie landstalen spreekt. Maar er wordt ook gevraagd om te bewijzen dat je op zijn minst inspanningen doet om de taal te leren van de gemeenschap waar je woont. Aangezien veel migranten al Frans spreken, hebben zij in het Franstalige landsgedeelte een voordeel. Een Franssprekende Congolees in Luik wordt genaturaliseerd, in Antwerpen niet. Als hij geen Nederlands kan of leert, tenminste."

Op dit moment wordt de regularisatieprocedure hervormd. De gemeentes zullen het overgrote deel van de aanvragen binnenkort zelf beoordelen volgens vaste criteria.

Op dit moment wachten zo'n 40.000 mensen af of ze al dan niet Belg mogen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234