Donderdag 23/01/2020

Wetenschappers: "Stel Spelen uit wegens zikavirus"

Ruim 150 wetenschappers hebben in een open brief gepleit voor uitstel van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze noemen het "onethisch" om de Spelen te laten plaatsvinden en roepen de WHO op om haar richtlijnen over het zikavirus aan te passen. Een dag eerder liet de Amerikaanse gezondheidsdienst nog weten dat het gevaar voor de volksgezondheid tijdens de Spelen niet groot is.

In de gisteren gepubliceerde brief, gericht aan het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dringen de wetenschappers erop aan om het evenement later dan augustus te houden, of op een andere plek. De ondertekenaars vinden het een onnodig risico om 500.000 buitenlandse bezoekers uit verschillende landen bloot te stellen aan het gevaar op besmetting, waarna ze het zikavirus mogelijk mee terug naar huis nemen, waar het zich verder kan verspreiden.

Onder de experts bevinden zich wetenschappers, dokters en medische ethici uit instellingen als Oxford University in Groot-Brittannië en de universiteiten van Harvard en Yale in de Verenigde Staten. Ze halen aan dat het programma van Brazilië om de Aedes Aegypti-muggen uit te roeien mislukt is, en dat het land een "verzwakt" gezondheidssysteem. Daarom roepen ze op de Spelen uit te stellen of te verplaatsen, "in naam van de volksgezondheid". Ze roepen de WHO ook op om een onafhankelijke studiegroep te vormen. Die moet dan advies uitbrengen aan zowel de Wereldgezondheidsorganisatie als het Internationaal Olympisch Comité.

Belangenvermenging?
De experts drukken ook hun bezorgdheid uit over het belangenconflict van de WHO vanwege haar partnerschap met het IOC.

De WHO heeft nog niet gereageerd op de brief. Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention is er alvast geen reden die te maken heeft met de volksgezondheid om de Olympische Spelen uit te stellen om te verplaatsen.

Niet significant
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt het niet nodig om de Olympische Spelen uit te stellen of te verplaatsen vanwege het zikavirus. De WHO stelt dat de Spelen "geen significante invloed" zullen hebben op de verspreiding van het virus. "Brazilië is een van de zestig landen waar gevallen van zika bekend zijn", stelt de WHO. "Talloze mensen reizen om allerlei redenen continu naar een van deze landen."

De WHO besluit dat de situatie verder zal worden opgevolgd, en dat de organisatie haar aanbevelingen zal aanpassen indien dat nodig zou blijken.

"Mug niet actief in augustus"

Donderdag meldde Tom Frieden, directeur van het Amerikaanse Center for Disease Control dat er wat gezondheidsrisico's betreft geen reden is om de Spelen uit te stellen of te annuleren: "Het risico is niet erg hoog, behalve voor zwangere vrouwen". Infecties met het zikavirus kunnen bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen.

Veel experts op het gebied van infectieziekten delen de visie van Frieden. Volgens een commentaar in het medische vakblad The Lancet is de zika-uitbraak in Brazilië in het noordoosten van het land, ver weg van het olympische dorp in Rio de Janeiro. Bovendien zou de mug die het virus verspreidt niet erg actief zijn in augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234