Vrijdag 04/12/2020

What's new?

De interieurbeurs in Kortrijk is inmiddels een instituut. Zeg alleen niet zomaar 'beurs' tegen de Biënnale 2012: beleving en vernieuwing staan centraal.

"De essentie van design zit in vernieuwing", zegt Lowie Vermeersch. Die kerngedachte trekt de curator van de biënnale met veel ambitie door naar de organisatie van zijn interieurbeurs. Als we het woord 'beurs' nog in de mond mogen nemen, want het wordt een evenement waarin beleving centraal staat. Niet alleen in de expohallen in Hoog Kortrijk, maar nu ook op Buda-eiland, het cultuurhart in het stadscentrum.

Toeval of niet, de biënnale startte in 1968, een periode met grote maatschappelijke veranderingen, net als nu. Lowie Vermeersch: "Die veranderingen zijn mijn inspiratiebron, design is immers de spiegel van wat er beweegt in de maatschappij. Daarom verandert de Biënnale Interieur mee. We moeten tonen wat er op dit moment bestaat, maar ook op zoek gaan naar de toekomst en de grenzen van design en interieur, en daarover de discussie aanwakkeren."

Experience

De curator en zijn team selecteerden driehonderd kwaliteitsvolle exposanten. Maar ze willen daar vooral veel aan toevoegen, er meer van maken dan een klassieke expo. Vermeersch: "Design is veel meer dan de objecten alleen, vooral de ervaring is belangrijk. Voelen, je laten verrassen, inspireren, erover praten met anderen. Een interieur is zoveel meer dan de meubels, het gaat om het gevoel in de ruimtes, om de sfeer. Die cruciale gedachte trekken we door naar de beurs."

Daarom vormen ze de Biënnale 2012 om tot een evenement waarbij de beleving centraal staat. Ze zijn er zelfs de stad voor ingetrokken, naar Buda-eiland. De expo houdt zich niet langer schuil in wat afgelegen beurshallen, maar vermengt zich met het leven in de stad. Daar pakt de biënnale voor het eerst ook uit met een avondprogramma.

Ontwerpen is oplossen

Hoe moet dat met een expo buiten én binnen de stad? Lowie Vermeersch regelde bij Audi een gratis shuttledienst tussen Xpo Kortrijk en Buda-eiland. "Die auto's zijn niet zomaar een vervoermiddel. Ze zijn een creatief project op zich, ze maken deel uit van de beurservaring."

Interieur 2012 slaat de vleugels uit, duikt de stad in, maar gaat ook op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen. Daarom is er deze keer niet één Guest of Honour, maar zijn er zeven project rooms. Daarin tasten naast designers, ook architecten en beeldend kunstenaars de grenzen af van hoe we in de toekomst zullen omgaan met onze leefruimte.

"Het woord ruimte is hierin cruciaal. Met deze zeven installaties van internationaal gerenommeerde namen geven we aan dat het vooral om interieur gaat en niet alleen om designvoorwerpen. Interieur is een multidisciplinair, multisensorieel gegeven waarvan atmosfeer, proportie, ruimtegevoel, licht, geur en temperatuur wezenlijke elementen zijn."

Beleven is meer dan kijken alleen. Daarom komen er rond de projectrooms aantrekkelijke piazza's en tal van bars. Plekken waar exposanten, ontwerpers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en praten over wat hen bezighoudt. De projecten in de beurshallen zijn met elkaar verbonden via blauwe 'boulevards', die soms diagonaal de hal doorkruisen. Die lanen en straten, exposanten en cafés, tentoonstellingen en rustpunten roepen het beeld op van een stad. Vandaar de slogan ook: 'Biënnale in de stad, stad in de biënnale'.

Lowie Vermeersch: "We zijn niet gewoon een logistieke partner voor exposanten, maar creëren een context waarin internationale merken op een ideale manier de waarden van hun merken kunnen tonen. Zo mixen we het culturele en het economische aspect, wat essentieel is in ons vak."

Kies uw eten én uw stoel

In de Budatoren verwelkomt de biënnale grote internationale merken als Alessi, Piet Hein Eek, Hay en Established & Sons, die er elk een verdieping inrichten, speciaal voor deze expo. Op het eiland ook drie verrassende project rooms, met als thema's lucht, water en licht.

Ook nieuw, in de pas geopende Budafabriek: Interieur Bistro, bedacht door het Londense collectief DesignMarketo. Deze bistro met lounge en open keuken serveert vanaf de middag tot laat 's avonds. Het centrale idee is 'Freshly Cut', wat zowel slaat op de inrichting als op het aanbod verse spijzen. Fijn detail: je kiest er niet alleen wat je eet, maar ook op welke van de 200 verschillende designstoelen je wilt zitten.

Corso Blu

Een blauwe straat van ruim honderd meter dwars door de hallen van Xpo Kortrijk toont u een overzicht van dé designtoppers van 2012 volgens curator Lowie Vermeersch.

// Kortrijk Xpo, hal 1, 2 & 3

Rue Déjà-vu

Chris Meplon zoekt een antwoord op de vraag waarom sommige ontwerpen van topdesigners zo op elkaar gelijken. Of zijn de verschillen toch groter dan je zou denken?

// Kortrijk Xpo, hal 6

Flanders Avenue

Geoffrey Brasato, Maarten De Ceulaer, Michaël Verheyden en Nedda El-Asmar nodigen elk een nieuwkomer uit voor een dialoog tussen hun ervaring en nieuwe, frisse visies.

// Kortrijk Xpo, hal 5

Alain Gilles

Nu 'Designer van het jaar', maar ooit nog financieel consultant, toont een overzicht van zijn werk, vaak voorwerpen die de gebruiker zelf kan aanpassen en moduleren.

// Kortrijk Xpo, hal 1

Design Galleries

Ook galerieën nemen nu deel aan de beurs. Ze tasten de grens af tussen kunst en design. Kan een meubel meer zijn dan een gebruiksvoorwerp? En is een gebruiksvoorwerp soms ook kunst?

// Kortrijk Xpo, hal 6

Interieur Design

Awards 2012

De categorieën 'object' en 'space', respectievelijk een Japanse vervormbare wand en een Finse stoel die de wetten van de zwaartekracht tart, kun je hier zien.

// Buda-factory

Future Form Lab

Over hoe computers en 3D-technieken de manier van ontwerpen beïnvloeden.

En over de vraag of pen en papier daarbij nog een toekomst hebben.

// Buda-factory

De Strijd

Zowat veertig jonge designers en artiesten van De Invasie tonen ter plaatse hoe ze te werk gaan, en verkopen hun pronkstukken er ook. Om te kijken en te kopen.

// Buda-eiland, 27 en 28 oktober

Ventura Interieur

Een cutting edge-expo met een blik op de ideeën van jonge ontwerpers en nieuwe labels, designcollectieven en instituten, academies en universiteiten.

// Kortrijk Xpo

& Buda-eiland

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234