Zaterdag 26/11/2022

gezondheid

Wetenschappers trekken aan alarmbel: vuile lucht maakt kind minder aandachtig

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Op dagen dat er meer luchtvervuiling is rond de school, scoren schoolkinderen slechter. Dat blijkt uit een Belgische studie van onder meer de Universiteit Hasselt. "Als je weet dat Vlaanderen gebukt gaat onder druk verkeer, moeten we hier dringend werk van maken."

Sara Vandekerckhove

Belgische wetenschappers gingen verschillende keren langs bij basisscholen in Zonhoven, Tienen en Hasselt. "Scholen waar geen specifieke problemen zijn met luchtvervuiling", zegt professor milieu-epidemiologie Tim Nawrot (UHasselt), die samen met doctoraatsstudent Nelly Saenen het onderzoek uitvoerde. "De concentraties zijn daar lager dan in echt stedelijke gebieden."

Toch merkten de onderzoekers een verschil op dagen dat er meer luchtvervuiling was. Nawrot: "Elke dag zie je een variatie in luchtvervuiling, voornamelijk door het weer. Bij weinig wind heb je bijvoorbeeld hogere pieken. Wanneer er meer vervuiling was, zagen we bij de schoolkinderen een afname in prestatievermogen."

De onderzoekers keken zowel naar de luchtvervuiling in de buurt van de klas als naar die in de buurt waar de kinderen wonen. Kinderen die wonen in een omgeving met een iets slechtere luchtkwaliteit deden het nog slechter op de aandachtstesten. "We zagen zowel een effect op lange als op korte termijn", klinkt het. "Was er luchtvervuiling in de buurt van de school, dan had dat een tijdelijk effect op hun prestaties. Daalde de vervuiling, dan gingen de prestaties ook opnieuw in stijgende lijn. Maar bij wie daadwerkelijk in een vervuilde buurt woont, zagen we een chronisch effect." Deze bevindingen werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Environment International.

Subtiel, maar significant

In een gelijkaardige studie binnen het Steunpunt Milieu en Gezondheid kwamen wetenschappers tot gelijkaardige conclusies. Daarvoor onderzochten ze de urine van adolescenten die blootgesteld waren aan verkeersgerelateerde luchtverontreiniging. Ook daar merkten de onderzoekers een kortere aandachtsspanne op.

Tim Nawrot. Beeld RV
Tim Nawrot.Beeld RV

De verschillen zijn subtiel, maar significant. Zo bleek in de studie van de scholen het effect van luchtverontreiniging bijna even doorslaggevend als het opleidingsniveau van de ouders. "Uiteraard gaat het om gemiddeldes", benadrukt Nawrot. "Die kanttekening moeten we maken. Maar anderzijds kunnen we niet ontkennen dat de luchtkwaliteit een cognitief effect heeft. Als je weet dat Vlaanderen gebukt gaat onder druk verkeer, moeten we hier dringend werk van maken. Hier ging het om scholen in gebieden met relatief weinig luchtvervuiling. In een drukke stad zal het effect zeker groter zijn."

Bij de drie scholen die werden bestudeerd, lag de luchtvervuiling steeds onder de Europese norm van 25 microgram per kubieke meter. Maar ze haalden wel een gemiddeld niveau van 16 microgram, wat boven de norm ligt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - 10 microgram. Ter illustratie: in drukke steden worden pieken van 30 microgram gehaald, en bij smogalarm gaan we zelfs boven 100 microgram.

Risico op dementie

Gisteren raakte ook bekend dat het risico op dementie groter is nabij een drukke verkeersader. Dat bleek uit een Canadese studie die in The Lancet verscheen. "Opnieuw een bewijs van de negatieve impact van luchtverontreiniging", zegt Nawrot. "We moeten ons ervan bewust zijn dat we hiervoor een prijs betalen. En dan gaat het niet alleen om dementie of aandachtsproblemen, maar om een heleboel ziektes. Ook cardiovasculaire problemen zijn gelinkt aan de kwaliteit van de lucht."

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

• Belgische studie toont effecten van luchtvervuiling in de buurt van scholen

• Slechtere prestaties op korte en lange termijn, afhankelijk van waar kinderen wonen

• Invloed bijna even doorslaggevend als opleidingsniveau van ouders

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234