Maandag 28/09/2020

OnderwijsVaste benoeming

Weyts wil leerkrachten al na 1 jaar vast benoemen

Minister van Onderwijs Ben Weyts.Beeld BELGA

Als het van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) afhangt, zullen leerkrachten in de toekomst na één schooljaar vast benoemd kunnen worden. In ruil eist hij wel een strengere evaluatie van leerkrachten. Ook meegenomen: de snellere benoeming vormt een besparing voor de Vlaamse begroting.

De Vlaamse regering wil het lerarentekort aanpakken en wil daarvoor verschillende paden bewandelen. De lat wordt hoger gelegd door een toelatingsproef met verplichte remediëring in te voeren in de lerarenopleiding. Tegenover het hoger leggen van de lat wil de Vlaamse regering beginnende leerkrachten meer zekerheid bieden door hen sneller vast te benoemen. Zij hoppen in het begin van hun carrière vaak van tijdelijke job naar tijdelijke job.

Om vast benoemd te worden, moet een leerkracht vandaag minstens twee schooljaren anciënniteit opbouwen. Dat wil Weyts loslaten, zo blijkt uit de toelichting bij de begrotingsaanpassing die de Vlaamse regering gisteren afklopte. “We willen die vaste benoeming al na één jaar mogelijk maken”, zegt de minister aan De Morgen. “Het is toch logisch dat je de troeven van de job, zoals de werkzekerheid, in de verf zet om hem aantrekkelijker te maken?”

Al staat er voor de Vlaamse regering wel een belangrijke voorwaarde tegenover die snellere vaste benoeming: de herziening van de evaluatieprocedure. Zodra een leerkracht vast benoemd is, kan er maar moeilijk aan diens statuut getornd worden. Leerkrachten kunnen na slechte evaluaties ook nu al geschorst of zelfs ontslagen worden, maar dat gebeurt in de praktijk bijna nooit.  Dat moet anders, vindt minister Weyts. “Iedereen heeft ooit weleens één slechte leerkracht gehad die de reputatie voor de rest verbrodt.” 

Besparing

De snellere benoeming moet niet enkel de job van leerkracht aantrekkelijker maken, maar zou ook voor een besparing op de Vlaamse financiën zorgen. “De pensioenen van ambtenaren, ook die van gewesten en gemeenschappen, zijn volledig ten laste van de federale staat”, zegt professor Ambtenarenrecht Alexander De Becker (UGent). “Voor de niet-vastbenoemden moet Vlaanderen een soort van pot aanleggen om later die pensioenen te betalen.”

Eigenlijk schuift de Vlaamse regering de pensioenfactuur op die manier dus sneller door naar het federale niveau. Een maatregel die de Vlaamse begroting volgens Weyts jaarlijks 26 miljoen euro zou kunnen opleveren.

Maar tornen aan de evaluatieprocedure ligt gevoelig, vooral bij de vakbonden. Telkens als dat onderwerp in het verleden op tafel kwam – ook Weyts’ voorganger Hilde Crevits (CD&V) besloot sneller en meer vast te benoemen – leidde dat tot conflict. Het is ook de reden waarom de snellere vaste benoeming nu uit de begrotingsaanpassing werd gehaald: oorspronkelijk stond het idee erin opgenomen, na veel overleg werd het er weer uitgehaald. 

Via de toelichting bij de begroting houdt Weyts het idee wel warm. “Ik wilde de zaadjes al planten”, zegt hij. “Het plan is om daar de komende maanden een akkoord over te vinden met de sociale partners.”

Wat staat er dan wel in die begrotingsaanpassing? De 20 miljoen euro die oorspronkelijk bespaard moest worden op het secundair onderwijs werd gereduceerd tot een half miljoen euro die via enkele kleinere ingrepen verdeeld worden over het veld. Iedereen beseft dat het in het huidige coronaklimaat geen evidentie is om besparingen op te leggen aan het veld. Om het onderwijsveld de huidige coronastorm te laten doorstaan, maakt Weyts 95 miljoen euro vrij voor verschillende maatregelen.

Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234