Dinsdag 27/10/2020

Wie 'A' had, kan 'C' krijgen

Kandidaat-directeurs voor federale wetenschappelijke instellingen die vorig jaar 'geschikt' waren, zijn dat nu soms niet meer, en vice versa

De resultaten van de examenjury's van de tien federale wetenschappelijke instellingen (waartoe de grote musea in Brussel en Tervuren, de Koninklijke Bibliotheek en het KMI behoren) zetten kwaad bloed. Bepaalde kandidaat-directeurs die bij de eerste procedure, die door de Raad van State verworpen is, in 2003 geschikt bevonden werden, blijken nu, na de tweede procedure, plots niet meer bekwaam. Het omgekeerde gebeurt ook, en dat zorgt voor wrok.

Het spectaculairste voorbeeld is wel dat van Willy Vanderpijpen, departementshoofd bij de Koninklijke Bibliotheek (KB). In 2003 stond hij met een A en 'zeer geschikt' in poleposition om hoofdconservator van de KB te worden. Nu heeft hij een C ('minder geschikt') op zijn rapport en is hij definitief out, zo meldt de krant La Libre Belgique. Vanderpijpen wilde gisteren niet reageren.

Voor het directeurschap van het Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) schuift Marie-Laure Roggemans van de Koning Boudewijnstichting een bank achteruit. In 2003 had ze een B ('geschikt'), nu een C. Dezelfde achteruitgang was er voor Malou Haine, hoofd van het Muziekinstrumentenmuseum, departement van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (DM 6/1). De kans is reëel dat Haine, Vanderpijpen en Roggemans naar de Raad van State stappen om de beslissing aan te vechten. "Als we maar niet nog een derde keer moeten solliciteren", vreest een museumdirecteur.

Door de nieuwe procedure komen er ook nieuwe kandidaten in beeld. In de Koninklijke Bibliotheek gaat het zonder Vanderpijpen tussen twee Franstaligen die een B kregen: Patrick Lefèvre (momenteel directeur van het Legermuseum) en François de Callatay van de KB, een autoriteit op het vlak van munten en penningen.

Lefèvre heeft trouwens op twee paarden gewed, want hij is ook kandidaat voor het Rijksarchief. Voor die instelling zijn de resultaten onder voorbehoud, maar volgens La Libre zou er een 'geschikt' achter Lefèvres naam staan. Zijn tegenkandidaat daar wordt Karel Velle, ex-Rijksarchief en nu werkzaam op het kabinet van wetenschapsminister Marc Verwilghen (VLD). Had Velle vorige keer een C, nu zou hij met een B de te kloppen man zijn om rijksarchivaris te worden. Het is overigens Verwilghen die de directeurs moet benoemen na een interview, dat in de komende weken moet plaatsvinden.

Er zijn ook blijvers bovenaan in de shortlist. In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België gaat het zoals in 2003 tussen een interne kandidaat (Frederik Leen) en Michel Draguet van de ULB. In het Afrikamuseum van Tervuren is Guido Gryseels met een A de onbetwiste nummer 1. In de KMKG zou Anne Cahen haar ad-interimhoofdconservatorschap kunnen verzilveren, al zou daar ook een onbekende tegenkandidaat zijn. Over het Instituut voor Natuurwetenschappen en de instellingen in Ukkel (het KMI, de Sterrenwacht en het Instituut voor Ruimte-aëronomie) zijn geen verdere details bekend. (WD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234