Zondag 15/12/2019

White trash gooit remmen los

Het is nog nagelbijten tot 2013 voor Spring Breakers in de zalen komt, de nieuwe film van Kids-auteur Harmony Korine. Toch konden we nu al hoofdrolspeler James Franco én de eerste, exclusieve foto's van op de set strikken. Daarop: vier meiden die 'total loss' gaan tijdens spring break, de lentevakantie die Amerikaanse jongeren doorgaans vieren met massa's drank, drugs, hip hop en seks. Let's get the party started.

In Spring Breakers wonen vier goede vriendinnen samen in een saai studentenhuis. Ze hunkeren naar avontuur en willen tijdens de lentevakantie alle remmen losgooien. Om aan geld te geraken overvallen ze een restaurant en belanden in de gevangenis. Dankzij drugsdealer 'Alien', een rol van James Franco, komen ze vrij op borgtocht, in ruil voor wat 'vuile werkjes'. De kennismaking met 'Alien' lijkt de meisjes alle opwinding en kicks te beloven waarop ze gehoopt hadden. Aangepord door hun nieuwe vriend beginnen de meisjes aan een experiment, waarbij niet duidelijk is hoe ver ze durven te gaan om een memorabele lentevakantie te beleven.

Regisseur Harmony Korine kreeg dankzij Gummo en cultklassieker Kids een reputatie van nieuwe stem in de onafhankelijke cinema. Fans van het eerste uur zullen dan ook verbaasd zijn dat aan de film enkele mainstreamsterren als Selena Gomez, Vanessa Hudgens en James Franco meewerkten.

Franco is geen doorsneefilmster. Hij speelde in monsterhits, in comedy's en in kleine onafhankelijke producties. Het grote publiek kent hem van zijn bijdrage in de Spider-Man-films, zijn bekroonde rol in Gus Van Sants Milk, aan de zijde van Sean Penn, en vooral van zijn beklijvende hoofdrol in 127 hours later, gedraaid door Danny Boyle. Maar hij schreef evengoed een boek, regisseerde een documentaire en haalde graduaatsdiploma's aan diverse universiteiten.

Fan van 'Kids'

Franco was altijd al liefhebber van de films van Korine. "Lang voor ik hem leerde kennen, in het middelbaar, kwam Kids uit", vertelt hij op de set van Spring Breakers. "Dat was een enorm belangrijke film voor mij en mijn vrienden. Je had het gevoel een interessante, echt nieuwe stem te horen. Iedereen was gefascineerd door Kids. Sindsdien heb ik al zijn films gevolgd."

"Het idee ontstond om een film te maken over lijmsnuivers. Om de een of andere reden gaven we dat idee op. Ik weet niet of hij Spring Breakers achter de hand had gehouden of waar het idee vandaan kwam, maar op een dag zei hij: 'Ik weet wat we gaan doen: Spring Breakers. Ik ga het nu schrijven. Ik kom terug.'"

Harmony Korine vertrok naar Daytona in Florida, waar hij dacht spring breakers te vinden eninspiratie op te doen voor de film die hij aan het schrijven was. Toen hij er aankwam, was er niemand en kreeg hij te horen dat er al heel lang geen studenten kwamen tijdens de lentevakantie.

"Ze stuurden hem ergens anders naartoe", vertelt Franco. "Daar trok hij een poosje op met spring breakers, maar ze maakten hem gek. Hij probeerde te schrijven, terwijl zij de hele tijd Beyoncé-nummers draaiden en de hele nacht aan het feesten waren. De volgende dag boekte hij een hotel naast het golfterrein. Hij schreef het scenario in een week tijd, en stuurde het naar me op. Het was fantastisch. Ik zei: 'Ik kom eraan.'"

Karrenvracht inspiratie

Om hem voor te bereiden op de rol van Alien stuurde Korine karrenvrachten video's en inspiratie naar Franco. "Je had de rapper Riff Raff, een interessant model, maar een beetje komisch. Harmony stuurde me tapes op, en zei dan: 'Kijk goed naar die kerel. Iemand zoals hij, maar niet zo onnozel, dat zou goed zijn.' Hij stuurde me ook filmpjes voor de stem, want hij wilde een bizar zuiders accent. Daar zaten de rappers Gucci Mane en Lil Wayne bij, maar ook Dangerous."

"Alien is al die mensen, maar het personage heeft wel degelijk een andere kant, iets vuil-mystieks. Dat creëert een extra laag. Harmony maakt het allemaal bewust nogal flashy aan de oppervlakte. Aanvankelijk omschreef hij het als een kruising tussen een clip van Britney Spears en Gaspar Noé. Ik denk dat mijn personage ook die rare kronkel heeft. Aan de oppervlakte is hij een gangster, maar hij heeft ook dat mystieke trekje van de strandhanger, dat hem enigszins mysterieus maakt.

" Door de cornrows (gevlechte patronen, red.) in mijn haar, kon ik nooit helemaal uit mijn personage stappen. In het hotel vergat ik soms hoe ik eruitzag en oogstte ik wel eens angstige blikken als ik naar mensen wuifde. In zeker zin hing ik dus vast aan mijn personage, ik kon er niet zomaar uitstappen. Maar als je je voorbereidt op een film, dan doe je op voorhand research en bereik je een punt dat het welletjes is. Je doorgrondt je personage, er is een klik, en je hebt het gevoel dat je je personage begrijpt."

