Donderdag 23/01/2020

Wetteren of de politique politicienne op een zakdoek

Ex- en kandidaat-schepen Albert De Geyter:

'Deze verkiezingen moeten over Wetteren gaan, niet over de Wetstraat', bezweert Albert De Geyter (CD&V) ons. Hij voelt zich een beetje Al Gore. Was acht weken schepen, tot de Raad van State de verkiezingen van 8 oktober 2006 ongeldig verklaarde. 'Kijk dan toch naar Wetteren! Onze troeven, onze ondernemingen, onze Schelde. Maar als Yves Leterme komt, zeggen we natuurlijk niet nee!'

Door Filip Rogiers/Foto Filip Claus

'Aha! Eindelijk erkenning', denken ze in Wetteren als ze de nationale pers zien. Dit wat ondergeschoven Oost-Vlaamse stadje tussen Aalst en Gent is in de rest van Vlaanderen vooral bekend van de verkeersinformatie. Wetteren, dat is die afrit halfweg Brussel en de kust. Aalst heeft zijn carnaval, Gent zijn Feesten, en Wetteren viert ook wel feest, maar een echt trademark heeft het stadje van 23.000 inwoners niet.

Liever zagen de Wetterenaars vandaag Sergio dan Wetstraatpers langskomen. En Lies Martens of Sabine Hagedoren. Altijd welkom! Want Wetteren hééft wel iets, echt waar. Wetteren heeft de Schelde. Ze snijdt er breed en loom de stad in tweeën. Maar staande op de oever zie je toch vooral wat deze stad zoveel meer zou kunnen zijn. Dit kan een bloeiende Dockside worden. Nu is het, ondanks de graffiti op de (te) hoge dijkmuren, grauw.

"Wetteren kent totaal geen financiële problemen", verkoopt Albert De Geyter zijn stad. "Deze stad heeft ontzettend veel potentieel. Een mooi centrum en een groen ommeland. En wist u dat we na Antwerpen de gemeente met het op beste ondernemingsklimaat zijn? En we hebben de Schelde! Dat moeten we uitspelen naar de toekomst toe."

De Geyter is beroepshalve verkoper voor een Amerikaanse firma. Nam eerder al politiek verlof om schepen te kunnen worden nadat hij, van op de 21ste plaats alstublieft, verkozen werd. Maar nu moet hij weer van deur tot deur. Hij zou schepen van Milieu, Jeugd én Communicatie geweest zijn. Correctie: hij is het acht weken geweest. Van 2 januari tot 22 februari, de dag dat de Raad van State de verkiezingen ongeldig verklaarde. Zes CD&V'ers, onder wie De Geyter, hebben op 8 oktober hun taak als 'getuigen' in het stembureau iets te actief opgevat.

En nu communiceert De Geyter dus weer van deur tot deur. En ten behoeve van de nationale pers. "De Morgen? Wat een toeval dat ik u tegen het lijf loop, zeg! Straks komt CNN nog!" Maar zo mooi het allemaal zou kunnen zijn, zo bezorgd is De Geyter om deze onverwachte stembusgang.

"De politique politicienne, dat baart mij zorgen. Dat is het drama van Wetteren, al zes jaar lang. Ik kloot u, gij kloot mij. Dat houdt deze prachtige stad nu al jaren in een wurggreep." Hij blijft glimlachen en handjes schudden, maar het is soms met lood in de schoenen. "Weer verkiezingen? Goed voor de kerel die uw foldertjes drukt zeker?", sneerde net iemand. De politiek moet al niet te gek veel meer present zijn op straat, het liefst ook niet meer op de buis: de baard is er al een tijdje af en dan is de campagne voor 10 juni nog niet eens gestart. Dan moeten ze er ook weer allemaal staan, de De Geyters en de anderen, niet voor hun eigen stemmen maar als plakkend, bussend en sussend voetvolk voor de De Crems en de De Guchts en de Van den Bossches.

