Dinsdag 06/06/2023

Deeltjesversneller

Wetenschapper UAntwerpen gaat zeventig CERN-wetenschappers leiden

Een arbeider inspecteert per fiets een tunnel van de Large Hadron Collider in het CERN in Zwitserland. Beeld AFP
Een arbeider inspecteert per fiets een tunnel van de Large Hadron Collider in het CERN in Zwitserland.Beeld AFP

Hans Van Haevermaet, wetenschapper in de onderzoeksgroep Elementaire-Deeltjesfysica van de UAntwerpen, gaat aan het CERN in Genève (Zwitserland) een grote onderzoeksgroep leiden. Ze gaan de sterke kernkracht in extreme omstandigheden onderzoeken. "Dit is een hele eer", zegt de wetenschapper.

Het CERN, het Europees laboratorium voor deeltjesfysica, is erg belangrijk voor elke natuurkundige die met elementaire deeltjes bezig is. Door experimenten met de Large Hadron Collider, 's werelds grootste deeltjesversneller, werd onder meer het higgsboson ontdekt. Het higgsboson is van fundamenteel belang, want het moet bestaan om het standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend te maken.

Al sinds 2009 werkt Hans Van Haevermaet met gegevens uit experimenten waarbij men deeltjes laat botsen. Vanaf september wordt zijn rol nog groter. Hij krijgt twee jaar de leiding over een grote groep wetenschappers. "Een hele eer en ook wel spannend", zegt hij. "Ik draag de verantwoordelijkheid over het werk van zo'n zeventig mensen en zal mee het onderzoeksprogramma van het CMS-experiment bepalen".

Hoe gedraagt de sterke kernkracht zich onder extreme omstandigheden zoals die in de Large Hadron Collider ? Dat is een van de vragen waar het team Van Haevermaet zich over zal buigen. Daarvoor zullen protonen op elkaar worden geschoten. "Die beelden analyseren we vervolgens om na te gaan wat er exact gebeurt tijdens de botsing. Die fundamentele vragen willen we kunnen beantwoorden", stelt Van Haevermaet.

In totaal werken er in het CERN zo'n 2.500 mensen. 12.000 wetenschappers uit tientallen landen zijn betrokken bij de verschillende onderzoeken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234