Zaterdag 14/12/2019

Weyts bouwt nationaal kookteam

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) maakt 600.000 euro vrij voor een 'Nationaal Culinair Team'. Het doel: België weer laten meedingen naar internationale culinaire topprijzen, zoals de Bocuse d'Or. Maar zijn zulke fondsen daarvoor nodig?

Na twintig jaar zonder medaille moet België in januari 2019 weer een topresultaat neerzetten op de tweejaarlijkse Bocuse d'Or-wedstrijd. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) heeft samen met zijn partijgenoot en collega van Sport Philippe Muyters 600.000 euro vrijgemaakt. Onder andere voor een 'Nationaal Culinair Team' dat ons land daar moet vertegenwoordigen.

De Bocuse d'Or is een prijs die in 1987 in het leven werd geroepen door de Franse chef Paul Bocuse. Om de twee jaar dingen 24 landen uit de hele wereld in Lyon naar het gouden beeldje. Tot 1999 hadden de Belgen geheid een plekje in de top drie, maar sindsdien is ons land teruggevallen.

Volledige omkadering

Dit jaar zal Lode De Roover, chef van Fleur de Lin, ons land vertegenwoordigen. Hij wordt de spits van het Nationaal Culinair Team - met Hof van Cleve-chef Peter Goossens als president, Jo Nelissen als bondscoach en Hilaire Spreuwers als ploegmanager. "Wij coachen onze kandidaat, die in november als sterkste uit de voorronde kwam, in de aanloop naar de Europese finale in Turijn in juni", legt die laatste uit. "Dan blijven er van de 22 deelnemende landen nog 10 over."

De bedoeling is dat het Nationaal Culinair Team ook voor de volledige omkadering zorgt, op het gebied van communicatie, privépartners en sponsoring. "De professionalisering van de Belgische gastronomie", vat Spreuwers samen. Wat hem betreft, komt die professionalisering geen dag te vroeg. "Wij lopen hier tien jaar achter op de meeste andere landen in Europa."

Toch zijn er mensen die zich vragen stellen bij zulke bedragen. "600.000 euro lijkt me een totaal buitensporig bedrag", stelt Luc Hoornaert, auteur van de Must Eat-gidsen. "De Bocuse is nu ook niet het wereldkampioenschap; het is een wedstrijd met naam en faam, maar dat we er obsessief mee bezig zijn om daar te willen schitteren, begrijp ik niet. Bovendien hebben we daar in het verleden zonder zulke investeringen ook medailles gehaald. Zo werkt het gewoon niet. Een hardloper gaat ook niet plots wereldrecords breken als je 600.000 euro in hem pompt." Als je van België een gastronomisch topland wilt maken, moet je breder werken, meent Hoornaert.

Weyts benadrukt dan ook dat de Bocuse d'Or maar één focuspunt is. "Die 600.000 euro investeren we ook in de Flanders Food Faculty, waarbij we op verschillende initiatieven inzetten, zoals de ondersteuning van jonge chefs met een buitenlandse stage, of internationale uitwisselingsprojecten. We hebben hier een enorm potentieel, maar dat wordt internationaal nog te weinig erkend." Met dat project wordt ook het Young Chefs Team en KitchenLab, dat culinaire innovatie stimuleert, ondersteund.

Dat kan niet zonder investeringen, meent Spreuwers. "Met dit budget kunnen we de sprong maken naar de landen die vooroplopen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234