Dinsdag 07/07/2020

Zwembadincident

Wetstraat mispakt zich aan Koksijde

Het betrokken zwembad in Koksijde.Beeld Bas Bogaerts

Het zwembadincident in Koksijde doet politici de grenzen van het wettelijke opzoeken. Na Keulen zijn ze bang voor de publieke opinie en de opmars van extreemrechts. "Het opsluiten van de Irakees uit Koksijde is even hallucinant als onwettig."

Na een klacht over een mogelijke aanranding in het zwembad staat Koksijde in het middelpunt van de aandacht. Een Irakese asielzoeker zou een tienjarig meisje hebben betast. Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) pleitte voor een compleet toegangsverbod voor vluchtelingen, staatssecretaris Theo Francken (N-VA) liet de verdachte man overbrengen naar een gesloten centrum.

"Justitie moet asielaanranders vasthouden, zo niet doe ik het", haalde hij op Twitter fors uit. Maar nu lijkt het erop dat de feiten niet zo ernstig waren als sommigen dachten. Volgens bronnen dicht bij het dossier wijst alles in dit concrete geval op 'een inschattingsfout'.

Sinds het massageweld in Keulen, met name tegen vrouwen, is waakzaamheid voor elke vorm van seksuele intimidatie of aanranding begrijpelijk. Gisteren werd in Zweden nog een vrouwelijke werknemer van een opvangcentrum voor minderjarige vluchtelingen doodgestoken. Maar nu lijkt de politiek in een rechtse kramp te schieten. Wettelijke regels worden opgerekt. Het zwemverbod van burgemeester Vanden Bussche is uiteindelijk afgevoerd door zijn schepencollege; het was flagrant in tegenspraak met de discriminatiewetgeving in ons land.

Immense druk

Dat weerhield de partijbonzen van Open Vld er niet van hun burgemeester te verdedigen. "Heeft iemand zich al afgevraagd hoe het is om begluurd, bekeken - laat staan betast - te worden terwijl je gewoon wilt zwemmen?", nam voorzitter Gwendolyn Rutten het voor hem op. "We konden toch niet weer worden geconfronteerd met het beeld van een verdeelde partij?", zegt staatssecretaris Bart Tommelein, die gisteren nog pleitte voor een "tijdelijk en preventief" verbod.

De steun kwam er met frisse tegenzin. Geen enkele topliberaal was écht voorstander van zo'n maatregel, maar het idee blijft nu wel aan de partij kleven.

Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

Francken gaat er even goed hard tegenaan. Hij brengt asielzoekers bij het minste incident over naar een gesloten centrum. Dit jaar alleen al zijn het er minstens vijftien. Hij heeft ook die bevoegdheid, maar juristen stellen zich luidop vragen. Advocaat Walter Van Steenbrugge begrijpt niet dat de staatssecretaris de Irakees nog liet opsluiten op het moment dat justitie hem al een vrijgeleide gaf. "Dat hij eenzijdig de beslissing van het Brugse parket naast zich neerlegt en zonder enige vorm van proces en tegenspraak de Irakees opsluit, is even hallucinant als onwettig."

Waarom schiet de politiek in overdrive? Zeker na de massale aanranding in Keulen kan niemand het zich nog veroorloven om mogelijke zedenfeiten onder de mat te vegen. "De reactie is in zekere zin te begrijpen", zegt politicoloog Carl Devos (UGent). "Leg de berichten over Keulen en het feit dat er vooral alleenstaande jongemannen naar ons land komen samen, en je begrijpt waarom de bevolking ongerust is."

De druk van de publieke opinie is immens. "Politici moeten vaak ook snel ageren en reageren, zonder de feiten écht te kennen", stelt Devos. "Het is logisch dat ze de bevolking geruststellen, desnoods door kordaat op te treden. Maar zo kalft het draagvlak af. Bart De Wever (N-VA) heeft hier nog voor gewaarschuwd: op een gegeven moment is de solidariteit tegenover vluchtelingen weg bij de bevolking. Een correcte analyse blijkt nu, maar een oplossing had hij niet."

Theo Francken.Beeld Photo News

Vlaams Belang stijgt

In plaats daarvan doen Open Vld en N-VA er alles aan om hun rechterflank af te dekken en fors uit de hoek te komen. In een opiniepeiling van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws stijgt Vlaams Belang naar 11,6 procent, bijna een verdubbeling van hun resultaat bij de verkiezingen in 2014. Open Vld en N-VA boeren fors achteruit tegenover hun laatste kiesresultaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234