Franco vindt de context even bepalend om de juiste toon te vinden voor zijn personage, als zijn acteerprestaties. De regisseur, het productieontwerp, de kleding- en de grimeafdeling doen de helft van het werk.

"Ik moet gewoon achterhalen hoe ik het personage levensecht kan maken en gefundeerd. Daarna wordt er zo veel toegevoegd dat het er voor mij als acteur vooral op aankomt ontspannen te acteren, zodat het niet geforceerd lijkt. Als ik het gevoel heb dat dat allemaal snor zit, kan ik het personage zijn. Als ik meer doe dan wat van me gevraagd wordt, wordt het overacting."

Sommige meisjes in de cast maken deel uit van de huidige populaire cultuur, en dat op heel jonge leeftijd. Selena Gomez was jaren op Disney Channel te zien en is wereldberoemd door haar rol in de kinderfilm Hannah Montana.

"Het is leuk om met hen samen te werken", zegt Franco. "Toen Harmony me vertelde welk type acteurs hij wilde, vond ik dat perfect, want zo bereik je precies die mix van popcultuur en de onafhankelijke film. Uiteraard zijn de actrices niet de personages die ze spelen, maar ik vind dat ze hun personage heel goed begrijpen en dus heel ontspannen en natuurlijk acteren. Ik vind het fantastisch om met ze samen te werken. Ze verlangden er echt naar zo'n project te doen, en dat verklaart waarom ze er ook zo in opgaan en het resultaat zo goed is."

Maar ook met niet-professionele acteurs samenwerken was voor Franco geen probleem en hij begrijpt de keuzes van de regisseur. Meer zelfs: het resultaat is volgens hem bij bepaalde rollen zelfs beter dan met echte acteurs. "Ook ik heb een paar films geregisseerd, en ook ik hou van die mix van acteurs en niet-acteurs. Je gebruikt hen voor scènes die geschikt voor hen zijn, en je verwacht niet dat ze de dialoog precies kunnen produceren als ze niet geschoold zijn. Volgens mij is dat het moeilijkste: ze zover krijgen dat ze de dialoog op een natuurlijke manier brengen. Dat is iets wat een geschoolde acteur veel beter kan dan een niet-geschoolde. Maar als je iemand hebt die een rol speelt die dicht bij hem of haar staat, en de acteur kan het ontspannen en met zijn eigen woorden zeggen, dan bereik je fantastische dingen."

50 Cent achterna

De dag dat we James Franco ontmoeten op de set, moet hij als rapper optreden voor een enorme massa spring breakers, ook een ervaren acteur komt zo voor een uitdaging te staan. "Ik ben dus echt geen rapper (lacht). Ik heb zoiets nooit eerder gedaan, en zeker niet voor zo veel mensen. Ik weet dat ik 50 Cent niet ben, maar ik weet ook dat Harmony dat op de best mogelijke manier gaat monteren. Dat geeft me het zelfvertrouwen om daar te gaan staan en te zeggen: 'Fuck it.' Het gaat er dus om dat je vertrouwen hebt in de regisseur. Ik stap zo'n context binnen en besef dat er gênante aspecten zullen zijn, maar ik weet ook dat Harmony er iets goeds van zal maken.

"Oppervlakkig bekeken zullen er een hoop ongebruikelijke stilistische ingrepen zijn. De montage zal wellicht heel speciaal zijn. Maar in se denk ik dat er veel achter zit. Toen ik hier was tijdens de preproductie hebben we nog wat aan het scenario gesleuteld, en ik denk dat de personages en het centrale idee wel degelijk veel steek houden. Maar alles zit wel gevat in een heel ongewone stijl en structuur."

Harmony Korine is wellicht de regisseur die er het best in slaagt de cultuur van het blanke uitschot op een begrijpelijke manier te portretteren. Hij sluit ze in zijn armen. Misschien is dat wel wat hem zo goed maakt. Franco bevestigt:

"Ja, hij is geïnteresseerd in mensen en kunst, en uitingsvormen die los staan van de mainstream. Daarnaast is hij ook erg geïnteresseerd in populaire cultuur, maar een versie die tot het uiterste gedreven wordt zodat het tof en aantrekkelijk wordt, maar tegelijk verdraaid en lelijk. Hij beoordeelt zijn personages niet. Het gaat om het tonen van al dat duisters in zijn personages, die vreemde trekjes, die onverwachte kronkels in een mens, dingen die mensen misschien het liefst geheim zouden houden. Harmony wil dat tonen."

Badstadgevoel met neonlicht

Korine gaat ook op zoek naar locaties die nooit eerder het decor vormden voor films. Voor Spring Breakers belandde hij in Saint Petersburg in Florida.

"Ik kwam al voor de opnamen naar hier om te overleggen met Harmony", vertelt Franco. "We reden wat rond, bezochten plekken. Ik amuseerde me. Het is een goede locatie, vriendelijke mensen. Je hebt die mix van een soort badstadgevoel met een hoop neonlicht."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234