Woensdag 14/04/2021

Wetenschappers: deal wordt te zwak

Het klimaatakkoord dreigt veel te vaag te worden, waarschuwen wetenschappers. Analyse van het conceptakkoord geeft hun gelijk.

Het klimaatakkoord dat 195 landen in Parijs tot stand proberen te brengen zal de wereldwijde temperatuurstijging zeker niet beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius, zoals de bedoeling is. Dat hebben wetenschappers gisteren laten weten. De reducties in uitstoot van broeikasgassen zijn niet groot genoeg.

De vijf wetenschappers van gerenommeerde Europese klimaatonderzoeksinstituten spraken in Parijs op basis van de tekst van de laatste conceptversie van het akkoord. Vandaag wordt een nieuwe, finale versie verwacht. Het was een van de drukste persconferenties op de COP21 tot nu toe.

Volgens de tekst mag de gemiddelde temperatuur niet verder oplopen dan 2 graden boven pre-industrieel niveau. Gepoogd wordt de stijging te beperken tot 1,5 graad. Verder moeten broeikasgasemissies "zo snel mogelijk" pieken. Daarna moeten ze worden teruggebracht tot 'broeikasgasemissies-neutraliteit' wordt bereikt, ergens "in de tweede helft van deze eeuw".

Dat is veel te vaag, aldus de onderzoekers. Het temperatuurdoel is mooi en conform wetenschappelijke inzichten, maar de rest van de tekst vloeit er niet uit voort, zei Johan Rockström van het Stockholm Resilience Center. "De doelstellingen in de tekst zijn veel te slap om het einddoel te bereiken. We moeten de tekst in overeenstemming brengen met de wetenschap."

Zo staat in de concepttekst nergens expliciet dat om de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden, een volledige uitbanning van fossiele brandstoffen in uiterlijk 2050 noodzakelijk is. "En we hebben het totale koolstofbudget voor de 1,5 graad waarschijnlijk al in 2020 opgemaakt", waarschuwde Steffen Kallbekken van het Centre for International Climate and Energy Policy.

Volgens Kevin Anderson van het Tyndall Centre for Climate Change Research in Manchester dreigt de deal van Parijs zwakker te worden dan het mislukte akkoord van Kopenhagen in 2009 omdat de emissies van de internationale luchtvaart en scheepvaart zijn geschrapt. Die werden in eerdere versies nog wel genoemd.

De rijke ontwikkelde landen zullen veel sneller veel meer uitstoot moeten terugdringen dan ze nu beloven, klinkt het. "Maar wij kunnen zelf ook iets doen", zegt Anderson. "10 procent van de mensen in de wereld veroorzaakt 90 procent van de emissies. Dat zijn wij hier in deze zaal." Of zoals Rockström het uitdrukte: "Vanaf maandag moeten we de lichtknop omdraaien."

De onderhandelingen gingen gisteren in alle hevigheid voort. Groot nieuws was dat Brazilië, met Zuid-Afrika, India en China een van de BASIC-landen van grote opkomende economieën, zich heeft aangesloten bij de High Ambition Coalition. Daarin streven de EU, de VS en meer dan honderd Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen naar een ambitieuze deal.

COP21-voorzitter Laurent Fabius wil de klimaattop het liefst in de loop van vanmiddag afronden (een dag te laat). Maar vrijwel iedereen in Le Bourget rekent erop dat de zaak doorloopt tot diep in de nacht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234