Donderdag 26/05/2022

NieuwsOnderwijs

Weyts lanceert tien maatregelen om lerarentekort te bestrijden

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Beeld Photo News
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).Beeld Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een tienpuntenplan op tafel gelegd om het groeiend tekort aan leerkrachten in het onderwijs aan te pakken. Maar oppositie én meerderheid stelden zich woensdag in het Vlaams Parlement stevige vragen bij de voorstellen.

Tommy Thijs

Veel scholen kreunen onder een groeiend lerarentekort. Klassen met tien uur studie per week zijn geen uitzondering en sommige leerlingen hebben dit schooljaar nog geen enkel uur wiskunde of Frans gehad. In Brussel dreigen enkele scholen zelfs de deuren te moeten sluiten.

Weyts erkende dat er extra ingrepen nodig zijn en wil zowel de zij-instroom in het onderwijs versterken als bepaalde groepen activeren. Zo lanceert hij een voorstel om de maatregel rond de anciënniteit te verruimen door er ruim tien knelpuntvakken aan toe te voegen. Op die manier kunnen mensen die vanuit de privésector overstappen naar het onderwijs tot acht jaar anciënniteit meenemen voor hun verloning. Wie bovendien elders ervaringen en competenties heeft opgedaan, moet bijvoorbeeld sneller een pedagogisch bekwaamheidsbewijs kunnen behalen. Voor bepaalde mensen uit bijvoorbeeld de industrie moet het daarenboven mogelijk worden om hun expertise tijdens zeer korte lesopdrachten in te zetten, waarbij zij komen vertellen over hun specialisme.

‘Stille reserve’

Wat activering betreft wil Weyts onder meer de “stille reserve” van jonge leerkrachten zonder volledig lesrooster aansporen om te kiezen voor een voltijdse loopbaan. Daarnaast pleit de minister voor een vrijstelling van extra lasten voor gepensioneerde leerkrachten die opnieuw voor de klas willen staan, en werkt hij aan een betere activering van zieke leerkrachten en mensen in zorgverlof. Zo wil Weyts zwangere vrouwen minder snel op zwangerschapsverlof sturen en kijken of zij binnen de school geen andere taken kunnen opnemen.

Weyts werkt tot slot aan een imagocampagne voor een betere waardering van het lerarenberoep en wil dat ook politici “minder focussen op negatieve zaken in ons onderwijs, maar eerder positieve zaken benadrukken”.

Hoofddoekenverbod

De oppositie toonde zich niet onder de indruk van Weyts’ voorstellen. “Een krampachtige vlucht vooruit”, klonk het bij Vooruit, en ook Groen zegt dat er meer nodig is dan “ad hoc”-maatregelen. Die laatste partij pleitte daarbij ook voor een “meer diverse lerarenkamer” en een aanpassing van het hoofddoekenverbod voor leerkrachten. Maar daar wilde Weyts niet van weten, gesteund door coalitiepartner Open Vld. “Ik hoor mensen zeggen dat men enkel voor de klas wil staan als men mag ingaan tegen het beginsel van neutraliteit. Blijkbaar is er dan sprake van een hogere roeping dan lesgeven”, zo klonk het.

Opvallend was dat de Vlaamse liberalen zich afvroegen of Weyts’ plannen wel budgettair zijn doorgerekend, voor de oppositie meteen het bewijs dat de minister zijn voorstellen niet in de regering had doorgesproken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234