Liever Wetteren dan Wetstraat dus, zo zouden ze het hier willen. Maar dat neemt niet weg dat dezer dagen zowat alle partijen, bij wijze van pre-electorale proef, dit stadje trakteren op blitzbezoekjes van nationale kopmannen en -vrouwen. Sinds 8 oktober is er namelijk veel veranderd: de VLD werd Open Vld en het Leterme-effect is alleen maar groter geworden. En al zweert iedereen bij lokale autonomie en al beweren alle anderen dat alleen Vlaams Belang en vooral Jean-Marie Dedecker Wetteren nu zondag zullen 'misbruiken', stiekem willen ze hier toch allemaal even kijken of de haring braadt.

"Jaja', zegt De Geyter een tikkeltje verveeld. "Leterme is welkom natuurlijk, maar ik wil dat het toch een puur Wetterse aangelegenheid blijft. De mensen zijn het allemaal een beetje beu en we worden een beetje scheef bekeken."

Al bij al gaat dit verhaal terug op dorpspolitiek, maar dan op zijn slechtst. "Pepone en Don Camilo, dat is het helemaal!", zegt De Geyter. "Wetteren is verdeeld, al zes jaar. Door iemand die we ook wel eens de Berlusconi van Wetteren noemen." In 2000 was 'de Berlusconi van Wetteren', de liberaal Walter Govaert, de stemmenkampioen. Hij zou burgemeester geworden zijn, maar 'iemand' gunde het hem niet. En hij werd geflikt. Gaf te veel geld uit, zondigde tegen de wet op de verkiezingsuitgaven. Zijn eigen partij zette hem - met de hete adem van Guy Verhofstadt himself in de nek, zo wordt beweerd - aan de deur. Hij richtte Respect op en zon op wraak.

En die kwam er dus, niet op 8 oktober maar op 22 februari. Eigen schuld dus, dat De Geyter vandaag zijn paasvakantie met huisbezoeken moet vullen. Sommige Wetterenaren halen hun neus op, anderen zijn beleefder. Zoals Patrick en zijn vrouw, die én de ex-/kandidaat-schepen én de nationale pers niet laten gaan zonder een glas aan te bieden.

"We zijn niet gediend met de kiezingen, ik geef dat toe", zegt De Geyter. Achter zijn rug worden de kliekjes van paasmaandag, konijn en appelmoes, warm gehouden op de stoof. "Het kan averechts werken", weet Patrick. "Het is zo spijtig. Wetteren is pertank een schone gemeente." Patrick en zijn vrouw doen vrijwilligerswerk, als ziekenverzorgers gaan ze mee op de reizen van de Christelijke Mutualiteiten. En voor de quizavonden in Lourdes of elders kunnen ze altijd een beroep doen op De Geyter. "Van voor ik in de politiek zat, hé! Dat sociale heeft er altijd al in gezeten: scouts, Rode Kruis, CM."

Wat Jean-Marie Dedecker onlangs in Wetteren kwam zoeken, willen ze van De Geyter weten. "Die heeft toch niets te maken met de kiezing hier." "Heel juist", zegt De Geyter. "Maar de bedoeling van de man van Oostende is om hier op 10 juni zijn slag te slaan. Respect komt dan op als Lijst Dedecker. En de mensen weten dat hier nog niet. Natuurlijk heeft dat niets meer met Wetteren te maken."

Ach, de Wetstraat. Of ze het boek van hun kopman Yves Leterme al gelezen hebben? "Nee, nog niet gezien. Wel dat van Guy Verhofstadt, dat zat gratis bij de krant." En dat het vandaag toch algelijk minder kommer en kwel is dan vroeger. "Ik trek voor het eerst terug van de belastingen", zegt Patrick. 'Neenee', zien we De Geyter nog denken, 'dit moet over Wetteren gaan. Over Wétteren!'

Morgen: Respect, of de strijd Dedecker-Open Vld in het klein

De mensen zijn het allemaal wat beu en we worden een beetje scheef bekeken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234