Dinsdag 24/11/2020

Transitmigratie

Weyts dreigt met "juridische stappen" als snelwegparking niet opnieuw opent

Minister van Mobiliteit Ben Weyts.Beeld Photo News

Ook de burgemeester van het West-Vlaamse Oudenburg, Peter Velle (CD&V), heeft besloten een snelwegparking in zijn gemeente 's nachts te sluiten wegens de problematiek met transitmigranten. Maar met die beslissing is minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) niet gediend. "De man is op zoek naar een verkiezingsthema." Hij dreigt met juridische stappen. Ondertussen blijkt dat ook de parkings in Kruishoutem gesloten zijn.

De parking was een maand gesloten door werken, maar volgens burgemeester Velle is er qua beveiliging niets gebeurd, op het aansluiten van de kabel van een camera na. Bij de werken is enkel de capaciteit van de parking uitgebreid, zei hij in De Ochtend op Radio 1. Velle zegt dat zijn besluit genomen is na overleg met de politiediensten en de gouverneur. 

"Politieke spelletjes"

Volgens Weyts is er echter geen reden om de snelwegparking, die nog niet officieel geopend werd, al te sluiten. "De parking kreeg een prikkeldraad als afsluiting en er is een permanentie", zegt de Vlaamse minister. Maar burgemeester Velle vindt die maatregelen ontoereikend en blijft vasthouden aan zijn beslissing. "Een foert-mentaliteit", reageert Weyts.

"Dat getuigt niet van behoorlijk bestuur", haalt de minister uit. Hij beschuldigt Velle beschuldigt van politieke spelletjes met de verkiezingen in het achterhoofd. 
“We hebben in Westkerke grote investeringen gedaan. We hebben één miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de parking en extra beveiligingsmaatregelen”, zegt Weyts. “Volgende week willen we die openen en nu verhindert de burgemeester dat."

"Schaduw van gemeenteraadsverkiezingen"

De minister dreigt met juridische stappen. "We kunnen niet anders. Anders gaan die vrachtwagenchauffeurs moeten overnachten op afritten en in dorpskernen", zegt de minister aan VTM NIEUWS. "Dan zullen de transmigranten ook volgen. Dat kunnen we absoluut niet riskeren."

“We zijn nu bezig met de verdere uitrol van veiligheidsmaatregelen. We zorgen ervoor dat de parking permanent beveiligd wordt door privéagenten. Daarnaast zal het leger nog een grote prikkeldraad leggen met scheermesjes”, legt de minister verder uit. “Die worden zowel op de parking in Westkerke als in Wetteren gelegd.” 

Weyts herhaalt nog dat het "steeds dezelfde politici zijn die zeggen dat Francken, Jabon en Weyts niets doen". "Wij doen zelfs meer dan overeengekomen." De sluiting van parkings is "geen behoorlijk bestuur", de "schaduw van de gemeenteraadsverkiezingen" is aanwezig.

"Streep door rekening"

Ook transportfederatie Febetra heeft kritiek op de sluiting. "Dit is weer een streep door de rekening", zegt woordvoerster Isabelle De Maegt. "We vinden het niet kunnen dat een parking die gebouwd is om chauffeurs 's nachts in alle veiligheid hun rust te laten nemen, dan toch gesloten wordt door een beslissing van de burgemeester."

"Na de werken gaat de parking in Westkerke eindelijk weer open, maar enkel overdag. Weer een halve maatregel! Minister Jambon moet orde op zaken stellen", zegt de socialistische transportvakbond BTB dan weer via Twitter. De vakbond vraagt "veilige parkings voor chauffeurs, overdag en 's nachts".

"Die werken zijn nu uitgevoerd, en nu gaat men de parking openen, maar enkel overdag", voegt John Reynaert van BTB toe. "Betreuren is niet de boodschap", richt hij zich tot minister van Binnenlandse Zaken Jambon. "Je moet eieren leggen, niet kakelen."

Ook parkings Kruishoutem dicht door werken

Ondertussen blijkt dat ook de bewaakte parkings voor vrachtwagens aan de E17 in Kruishoutem in beide richtingen gesloten zijn. Dat meldt BTB en bevestigt het Agentschap Wegen en Verkeer. De tijdelijke sluiting van enkele weken heeft niets te maken met transmigratie, maar komt door werken.

Volgens BTB zijn de twee parkings sinds kort gesloten door werken. De parkings "gingen zonder aankondiging dicht", stelt John Reynaert van BTB.

De parkings zijn sinds ongeveer een week dicht, bevestigt woordvoerster Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Er wordt gewerkt aan de slagbomen, die regelmatig beschadigd worden. Er wordt beton gegoten om die beter te verankeren in de grond."

De parkings, die Total in concessie uitbaat, blijven tijdelijk dicht, gedurende drie tot vier weken. "De parking is gesloten omdat het beton moet uitharden."

Overleg

Febetra en de collega's van Transport en Logistiek Vlaanderen en UPTR zitten deze voormiddag samen voor eerder gepland overleg over de materie met de bevoegde ministers. Het overleg vindt plaats op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Ook Vlaams minister Weyts zal er zijn, laat Febetra-woordvoerster De Maegt nog weten. 

Vorige week vroegen de transportfederaties snel overleg omwille van de sluiting van parkings. De oproep kwam er nadat de Wetterse burgemeester had beslist, na overleg met de politie, het parket en de gouverneur, om de vrachtwagenparking langs de E40 drie maanden te sluiten. De beslissing kwam er nadat er een dode was gevallen bij een vechtpartij tussen transmigranten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234