Zaterdag 31/10/2020

Wetsarts in assisen: 'Forensisch onderzoek straks alleen door hobbyisten'

Een nooit eerder vertoonde coup de théâtre, gisteren in de Antwerpse assisenzaal. Alvorens te getuigen in een bloederige moordzaak, las wetsarts Werner Jacobs een striemende brief voor over het wanbeleid van Justitie.

Professor Werner Jacobs moest als wetsarts komen getuigen op het proces tegen Saïd Mahmoud (25), een illegale Egyptenaar die terechtstaat voor de moord op Aimé Mafouta Matondo (35) in oktober 2012.

Dokter Jacobs moest toelichting geven over de 57 snijwonden en de doodsoorzaak bij het slachtoffer, maar verbaasde het assisenhof met een nooit eerder vertoonde protestbrief. "Mag ik eerst een korte verklaring afleggen?", vroeg hij aan de voorzitter. "Ik heb al op meer dan 200 assisenprocessen getuigd. Steeds met het grootste plichtsbesef, maar vandaag valt het me zwaar."

Waarna hij zijn brief voorlas over achterstallige betalingen van gerechtskosten. "De procureur-generaal van Luik noemt dit 'een straatje zonder einde', maar dit is geen nieuw inzicht. Tegen beter weten in stuurde ik in september een mail naar de Justitie, om te polsen wanneer er nog eens ereloonstaten zouden worden uitbetaald. Het antwoord luidde: 'Onder voorbehoud van de toekenning van het vereiste budget, zullen de kostenstaten worden uitbetaald in oktober.' Neen dus, op vandaag is er nog geen enkele betaling gebeurd."

"Elke onderneming die zo tewerk zou gaan, zou binnen de korste keren failliet worden verklaard, maar Justitie is blijkbaar immuun voor economische en bedrijfskundige wetmatigheden."

En nog straffer: "En nu verwacht u van mij dat ik hier in eer en geweten kom getuigen, dat ik u relaas kom geven over mijn expertise die het verschil kan maken tussen vrijspraak of levenslang. Voor 54 euro."

"De minister belooft beterschap, maar dat wilde ook zijn voorganger, en diens voorganger, en diens voorganger... De afgelopen tien jaar is het alleen van kwaad naar erger gegaan. Ik heb mijn academische plicht gedaan om het nog maar eens aan te kaarten, maar misschien word ik toch maar beter wijnboer."

"Het forensisch onderzoek in ons land is aan het leegbloeden. Justitie zal het in de toekomst moeten doen met individuen die op zoek zijn naar een hobby, een vrijetijdsbesteding en denken dit gevonden te hebben in het forensisch onderzoek. Is het dat soort experts dat Justitie wenst om voor het hof van assisen te komen getuigen? Het probleem dat ik aanhaal, raakt de essentie van het gerecht."

De professor kreeg gelijk van het Openbaar Ministerie en van voorzitter Dirk Thys. De verdediging wilde de expert wraken. "We vragen ons af of hij wel behoorlijk werk heeft geleverd." Het wrakingsverzoek werd verworpen. Nadien getuigde Jacobs. In eer en geweten en naar waarheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234