Vrijdag 02/12/2022

Wetstraat met vier rijstroken soms zelfs sneller

De mobiliteitstest in de Wetstraat, waarbij de rechterrijstrook tijdelijk afgescheiden werd voor het autoverkeer, is sedert gisteren afgelopen en leverde een positief resultaat op. Een rijstrook minder leidde niet tot extra files. De test zorgde hier en daar zelfs voor sneller verkeer. Dat meldt het kabinet van Brussels minister van Openbare Werken Jos Chabert (CD&V).

De test startte op 29 april en moest de Brusselse regering een idee geven van het effect dat een definitieve herinrichting van de Wetstraat zal hebben. In 2003 krijgt de Wetstraat namelijk bredere voetpaden en twee fietspaden.

Vanaf vandaag zijn de 275 New Jersey-blokken die de rijstrook bedekten weggenomen en zijn alle vijf rijstroken in de Wetstraat opnieuw opengesteld voor het verkeer. Tegelijk worden ook de voorlopige wegmarkeringen in de Wet II-tunnel en de wegsignalisatie verwijderd. Daardoor zal in de tunnel maar één rijstrook beschikbaar zijn.

Een opmerkelijk resultaat van de test is dat voor sommige trajecten langs de tijdelijk versmalde Wetstraat reistijden werden gemeten die gemiddeld twee minuten korter zijn dan wanneer de Wetstraat over haar vijf rijstroken beschikt. In het algemeen blijkt uit de voorlopige cijfers van het kabinet dat tijdens de test vergelijkbare reistijden werden gemeten als in de periode voordien. Zo deed het verkeer van het Montgomeryplein tot aan de Kleine Ring er tijdens de testperiode gemiddeld even lang over als daarvoor. Over onder andere het stuk tussen de uitgang van de Wet II-tunnel en de Kleine Ring ging het verkeer gemiddeld zelfs twee minuten sneller.

Wellicht heeft de installatie van de 'groene golf', waardoor de verkeerslichten langer op groen bleven staan, ertoe bijgedragen dat het verkeer zo vlot kon blijven verlopen, zelfs met een rijstrook minder. Dat zegt de woordvoerder van Jos Chabert, Dirk De Backer.

De metingen van het verkeer in de buurt van de Wetstraat moeten nog geanalyseerd worden, maar de woordvoerder kan al zeggen dat nu met officiële cijfers in de hand aangetoond kan worden dat de files niet zijn toegenomen. Dat er verder ook geen opmerkelijke klachten uit die buurten binnengelopen zijn, ondersteunt het positieve resultaat eveneens. "Minister Chabert is nu gesterkt in zijn overtuiging dat hij met zijn project verder zal gaan", besluit De Backer.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234