Woensdag 21/08/2019

Subsidies

Wetenschappers verzetten zich tegen Vlaams geld voor militair onderzoek

Philippe Muyters (N-VA). Beeld BELGA

Een delegatie van Vlaamse onderzoekers staat vandaag op de stoep bij Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) omdat ze niet willen dat er opnieuw overheidsgeld gaat naar militair onderzoek. Muyters, op missie in Canada, zegt dat hij het advies van het Vredesinstituut afwacht voor hij de knoop definitief doorhakt.

Liefst 125 onderzoekers van de Vlaamse universiteiten ondertekenden een open brief van Vredesactie aan bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA). Zij willen niet dat hij het makkelijker maakt om subsidies te krijgen voor onderzoeken met militaire doeleinden. “Dit zal leiden tot een verschuiving van middelen ten nadele van civiel onderzoek,” zegt Lieven Bervoets, professor biologie aan de Universiteit Antwerpen. “Een overheid moet keuzes maken. Ze kan een euro slechts eenmaal uitgeven. Ofwel doet ze dat aan onderzoek dat onze levenskwaliteit verhoogt, ofwel investeert ze in onderzoek naar wapentuig dat de kwaliteit van het doden verhoogt.”

Momenteel is er een richtlijn die stelt dat onderzoek met een militaire finaliteit, zoals research naar beeldschermen voor gevechtsvliegtuigen of naar drones, geen overheidssteun kan krijgen. De Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Onder­nemen (Vario) vroeg aan Muyters om dit verbod uit 1994 op te heffen. Het is Vario vooral te doen om technologie die zowel voor civiele als militaire doeleinden wordt ontwikkeld. “De huidige richtlijn verhindert innovatieve projecten en verzwakt onze competitiviteit”, zegt Danielle Raspoet, directeur bij Vario. De adviesraad stelt voor dat er een ethische commissie komt die voortaan oordeelt over de projecten. Ook zuiver militair onderzoek zou dan mogelijk zijn.

Lees hier de integrale open brief: "Een overheid kan een euro slechts éénmaal uitgeven. Dat is een ethische keuze, die je niet overlaat aan lobbygroepen"

Pacifist Peumans

Aanvankelijk vroeg Muyters geen tweede advies aan het Vlaams Vredesinstituut, een onafhankelijke instelling van het Vlaams Parlement. Het was nota bene zijn partijgenoot, Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA), die uiteindelijk dit advies vroeg. Peumans staat bekend als doorgewinterd pacifist.

De groep wetenschappers maakt zich ongerust dat de beslissing eigenlijk al rond is. “Een ontmoeting op het kabinet-Muyters is ons verschillende keren geweigerd, dus hebben we beslist om zonder afspraak te gaan en onze open brief af te geven”, zegt Bram Vranken van Vredesactie.

Muyters weigerde recentelijk inderdaad een gesprek met enkele ngo’s. Zij wilden hun protest persoonlijk toelichten aan de minister, maar dat zag de N-VA’er niet zitten omdat hij ook de vertegenwoordigers van technologiefederatie Agoria niet individueel had gesproken.

De minister zit momenteel in Montréal en zal de wetenschappers vandaag dus niet ontmoeten. Morgen zal hij ook de ministerraad niet bijwonen. “Het klopt niet dat de minister de beslissing al genomen heeft”, zegt zijn woordvoerder Thomas Pollet. “Wij wachten wel degelijk nog op het advies van het Vredesinstituut.” Half juni wordt dat verwacht. Peumans: “In het begin was het kabinet gejaagd om een beslissing door te duwen, maar ik heb erop gewezen dat het Vredesinstituut de nodige tijd moest krijgen voor een gefundeerd advies.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden