Sinterklaas
WhatsApp-bezoekjes of gepersonaliseerde video's: corona dwingt Sint tot improviseren
Sinterklaas mag de avondklok negeren, schrijven ministers Frank Vandenbroucke (sp.a) en Annelies Verlinden (CD&V) in een brief. Ondertussen bereiden hulpsinten zich voor op whatsapp-bezoeken en drive-ins.
Maurice is acht. Hij schreef al een brief aan Sinterklaas. Hij wil graag een nieuw spelletje voor zijn Nintendo Switch. Als het van gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) en binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) afhangt, is er geen twijfel mogelijk dat Sinterklaas zijn wens op 6 december volbrengt.
Niet alleen vaardigden de twee ministers een Koninklijk Besluit uit dat Sinterklaas en zijn pieten toelaat om na de avondklok over de daken te wandelen, ze manen de oude kindervriend ook aan om deze ene, uitzonderlijke keer niet in zijn grote boek te kijken. “Elk kind hier is het afgelopen jaar buitengewoon dapper geweest. Dit jaar verdienen ze uw komst meer dan ooit”, schrijven de twee ministers.
Bij Maurice was er toch al enige zenuwachtigheid over de komst van de Sint, zegt blogmama Lies Clerx (38) van Beauty and the Fools. Als zelfs oma en opa niet binnen mogen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden, waarom zou de Sint of een van zijn Pieten dat dan wel mogen? “We hebben onze kinderen uitgelegd dat we onze schoenen aan de voordeur zullen zetten, samen met wat handgel”, zegt Clerx. “Zo hoeft de Sint net niet binnen te komen om de cadeaus achter te laten.” Dat is iets minder spectaculair dan anders, maar het begrip in het gezin is groot.
Al hopen ze dat de Sint, in tegenstelling tot wat de ministers Vandenbroucke en Verlinden in hun brief schrijven, toch een mondmasker zal dragen. Ook in het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden, waar Clerx zorgmanager is, wordt door de jonge patiënten uitgekeken naar het jaarlijkse bezoek van de man met de mijter. “Gelukkig wil de hulpsint, die elk jaar langskomt, dat deze keer doen door online in te bellen”, zegt Clerx.
Sint op WhatsApp
Een van die hulpsinten in Vlaanderen is Koen Hallaert (47) uit Oostkamp. Al meer dan 25 jaar verlicht hij de werklast van de oude man. Normaal is hij van begin november tot begin december druk in de weer met bedrijfsbezoeken, schoolbezoeken en bezoeken aan huis. Wanneer we hem opbellen over de maatregelen van de regering is hij opgelucht.
“Sinterklaas leek wat vergeten. Iedereen is al bezig met zijn kerstverlichting buiten te hangen”, zegt Hallaert. “Maar we mogen de Sint toch niet vergeten. Dat blijft het grootste kinderfeest van het jaar.” Bij Maurice thuis hebben ze aan hun brief aan Sinterklaas een postscriptum toegevoegd. “Sorry Sinterklaas, maar we konden niet wachten om de kerstversiering op te hangen.” “Hij zal dat wel begrijpen”, denkt Clerx, “zeker nu we allemaal zoveel moeten thuisblijven is het niet gek dat we het huis wat willen versieren.”
Hulpsint Hallaert is alleszins niet bij de pakken blijven zitten. Zodra hij doorkreeg dat corona weleens een grote spelbreker zou kunnen worden voor de verjaardag van de goede man, startte hij samen met zijn hulppieten een YouTube-kanaal en een Facebook-pagina. “Via die kanalen kunnen mensen zich inschrijven om toch een veilig bezoek van de Sint te reserveren. Digitaal dan. Via WhatsApp of Google Meet.”
Hij bouwde onder zijn carport een heuse studio. “We hebben zelfs plexiglas voorzien als we de 1,5 meter afstand niet kunnen bewaren, want de hulppiet behoort niet tot mijn knuffelcontacten.”
In de geïmproviseerde studio neemt hij met zijn hulppiet video’s op en zal hij videobellen met kinderen en hun familie. “We voorzien een kwartiertje per gezin plus een buffer van vijf minuten om mogelijke technische problemen op te lossen.” Denk aan de wifi die het niet doet of een grootouder die de voeten filmt in plaats van het gezicht. Dankzij Hallaerts ervaring in het onderwijs weet hij dat er heel wat zaken kunnen fout lopen tijdens zo’n videobelmoment.
Ook bedrijven proberen op een coronaveilige manier om de kinderen van hun personeel nog een leuke Sinterklaas te laten beleven. Bij DPG Media, het bedrijf waar De Morgen deel van uitmaakt, krijgen kinderen van werknemers een gepersonaliseerde videoboodschap toegestuurd.
Online bestellen
Bij de grote speelgoedleveranciers is het al alle hens aan dek. Niet-essentiële winkels zijn nog zeker tot na de komst van de Sint en zijn Pieten gesloten. Ook de goede oude man moet dus alles via Bol.com of Dreamland bestellen.
Bpost heeft tweeduizend extra mensen aangenomen om de triage in de verdeelcentra vlotter te laten verlopen. “Tijdens de grootste piek in mei werden er 527.000 pakjes per dag verstuurd. We zitten nu bijna aan de 500.000 en verwachten volgende week het record uit mei te verbreken”, klinkt het bij de pakjesdienst.
Niet moeilijk dat het bij Dreamland twee weken duurt vooraleer er een pakje aankomt. “Wij raden iedereen aan om Click&Collect te gebruiken”, zegt een woordvoerder van Dreamland. Dat is online bestellen en twee dagen later zelf oppikken aan een Dreamland of een Colruyt.
Ook bij Bol.com draait de marketingafdeling al weken op volle toeren om de komende feestdagendrukte zoveel mogelijk te spreiden. “Zo hebben we het Grote Speelgoedboek al in oktober verspreid zodat kinderen op tijd aan hun verlanglijstje kunnen beginnen en ouders ook op tijd kunnen bestellen”, klinkt het daar.
De moraal van het verhaal: stel die sinterklaasbrief niet uit, anders is het misschien te laat.