Zondag 16/05/2021

Wetenschappers zeggen pedofielen te kunnen genezen

Israëlische onderzoekers hebben een nieuw geneesmiddel gevonden dat de verlangens van daders van seksueel misbruik onderdrukt als het samen met psychotherapie wordt toegediend. Wetenschappers grijpen de ontdekking aan om te pleiten voor decriminalisering van seksueel afwijkend gedrag. 'Dit is een probleem van de volksgezondheid, waar oplossingen voor bestaan.'

brussel/WASHINGTON.

REUTERS/EIGEN BERICHTGEVING

Dertig proefpersonen met een voorgeschiedenis van pedofilie en ander strafbaar seksueel gedrag, die door de wetenschappers maandelijks met het middel triptoreline werden ingespoten, vertoonden volgens de studie prompt minder aandrang dan vroeger. Volgens het New England Journal of Medicine, waarin het onderzoek werd gepubliceerd, verlaagt het geneesmiddel het niveau van testosteron in het bloed. Testosteron is het hormoon dat seksuele opwinding bij de man veroorzaakt. Het hormoon neemt door de triptoreline af in kracht.

Vroeger wist men niet beter dan daders te castreren, later gebeurde de castratie met chemische middelen. Experimentele testosteronremmers zijn de jongste trend, ze laten de patiënten toe een normaal seksueel leven te leiden, maar vertoonden tot nu schadelijke neveneffecten als de kans op bloedklonters en leverproblemen.

Volgens de onderzoekers hadden de proefpersonen op wie triptoreline werd uitgetest, deze problemen niet. Wel werden ze zoals bij de chemische castratie grotendeels impotent en kregen zwakkere botten. Deze bijwerkingen zouden echter opgelost kunnen worden door de dosis beter af te stellen en botversterkende mineralen toe te dienen. De 'patiënten' zouden dan na verloop van tijd, met behulp van psychotherapie, weer volledig kunnen integreren in de maatschappij.

"Alle dertig mannen beweren dat hun seksuele verlangens aanzienlijk verminderden en dat hun seksueel gedrag gemakkelijker te controleren viel", stellen Dr. Ariel Rosler van het medisch centrum Hadassah uit Jeruzalem en Dr. Eliezer Witztum van de Ben Gurion Universiteit uit Negev. "Afwijkende seksuele fantasieën en dwanggedachten verdwenen volledig." Beiden gaan er prat op dat de gebruikers tijdens het onderzoek geen seksuele misdaden pleegden of ander 'afwijkend' gedrag (zoals exhibitionisme) vertoonden.

Volgens experts toont de studie aan dat er medische behandelingen ontwikkeld kunnen worden voor mensen van wie hun seksuele afwijkingen ontsporen in misbruik. "Er moet overwogen worden om meer mensen deze middelen te laten gebruiken", zegt Dr. Richard B. Krueger, directeur van de seksuele gedragskliniek van het New York State Psychiatric Institute. Hij heeft wel een paar bedenkingen. "Er zijn veel soorten van parafilie (afwijkend seksueel gedrag) en het is niet zeker dat deze middelen voor iedereen een oplossing zullen bieden."

Rosler en Witztum willen dat nu uitzoeken en het effect van het geneesmiddel vergelijken met andere proefpersonen die placebo's gebruiken. Ze willen hun onderzoek wel doen in een beter gecontroleerde omgeving dan de huidige studie. De dertig mannen die werden getest, konden in ruil strafvermindering krijgen of zelfs vervolging bij het gerecht ontlopen. Toch belandden van de zes mensen die afvielen of overschakelden op een ander medicijn, er alsnog twee in de cel voor seksuele vergrijpen.

Dr. Fred Berlin, stichter van de Johns Hopkins Sexual Disorders Clinic in Baltimore, vindt de studie ondanks dergelijke risico's baanbrekend, omdat ze de perceptie tegenover daders helpt veranderen. "Ze bevordert de discussie om pedofilie en afwijkend gedrag als medische problemen te behandelen en niet enkel als criminele handelingen."

Berlin zegt het erg te vinden dat de maatschappij nog steeds bankrovers en kindermisbruikers over een kam scheert en hen ook op dezelfde wijze straft. "Er is geen aanwijzing dat gevangenisstraf de oorzaken wegneemt. Noch de dader, noch het publiek is daarmee geholpen." De Canadese specialist John Bradford van het Royal Ottawa-hospitaal hekelt in dat verband het gebrek aan interesse van overheden en de farmaceutische industrie om onderzoek te doen naar de behandeling van seksuele afwijkingen, "ondanks de ernstige aard van het probleem en de enorme impact en kosten, zowel menselijk als financieel". "De publieke opinie is misschien meer geïnteresseerd in bestraffing dan in behandeling", zegt hij, "maar het is duidelijk dat dit een probleem is waar ook andere oplossingen voor bestaan." (MR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234