Vrijdag 09/06/2023

cryptomunten

Whoppercoins: burgers eten om rijk te worden?

Hoe meer Whoppers je in Rusland eet, hoe meet Whoppercoins je verzamelt. Beeld Photo News
Hoe meer Whoppers je in Rusland eet, hoe meet Whoppercoins je verzamelt.Beeld Photo News

Bitcoin, Dogecoin, Whoppercoin en andere digitale cryptomunten zonder het achtervoegsel '-coin' schieten sneller dan paddenstoelen uit de digitale grond. Ook de waarde van de totale cryptomuntenmarkt neemt toe. Is dat allemaal wel zo gezond?

Freek Evers

“Nu is de Whopper niet alleen een hamburger die mensen in negentig verschillende landen graag eten, het is ook een investering voor de toekomst”, schrijft Ivan Shestov van Burger King Rusland in het persbericht waarin hij de Whoppercoin, de nieuwe cryptomunt (digitaal geld dat alleen bestaat in de vorm van een computercode, FE) van de fastfoodketen, aankondigt. “Alle voorspellingen wijzen erop dat cryptomunten in waarde zullen stijgen.” Bij Burger King gaan ze ervan uit dat je op termijn rijk kunt worden door Whoppers te eten. Of de Whoppercoins ook uitgerold worden in de rest van de wereld is niet duidelijk.

In se gaat het om een digitale klantenkaart. Voor elke roebel die klanten besteden aan de bekendste hamburger van de keten, ontvangen ze een Whoppercoin. Als ze 1.700 Whoppercoins gespaard hebben, kunnen ze die inwisselen voor een nieuwe Whopper. Tegen de huidige prijzen betekent dat dat klanten een gratis burger bijeen sparen voor elke vijf of zes Whoppers die ze met roebels betalen.

Gimmick

Wat nu precies de meerwaarde van die burgermunt moet worden, behalve een slimme marketingtruc, moet nog blijken. Het enige voordeel waar crypto-experts op wijzen is dat je de gespaarde punten kunt verkopen aan vrienden, familie, of om het even wie. Meer dan een gimmick moeten we er (nog) niet achter zoeken.

Toch toont de stunt van Burger King nog maar eens hoe sexy cryptomunten op dit moment zijn. De totale markt van meer dan 800 verschillende cryptomunten is vandaag zo’n 140 miljard euro waard.

Die enorme groei heeft voor een deel te maken et de ‘Initial Coin Offering’-hype (ICO) die het wereldwijde web in de ban houdt. In plaats van aan crowdfunding te doen of aandelen uit te geven, vinden start-ups een eigen cryptomunt uit om geld op te halen.

“Het komt erop neer dat je digitale munten aanschaft die een start-up of een bedrijf later als betaalmiddel gebruikt”, vertelt Thomas Marckx van het bureau TheLedger, dat zich specialiseert in blockchain, de technologie die cryptomunten mogelijk maakt. “De investeerders hopen van voordelen te genieten of dat de start-up doorbreekt. Wanneer de digitale munten in waarde stijgen, kunnen ze die met winst doorverkopen.”

Emotionele markt

Zo’n ICO heeft ook een aantal voordelen voor bedrijven en start-ups. Zo moet je als bedrijf geen aandelen uitgeven als je geld wil ophalen, waardoor de koek niet in kleinere stukjes verdeeld wordt. Start-ups die nog met moeite levensvatbaar zijn, hoeven nog geen inschatting te maken hoeveel hun bedrijf waard zal zijn bij het verdelen van aandelen. “Bovendien legt de beurs heel wat regels op vooraleer je aandelen mag verkopen. Die heb je bij een ICO niet”, weet Marckx.

Het enige wat je nodig hebt om een ICO in gang te zetten, naast iemand die weet hoe je cryptomunten uitgeeft, is een soort missie formuleren in. Het is dan aan investeerders om uit te maken of ze in die missie geloven. “Je mag nooit vergeten dat de cryptomarkt heel emotioneel reageert”, vertelt Glenn Mariën, die zelf een ICO voor een project voorbereid. “Als er in het nieuws lovend gedaan wordt over een nieuw crypto­project, wil iedereen er vroeg bij zijn.”

Hij gelooft dat nog niet de helft van de cryptomunten die vandaag in het leven worden geroepen iets gaat opleveren voor de maatschappij of voor de investeerders.

Maar hoe onderscheid je dan de luchtbellen van de goede ideeën? “Jezelf goed informeren. Zowel over wie er achter de cryptomunten zit, als waar de cryptomunten precies voor moeten ­dienen.” Mariëns ICO draait om een betaal­platform dat komaf wil maken met de commissie die je als handelaar afstaat aan banken voor elke transactie. “Door met ons platform te betalen zal je beloond worden met cryptomunten die je op het platform kunt gebruiken. Het is geen constructie om snel geld te verdienen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234