Vrijdag 25/09/2020

Verkeersboetes

Weyts over flitsboetes: "Justitie moet dit zo snel mogelijk oplossen"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).Beeld BELGA

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vraagt dat het gerecht zich zo snel mogelijk over de kwestie van de onwettige flitsboetes buigt. "We investeren massaal in trajectcontroles en flitscamera’s om verkeersdoden te bestrijden. Dat heeft geen nut als we daar niets mee kunnen doen", zo zegt hij aan VTM. Gisteren raakte bekend dat flitsboetes waarbij de politie de identiteit van de bestuurder via een databank opgevraagd worden, mogelijk onwettig zijn.

Weyts toont zich verrast door de beslissing van het Hof van Cassatie, dat zich gisteren uitsprak in vier verkeerszaken. Het Hof gaf de advocaten gelijk die pleitten dat de politie geen akkoord van de privacycommissie had om de gegevens van overtreders via hun nummerplaat op te halen uit de Kruispuntbank Voertuigen.

Concreet gaat het om boetes waarbij de politie enkel de nummerplaat had en daarna probeerde om de bestuurder te identificeren via de kruispuntbank bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) en dus zonder de bestuurder persoonlijk aan te spreken. In dat geval schendt de politie volgens het arrest de privacyregels. Enkel als de politie aan de eigenaar van het voertuig zélf zijn identiteitsgegevens opvraagt, is de boete wél geldig.

Weyts ziet echter het probleem niet, zo zegt hij tegen VTM. "Ik zie niet in wat daar zo’n fundamentele schending van de privacy aan is. Ik vind het veel erger dat er zoveel verkeersdoden vallen. Justitie moet nu optreden en zorgen voor een wijziging van de regelgeving."

Aanvechten

Iedereen die nu thuis nog een niet-betaalde boete heeft liggen of in de toekomst een boete krijgt zonder dat de politie zijn of haar identiteit persoonlijk controleert zou door de uitspraak van het Hof van Cassatie die boete kunnen aanvechten. Concreet zou het dus bijvoorbeeld kunnen gaan om een mobiele flitscontrole, een flitspaal of bijvoorbeeld bij een parkeerovertreding. Of de rechter dan geen boete zal opleggen, is echter niet op voorhand te zeggen. Het is niet omdat de gegevens van de overtreder onwettig zijn opgevraagd, dat daarmee de hele overtreding vervalt. Advocaten hebben met het arrest wel een belangrijk precedent in handen.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) is zich van het probleem bewust. "We hebben in België een uniek systeem", zo zei hij vanmorgen op Radio 1. "De politie heeft een machtiging nodig van de privacycommissie, ook al lijkt het logisch dat de politie die databanken mag raadplegen. Waarschijnlijk heeft de politie die machtiging niet aangevraagd, en ook de Dienst Inschrijving Voertuigen had de gegevens van de overtreders eigenlijk niet mogen doorgeven." Volgens De Backer zal de politie nu alsnog een machtiging moeten aanvragen, maar het kan nog een hele tijd duren vooraleer die wordt afgeleverd.

Beeld photo_news

De Backer vindt het systeem van machtigingen zelf niet meer bij de tijd. "Maar in de huidige regeling had die machtiging aangevraagd moeten worden." Hij verwijst naar zijn collega's van Justitie Koen Geens (CD&V) en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over hoe het nu in de praktijk verder moet. Hij werkt naar eigen zeggen wel aan een aanpassing van het machtigingssysteem. "We gaan de wettelijke basis versterken en verduidelijken, zodat er zekerheid is. We gaan in alle diensten bij de politie en de andere overheidsdiensten een persoon aanstellen die verantwoordelijk wordt voor het uitwisselen en beheren van gegevens van burgers. Achteraf zorgen we voor een sterkere controle door de privacycommissie."

Geen speciale richtlijnen voor politie

Agenten krijgen voorlopig geen speciale richtlijnen voor het uitschrijven van boetes, nu bekend raakte dat ze dat niet meer mogen doen op basis van de nummerplaat alleen. Dat bevestigt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. "We gaan de arresten van het Hof van Cassatie vandaag bestuderen, daarna beslissen we of we iets gaan doen", aldus De Waele.

Lees ook: Arrest Hof van Cassatie maakt flitsboetes onwettig

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234