Dinsdag 06/06/2023

Onderwijs

Weyts koopt 15.000 nieuwe laptops voor kwetsbare leerlingen

Ben Weyts. Beeld Thomas Sweertvaegher
Ben Weyts.Beeld Thomas Sweertvaegher

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) trekt 10 miljoen euro uit, goed voor zo’n 15.000 nieuwe laptops voor de meest kwetsbare leerlingen. Binnen de week moeten de eerste 4.000 toestellen beschikbaar zijn, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Fleur Mees

Met grote trom kondigde minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het tijdens de eerste lockdown in maart al aan: samen met de organisatie Digital for Youth ging hij op zoek naar zo’n 10.000 tweedehandslaptops. Heel wat scholieren dreigden door de gesloten scholen en de onlinelessen namelijk compleet van de radar te verdwijnen, simpelweg omdat ze thuis geen computer hadden om voor school te werken.

Uiteindelijk werden er eind mei 12.000 laptops ingezameld, maar dat liep niet van een leien dakje. “Onze organisatie is volledig afhankelijk van donaties, vaak van grote bedrijven die hun gebruikte laptops gratis aan ons willen geven”, legt Lut Goedhuys van Digital for Youth uit.

Nu de tweede en de derde graad secundair na de verlengde herfstvakantie minstens halftijds overschakelen op afstandsonderwijs, kiest Weyts er voor om 15.000 spiksplinternieuwe, en geen tweedehands, laptops aan te kopen. “Zo kunnen we kort op de bal spelen. Bovendien geraakt de voorraad van tweedehands toestellen opgedroogd”, klinkt het op zijn kabinet. Iets wat ook Digital for Youth bevestigt. “Voor het Franstalig onderwijs proberen we nog duizenden tweedehands computers te vinden, maar er zijn er gewoon geen meer.”

Zullen 27.000 toestellen genoeg zijn om elke kwetsbare leerling een laptop te geven? “De onderwijskoepels, die de verdeling regelen, lieten vorig schooljaar verstaan dat er in totaal zo’n 18.000 laptops nodig zijn”, zegt Weyts. Bij die koepels is echter te horen dat ze nog geen zicht op hebben op het exacte aantal. “We hebben opnieuw aan onze scholen gevraagd om de noden in kaart te brengen. Na de vorige inzameling stonden er nog 2.000 kinderen op de wachtlijst, maar dat aantal zal nu wel een pak hoger liggen”, is te horen bij het Gemeenschapsonderwijs (GO!).

Weyts toonde zich de laatste maanden een koele minnaar van het afstandsonderwijs en was niet te spreken over de beslissing van het Overlegcomité om de tweede en de derde graad secundair maximaal halftijds fysiek op school toe te laten. Met een bedrag van 10 miljoen euro geeft de minister nu wel een injectie aan dat online onderwijs. Is afstandsonderwijs dan toch een blijver? “Laat ons hopen van niet: de beste lessen worden nog steeds door een leerkracht in de klas gegeven, niet achter een computerscherm. Maar de digitalisering van het onderwijs is wél een blijver. Digitale middelen geven fantastische kansen om de beste leerlingen uit te dagen en tegelijkertijd de meest kwetsbare leerlingen op maat te laten werken”, verklaart de entourage van Weyts de kapitaalinjectie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234