Woensdag 23/06/2021

Wetsvoorstel over nieuw Vlaams Centrum voor Adoptie naar Vlaams Parlement

Adoptieprocedure mogelijk niet meer via Kind en Gezin

Vlaams volksvertegenwoordiger Else De Wachter (sp.a) heeft een decreet klaar waarin Kind en Gezin niet langer de verantwoordelijkheid draagt voor de adoptieprocedure van buitenlandse kinderen in ons land. Een nieuw op te richten Vlaams Centrum voor Adoptie neemt de taak over.

door Janine Meijer

Brussel l Na het nieuws over senator Els Schelfhout (cd&v) die via een omweg een weeskindje uit Congo naar ons land haalde voor adoptie is de kritiek op de lange wachttijden voor adoptie opnieuw opgelaaid.

Al jaren staat de werking van Kind en Gezin en de Vlaamse Centrale Autoriteit Adoptie ter discussie. In drie jaar tijd is de gemiddelde wachttijd om een buitenlands kind te adopteren, opgelopen van 1,5 tot 4 jaar. Bovendien zijn er slechts vier erkende adoptiebureaus die met een minimaal aantal landen samenwerken.

Zogenaamde kanaalonderzoeken waarbij het adoptiebureau nagaat of er met meer landen kan worden samengewerkt, slepen vaak jaren aan waardoor het probleem van de lange wachtlijsten niet opgelost raakt.

Vlaams volksvertegenwoordiger Else De Wachter (sp.a) heeft nu een decreet klaar waarbij de bevoegdheid voor adoptie op Vlaams niveau wordt ondergebracht in een nieuw op te richten Vlaams Centrum voor Adoptie. Dat centrum zou alle taken van de Vlaamse Centrale Autoriteit voor Adoptie overnemen en de adoptieambtenaar tewerkstellen. Het nieuwe adoptiecentrum zou zich gaan concentreren op de kanaalonderzoeken en de adoptiebureaus ondersteunen in hun werk.

"Het nieuwe adoptiecentrum moet ervoor zorgen dat de kanaalonderzoeken sneller en efficiënter gebeuren waardoor de mogelijke landen waaruit men kan adopteren in korte tijd kan worden uitgebreid en de wachtlijsten korter worden", zegt De Wachter.

Maatschappelijk onderzoek

Het is ook de bedoeling dat de weg van zelfstandige adoptie, die nu zo goed als afgesloten is, opnieuw toegankelijker wordt. "Bij zelfstandige adoptie wordt gekeken of een voorstel voor adoptie uitgewerkt door de kandidaat-adoptieouders gehonoreerd kan worden. Het nieuwe adoptiecentrum kan een archief aanleggen waardoor er niet tweemaal hetzelfde onderzocht moet worden, wat voor onnodige vertraging zorgt."

Het tweede luik van het nieuwe wetsvoorstel gaat over het maatschappelijk onderzoek dat kandidaat-adoptieouders moeten doorlopen. Vandaag zijn de regionale Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) daarvoor verantwoordelijk. Er zijn regelmatig ouders die klagen over de amateuristische manier waarop zo'n onderzoek verloopt en de willekeur van de beslissingen.

"De CAW zijn niet alleen bezig met adoptie, maar ook met ander welzijnswerk. We hebben behoefte aan gespecialiseerde medewerkers. Daarom is het beter om het maatschappelijk onderzoek voortaan door de adoptiebureaus te laten uitvoeren", vindt De Wachter. "Ook bij binnenlandse adoptie is dit de bevoegdheid van het adoptiebureau."

Breed politiek draagvlak

Volgens de volksvertegenwoordiger wordt het decreet breed gedragen in het Vlaams Parlement. "Alle meerderheidspartijen zijn het erover eens dat er iets gedaan moet worden aan de lange wachtlijsten." Als alles meezit, kan het nieuwe Vlaamse Centrum voor Adoptie in september in werking treden, denkt De Wachter.

Kind en Gezin is op de hoogte van het decreet van De Wachter. "We weten dat Vlaamse Volksvertegenwoordiger Else De Wachter werkt aan een nieuw centrum voor adoptie", zegt woordvoerster Leen Du Bois. "Maar over details beschikken wij niet. Het is aan de politieke overheid om hier een beslissing over te nemen."

Vlaams adoptieambtenaar Dorien Chamon, die de Centrale Autoriteit Adoptie leidt, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Else De Wachter (Vlaams Parlementslid sp.a):

Onderzoeken moeten sneller en efficiënter waardoor aantal landen kan worden uitgebreid en wachtlijsten korter worden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234