Dinsdag 20/04/2021

Dierenmishandeling

Weyts na schandaal in slachthuis: "Voedselagentschap controleert niet genoeg op dierenwelzijn"

De videobeelden van Animal Rights brachten wantoestanden in het slachthuis van Izegem aan het licht. Beeld RV
De videobeelden van Animal Rights brachten wantoestanden in het slachthuis van Izegem aan het licht.Beeld RV

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Dierenwelzijn, overweegt om controles op dierenwelzijn in slachthuizen naar zich toe te trekken. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) doet dat nu te weinig, vindt hij. Weyts besloot eerder vandaag het slachthuis van Izegem te sluiten, nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights undercoverbeelden verspreidde van wantoestanden in het slachthuis.

Waarschuwing: de videobeelden kunnen schokkend overkomen.

De minister besliste om het slachthuis van de groep Verbist in het West-Vlaamse Izegem te sluiten op basis van het beeldmateriaal van dierenrechtenorganisatie Animal Rights en de eerste vaststellingen van de Inspectie Dierenwelzijn, die vanochtend op controle ging.

De problemen situeren zich vooral op het vlak van de infrastructuur voor de dieren, en er is ook een duidelijk gebrek aan "dierenwelzijnsbesef" bij de medewerkers, zegt Weys' woordvoerder Jeroen Tiebout.

Het slachthuis wordt nu verzegeld. Wanneer het bedrijf aan de wettelijke vereisten voldoet, kan het wel weer open, zegt de woordvoerder nog.

(lees verder onder de foto)

Zwaar ontgoocheld

Weyts reageerde vanochtend al zwaar ontgoocheld op de nieuwe verborgen-camerabeelden. "De weg naar dierenwelzijn is verdomd lang", reageerde de minister aan de VRT. "Wie denkt dat we het niet menen, zal het voelen."

De N-VA'er belooft meer controles en meer personeel. "We moeten gewoon méér mensen in de slachthuizen hebben."

Weyts wijst het federaal voedselagentschap FAVV met de vinger met betrekking tot de 'ontoereikende' controles die momenteel plaatsvinden. Het FAVV focust vooral op voedselveiligheid en te weinig op dierenwelzijn, klinkt het.

(lees verder onder de foto)

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Beeld Photo News
Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).Beeld Photo News

Hij verwijst daarbij niet alleen naar de wantoestanden in Izegem die nu aan het licht komen. Eerder dit jaar vond er ook in een slachtinrichting in Tielt zware dierenmishandeling plaats.

"Na Tielt heb ik een convenant afgesloten met de sector waarbij de lat voor dierenwelzijn erg hoog werd gelegd. Ik stel vast dat de controle hier nog niet in volgt", stelt Weyts, die hierbij nadrukkelijk naar het FAVV wijst. "Zij zijn quasi permanent aanwezig op slachtvloeren om te controleren op voedselveiligheid. We verwachten dat ze daar ook de wetgeving rond dierenwelzijn opvolgen, maar dat is nu te weinig het geval."

De minister wil nu samenzitten met het FAVV om te overleggen over hoe de controles beter kunnen verlopen. Weyts overweegt ook om de controles volledig bij zijn Inspectie Dierenwelzijn te leggen.

Undercoverbeelden

De undercoverbeelden die Animal Rightsvanochtend over het slachthuis in Izegem verspreidde, logen er dan niet om. Ze tonen hoe runderen met stokken in een box gejaagd worden en elektrische schokken krijgen, wat verboden is.

Vervolgens wachten de dieren in doodsangst op hun lot, terwijl ze zien ho e andere runderen bij hun poten worden opgehangen en hoe slachters hen de keel oversnijden. In veel gevallen worden de dieren onverdoofd geslacht.

Bij de groep Verbist werden vooral Belgisch Witblauw-runderen geslacht. Het vlees kwam terecht in de schappen van onder meer Delhaize en Colruyt.

Delhaize kondigde al aan dat het de samenwerking met het slachthuis stopzet, omdat de warenhuisketen "op geen enkele manier inbreuken op dierenwelzijn tolereert". Delhaize belooft de bestaande controles te verhogen.

Bij Colruyt nam men een meer afwachtende houding aan: "Dierenwelzijn staat zeer hoog op onze eigen agenda, en we hebben daarom beslist om de bestellingen en leveringen van dit betrokken slachthuis 'on hold' te zetten. We gaan ervan uit dat er heel snel duidelijkheid komt, en bekijken dan welke stappen we verder zullen nemen."

Directie slachthuis 'zelf geschokt'

Het runderslachthuis van Izegem zelf zegt ook geschokt te zijn door de beelden. Dat verklaart zaakvoerder Louis Verbist. "Wij nemen dit zeer ernstig en wij zullen er alles aan doen opdat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren."

"De directie van het slachthuis in Izegem werd gisterenavond op de hoogste gesteld dat er undercoverbeelden werden gemaakt in het slachthuis. Deze ochtend om 6 uur konden zij de beelden zelf voor het eerst bekijken via de media", opent de verklaring van Slachthuis Verbist. "Sommige van deze beelden kunnen absoluut niet door de beugel. Natuurlijk zijn wij daar zelf door geschokt."

"De afdeling Dier & Welzijn van de Thomas More hogeschool zal vanaf morgenvroeg 13 september starten met een doorgedreven audit op basis waarvan een compleet actieplan zal worden opgemaakt", aldus nog Verbist.

Sectorfederatie: "Onderzoek voeren"

Ook sectorfederatie Febev keurt de beelden af en zal onderzoek voeren naar de omstandigheden.

"Om te garanderen dat de wetgeving en correcte procedures in alle slachthuizen gerespecteerd worden, werkt Febev constructief samen met de bevoegde overheidsdienst, in het bijzonder voor de implementatie van het convenant dierenwelzijn", zegt Febev. De federatie zal in de komende dagen een onderzoek voeren naar de exacte aard en grootte van de inbreuken, "aangezien de video van 3 minuten gedistilleerd werd uit 60 uur beeldmateriaal".

"Als beroepsfederatie heeft Febev geen controlerende bevoegdheid, maar reiken we aan onze leden alle middelen aan om de correcte slachthuispraktijken te kunnen toepassen. Febev betreurt dan ook erg dat de positieve inspanningen van de andere slachthuizen binnen de sector nu door de inbreuken bij één partij in een slecht daglicht komen te staan."

"Diervriendelijk vlees bestaat niet"

Bij Animal Rights valt een ander geluid te horen. "We doorprikken opnieuw de mythe van 'diervriendelijk vlees'", zegt voorzitter Nadine Lucas. "Er bestaan geen humane manieren om dieren van hun leven te beroven."

Animal Rights diende klacht in bij de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn en eiste deze ochtend al de onmiddellijke sluiting van het slachthuis, waar minister Weyts inmiddels toe besloot.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat er schandalen zijn over de voedingsindustrie in ons land. In het voorjaar maakte Animal Rights undercoverbeelden openbaar van schrijnende praktijken in een slachthuis in Tielt, waar varkens zwaar mishandeld werden. En deze zomer was er ophef om de praktijken in een Tieltse broeierij, waar 'ongeschikte' kuikens verdronken of levend bij het afval gegooid worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234