Zaterdag 16/01/2021

Voetbal

Wetgeving rond jeugdtransfers schiet doel voorbij

Jeugdspelers.Beeld Tim Dirven

Jaagt de Pro League eigen talent naar het buitenland? Belgische clubs moeten 125.000 euro per opleidingsjaar betalen om jonge spelers bij elkaar weg te plukken. Buitenlandse ploegen komen er een pak goedkoper vanaf. “We schieten onszelf in de voet.

Na het voetbalschandaal en de politieke druk over de fiscale voordelen wijzen de profclubs en het management van de Pro League graag naar de jeugdopleidingen. Daar zit de toekomst. Alleen stellen verschillende Belgische clubs zich de vraag of we wel verstandig omspringen met het talent van eigen bodem. In alle stilte verlaten voetballers van 13, 14 jaar ons land om te verhuizen naar Nederland, Frankrijk of Engeland. Een onrechtstreeks gevolg van de reglementen van de Pro League.

“Enerzijds verlagen we de leeftijd voor het eerste profcontract naar 15 jaar om de eigen jeugd zo lang mogelijk te kunnen houden”, zegt Roel Vaeyens, sportief coördinator van Club Brugge. “Ondertussen werken andere regels net contraproductief.” 

Een van de grootste zorgenkinderen is de regel die Belgische clubs moet ontmoedigen om talenten bij elkaar weg te plukken. In grote lijnen komt het hierop neer: spelers jonger dan 17 jaar kunnen in principe niet meer zomaar van club veranderen. Alleen als de Commissie voor Jeugdtransfers unaniem oordeelt dat er 'uitzonderlijke omstandigheden' mee gemoeid zijn, zijn er uitzonderingen mogelijk. Als er toch een jeugdtransfer gebeurt die niet met toestemming van die commissie is verlopen, moet de club die het talent overneemt tien keer de normale jeugdvergoeding betalen. Die bedragen kunnen oplopen tot honderdduizenden euro's.

Dat gentleman's agreement is intussen bijna een jaar in werking. En niet alle clubs zijn er even blij mee. Vaeyens: "We zijn, net als Racing Genk, geen voorstander. We schieten onszelf in de voet."

Vaeyens wijst erop dat de concurrentiekracht van de Belgische jeugdopleidingen op de helling staat tegenover het buitenland. Een werknemer van een K11-club bevestigt: “Toen ze bij PSV hoorden hoe moeilijk het zou worden voor onze clubs om binnen België talenten te gaan halen, wreven ze zich in de handen.”

Buitenlandse clubs betalen 35.000 euro per opleidingsjaar minder voor Belgische talenten ouder dan 15. Voor spelers tussen de 12 en 15 is dat zelfs 115.000 euro minder.

Twijfels over commissie

Verschillende waarnemers hebben vragen bij de rechtsgeldigheid van de Pro League-regels. Sportadvocaat Niels Verborgh noemde de regeling over jeugdtransfers eerder al illegaal. Vaeyens drukt het minder sterk uit: "Volgens het Vlaams decreet over de niet-betaalde sportbeoefenaar kunnen er geen restricties opgelegd worden voor jongeren die van club willen veranderen. Kijk naar Club Brugge: we hebben de voorbije jaren fel geïnvesteerd in de sportieve en extrasportieve ontwikkeling van onze jeugdspelers. Veel van die talenten hebben daar bewust voor gekozen."

Bovendien bestaan er twijfels over de Commissie van Jeugdtransfers, die bij betwistingen moet beslissen of een overgang kan doorgaan. "Die bestaat uit drie mensen, maar een van hen, Chris Van Puyvelde, is inmiddels naar China. Er is dus onduidelijkheid over die werking", zegt Vaeyens.

Dat de Belgische clubs minder makkelijk jeugd kunnen wegplukken bij elkaar zou op termijn een ander neveneffect kunnen hebben. Dat onze clubs zich vaker zullen richten op buitenlandse tieners. Transfers zoals Racing Genk afgelopen week deed met de 15-jarige Fin Marius Könkkölä zouden zo meer hun weg kunnen vinden in het Belgisch voetbal. Könkköla kostte Genk 'slechts' enkele tienduizenden euro's. Als hij bij pakweg AA Gent had gespeeld, zou de Fin minstens 250.000 euro gekost hebben.

Tot slot verandert ook de Belgische jeugdmarkt mee. "Clubs worden gedwongen om in eigen land spelers op steeds jongere leeftijd te halen", klinkt het bij een G5-club. "Daar zijn de hoge vergoedingen nog niet van kracht."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234