Donderdag 23/01/2020

Wetteren moet opnieuw stemmen

Op 15 april trekken de Wetterenaars weer naar de stembus omdat de Raad van State de klacht van oppositiepartij Respect gegrond heeft verklaard. 'Burgemeester Marc Gybels lokt zulke klachten uit', zegt Groen!-gemeenteraadslid Piet Van Heddeghem.

door tine peeters

Brussel l In vijf stembureaus hebben CD&V-getuigen, oproepingsbrieven en identiteitskaarten van de kiezers ontvangen en namen van de kiezers afgeroepen. 'Dat gebeurt toch overal', zegt Gybels. 'Dit is een pure vergeldingsactie van de partij Respect.'

Al is Wetteren geen echt dorp pur sang meer, de kleine politiek - met kuiperijen, schandalen en verdachtmakingen - viert op deze plek aan de Schelde nog altijd hoogtij. Het verhaal van de nieuwe verkiezingen begint immers niet op 8 oktober, maar zes jaar geleden. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen diende de toenmalige CVP een klacht in tegen de buitenissige verkiezingsuitgaven van liberaal Walter Govaert. De christendemocraten kregen gelijk en Govaert werd uit de plaatselijke politiek gesjot.

Ook de VLD kwam er niet zonder kleerscheuren van af: zoals zovele lokale liberale partijen in het Scheldeland spatte de partij uit elkaar. Twee blauwe blokken bleven over: de VLD (nu Open Vld) en Respect met kopman Govaert. "Hij zegt weinig, maar is altijd nadrukkelijk aanwezig. Tot op de begrafenissen. Al jarenlang is hij de platte concurrent van Gybels", meent gemeenteraadslid Piet Van Heddeghem (Groen!).

Dus geloofde geen enkele inwoner in het toeval toen bekend raakte dat Wetteren de kroon spande met zes klachten tegen de uitslag van 8 oktober. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen wees de klacht af, maar Respect trok naar de Raad van State. Met een miniem verschil van 13 stemmen tussen Respect en CD&V voor een zetel kon de Raad de klacht niet zomaar laten passeren.

Het beroep bij de Raad wordt in Wetteren zelf geklasseerd als een vergeldingsactie van Govaert tegen Gybels. "Pure weerwraak", zegt Wetters schepen en Vlaams Parlementslid Anne-Marie Hoebeke (VLD). Ook André D'Hauwe, indiener van de klacht en boer op rust, laat uitschijnen dat boontje gewoon om zijn loontje kwam. "Zes jaar geleden had ik een klacht aan mijn broek omdat ik zogezegd 1.000 frank te veel had uitgegeven. Nu kon ik niet anders dan een klacht indienen", zegt D'Hauwe. "Ik had wel nooit gedacht dat mijn klacht echt tot iets zou leiden. Maar als ge in de fout zijt, zijt ge in de fout, hé."

Pikant detail: bevoegd minister Marino Keulen was niet eens op de hoogte van het beroep bij de Raad. "Misschien moeten we de wet wel aanpassen zodat ik de volgende keer niet uit de lucht val", meent hij.

Burgervader Gybels, al zestien jaar op post, veegt het vonnis van de Raad van State van tafel. Volgens het hoogste rechtscollege van ons land zouden de CD&V-kandidaten die in vijf stembureaus bijsprongen de uitslag hebben beïnvloed. "Overal helpen de getuigen de voorzitters en bijzitters", zegt hij laconiek. Hij vreest dat aan de nieuwe verkiezingen een prijskaartje van 50.000 euro hangt.

Hoe dan ook moeten de Wetterenaars op 15 april weer bolletjes kleuren in het stemlokaal. Met nieuwe kies- en kandidatenlijsten en na een korte maar ongetwijfeld pittige campagne. De kans is immers groot dat de eeuwige onruststoker Jean-Marie Dedecker aan de Schelde zijn vuurdoop beleeft. Walter Govaert schaarde zich achter de Lijst Dedecker en kan met die nieuwe partijnaam opkomen op 15 april. D'Hauwe heeft daar echter niet al te veel zin in. "Het wordt dezelfde naam. Die Lijst Dedecker heeft er niets mee te zien", blokt hij af.

Het kartel Sp.a-Groen! trekt met volle goesting opnieuw naar de stembus. In de vorige legislatuur bestuurden ze samen met CD&V, op 8 oktober koos Gybels echter voor de afgeslankte VLD. Stiekem hopen de socialisten en groenen dat ze nu weer in het schepencollege geraken. Tot het herexamen bezet die oude rooms-rood-groene coalitie ook het gemeentehuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234