Zaterdag 25/09/2021

Onderwijs

Weyts wil leerkracht na één jaar vast benoemen: ‘Zo’n voorstel verwacht je eerder van vakbond’

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in de uitzending bij VTM NIEUWS. Beeld VTM NIEUWS
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in de uitzending bij VTM NIEUWS.Beeld VTM NIEUWS

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat leerkrachten in de toekomst na één schooljaar al vastbenoemd worden. In ruil eist Weyts wel dat de leerkrachten strenger geëvalueerd worden. “Dit is een voorstel dat je eerder vanuit vakbondszijde verwacht”, reageerde Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert.

Om nu vastbenoemd te geraken, moeten leerkrachten minstens twee schooljaren anciënniteit opbouwen. Dat wil Weyts loslaten, zo blijkt uit de toelichting van de begrotingsaanpassing die de Vlaamse regering gisteren afklopte.

In ruil wil de minister wel een strengere evaluatie. Leerkrachten kunnen nu al geschorst of zelfs ontslagen worden na slechte evaluaties, maar dat gebeurt in de praktijk bijna nooit. Tornen aan de evaluatieprocedure ligt echter gevoelig. Ook Weyts' voorganger Hilde Crevits (CD&V) wilde sneller en meer vast benoemen, maar telkens protesteerden de vakbonden.

Poging tot akkoord met sociale partners

Daarom is de snellere vaste benoeming nu uit de begrotingsaanpassing gehaald: oorspronkelijk stond het idee erin opgenomen, na veel overleg verdween het weer. Via de toelichting bij de begroting houdt Weyts het idee wel warm. Hij wil de komende maanden een akkoord bereiken met de sociale partners.

Een snellere benoeming schuift de pensioenfactuur sneller door naar het federale niveau, dat de pensioenen van ambtenaren ten laste heeft. De maatregel zou de Vlaamse begroting jaarlijks 26 miljoen euro opleveren.

Egbert Lachaert. Beeld BELGA
Egbert Lachaert.Beeld BELGA

Koele reactie

Zowel coalitiepartner Open Vld als de onderwijsvakbonden reageren verrast en koel. “Dit is een voorstel dat je eerder vanuit vakbondszijde verwacht”, stelt fractieleider en kandidaat-partijvoorzitter Egbert Lachaert. “En ik denk eerlijk gezegd dat de aantrekkelijkheid van een job vandaag afhangt van andere zaken: het loonpakket, de middelen die men heeft om zich te organiseren, de werkbalast, ...”

Volgens Lachaert staat over de vaste benoeming trouwens net het tegenovergestelde in het Vlaamse regeerakkoord: daar wil men er niet meer de norm van maken. “Het gaat toch wat in tegen de lijn die het Vlaamse regeerakkoord bepaalt.”

‘Nobel idee’

Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale COC, vindt het idee van Weyts nobel. Hij wijst er in een korte reactie op dat Weyts’ voorgangster Hilde Crevits (CD&V) de vaste benoeming al sneller mogelijk maakte mits extra begeleiding. Als een leerkracht al na één jaar vast benoemd kan worden, stijgt volgens hem de druk op de begeleiding.

“Zullen daarvoor voldoende tijd en middelen zijn?”, vraagt hij zich af. Het risico bestaat dat de leerkracht bij twijfel bedankt zal worden. En dat strookt volgens hem niet meteen met de doelstelling om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken.

Snellere kans op ontslag

Ook zijn collega van ACOD Onderwijs reageerde in dezelfde lijn. Nancy Libert viel naar eigen zeggen uit de lucht aangezien het idee al vroeger op tafel lag, maar uit het decreet gehaald werd. Het plan zelf om de vaste benoeming na één jaar mogelijk te maken, vindt ze positief. Maar ook zij heeft problemen met de evaluatie. Er is immers sprake van twee evaluaties kort (6 maanden) na elkaar, waardoor men ook vlugger twee negatieve evaluaties zou krijgen en ontslagen worden. Libert pleit voor een redelijke termijn voor de evaluatie en stelt zich ook vragen over het effect van de maatregel op de aantrekkelijkheid van het beroep.

‘Woordbreuk’

Volgens sp.a blijkt uit de begrotingsaanpassing dat Weyts bespaart op het basisonderwijs door de afschaffing van de mogelijkheid voor scholen om niet-ingevulde vervangingen om te zetten naar extra uren later op het jaar. “Onbegrijpelijk dat Weyts in volle coronatijden bespaart op het basisonderwijs. Weyts pleegt woordbreuk, niets meer of minder”, reageert Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe, zelf voormalig schooldirecteur.

De sp.a herinnert eraan dat Weyts beloofd had deze legislatuur volop te investeren in het basisonderwijs.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234