Donderdag 23/09/2021

Gezondheid

WHO waarschuwt: "Luchtvervuiling neemt wereldwijd alarmerend toe"

Smog boven Parijs. Beeld AP
Smog boven Parijs.Beeld AP

De luchtvervuiling nam tussen 2008 en 2013 wereldwijd met 8 procent toe, vooral door een stijging in snelgroeiende steden in ontwikkelingslanden. De verbetering van de luchtkwaliteit in veel rijke steden kon de verslechtering in de rest van de wereld niet teniet doen. Ook in ons land overschrijden veel steden de toegelaten waarden, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een nieuw rapport.

De organisatie verzamelde data uit meer dan 3.000 steden in 103 landen, en daaruit blijkt dat in ontwikkelingslanden slechts 2 procent van de steden voldoen aan de grenswaarden. Vooral in armere landen is het risico op hartinfarcten, longziekten en chronische ademhalingsziekten door een te hoge milieubelasting daardoor groter geworden. Van de rijkere steden voldoet 44 procent. Europa, de Noord- en Zuid-Amerika en de westelijke Pacifische regio met onder andere Australië scoorden het best.

Fijn stof wordt gemeten door de PM-waarde weer te geven (particulate matter, een eenheid voor de grootte van de partikels) gemeten als gemiddelde per jaar. De norm voor PM10 (fijn stof) ligt op 20 microgram per kubieke meter, die voor PM2,5 (ultrafijn stof) op 10 microgram.

Hart- en vaatziekten

Een langdurige blootstelling aan fijn stof kan longkanker veroorzaken en kan een trigger vormen voor tal van hart- en vaatziekten. Volgens de WHO overlijden elk jaar meer dan 3 miljoen mensen vroegtijdig door de blootstelling aan luchtvervuiling. Oorzaken zijn onder meer het steeds hogere autogebruik, de uitstoot van dieselgeneratoren en steenkoolcentrales en de steeds hogere nood om gebouwen te verwarmen of af te koelen.

In België werd de luchtvervuiling gemeten aan de hand van 43 meetstations. Maar zeven meetpunten scoren onder de grenswaarde van 20 microgram PM10, geen enkele daarvan ligt in Vlaanderen. Wat de ultrafijnstofwaarden van PM2,5 betreft, voldoen zelfs maar twee meetpunten. De regio's met de grootste concentratie aan luchtvervuililng bevinden zich in en rond de grote steden als Gent, Antwerpen en Luik, maar ook Zuid-West-Vlaanderen laat hoge waarden opmeten.

India

Veel erger is het gesteld met de snelgroeiende steden in de opkomende economieën, met als absolute uitschieter India. De hoeveelheid kleine deeltjes fijn stof in deze regio's bedraagt vaak het vijf- tot tienvoudige van de aanbevolen WHO-normen. De Iraanse stad Zabor staat op de weinig benijdenswaardige eerste plaats. De stad kampt hele zomers lang met stofstormen, en die vertalen zich in een PM2,5-waarde van 217. Vier van de tien steden met de hoogste luchtvervuiling liggen in India, twee in Saudi-Arabië en twee in China.

De Indiase hoofdstad New Delhi, die in 2014 nog op de eerste plaats staat, eindigt nu op plaats 11. De stad heeft sindsdien maatregelen genomen om de luchtvervuiling te verminderen, vooral rond de beperking van het gebruik van auto's in de stad.

Meer transparantie

De WHO waarschuwt dat de resultaten niet alles zeggen, aangezien heel veel steden, vooral in Afrika, hun luchtkwaliteit gewoon niet meten en er dus ook geen data voorhanden zijn. "Waarschijnlijk zitten de meest vervuilde steden in de wereld niet in onze lijst, aangezien ze zo slecht zijn dat ze niet eens een systeem hebben om hun luchtvervuiling te meten", zegt Maria Neira, hoofd Openbare Gezondheid bij de WHO.

Positief is wel dat de WHO-database op een jaar tijd bijna verdubbelde. "De trend richting meer transparantie vertaalt zich stilaan in meer actie om het probleem aan te pakken", aldus Neira. Meer dan de helft van de steden in welvarende landen hebben de luchtvervuiling binnen de vijf jaar met 5 procent kunnen laten dalen. In de armere landen is meer dan een derde van de steden daarin geslaagd. Bijkomende inspanningen zijn echter dringend nodig.

"Luchtvervuiling is een van de voornaamste redenen voor ziekten en dood", zei dokter Flavia Bustreo, adjunct-directeur van de WHO. "Als vervuilde lucht de stad omringt, lijden vooral de jongsten, de oudsten en de armsten daaronder. Als de luchtkwaliteit stijgt, dalen de gezondheidskosten voor pollutiegerelateerde ziektes en stijgen de arbeidsproductiviteit en de levensverwachting".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234