Zaterdag 24/08/2019

Antwerpen

Wetenschappelijk comité beslist mee over naamsverandering Delwaidedok in Antwerpen

Leo Delwaide, oorlogsburgemeester van Antwerpen. Beeld rv

Het Antwerpse stadsbestuur gaat over de kwestie van het Delwaidedok het advies inwinnen van een wetenschappelijk comité. Dat begeleidt de stad inzake de herdenking van en herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Als dat comité een naamsverandering adviseert, zal de stad die vraag doorspelen aan het Havenbedrijf, dat bevoegd is voor de naamgeving van de dokken.

Groen vroeg vandaag al om het comité in kwestie in te schakelen en ook N-VA-kandidaat en voormalig Joods Actueel-hoofdredacteur Michael Freilich liet weten het idee genegen te zijn. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt deze middag in een reactie dat het stadsbestuur inderdaad advies zal vragen aan het comité. 

Dit komt nadat Herman Van Goethem, historicus en rector van de UAntwerpen, in zijn nieuw boek 1942, schreef dat Antwerps oorlogsburgemeester Leo Delwaide een grotere rol had in de jodenrazzia’s dan tot nu toe werd aangenomen. Delwaide zou niet alleen toegekeken hebben, maar ook deelgenomen hebben aan de organisatie en uitvoering van de deportaties.

“Eerder werden op basis van het werk van dit wetenschappelijk comité door de stad al beslissingen genomen inzake het oprichten van een nieuw monument voor alle slachtoffers van de Holocaust en het oorlogsgeweld, inzake het aanbrengen van fysieke herinneringen op relevante plaatsen in het publieke domein en inzake het opstarten van een vernieuwde herinneringseducatie naar de volgende generaties”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van de burgemeester. 

“De stad Antwerpen wil haar verleden recht in de ogen kijken. De erkenning van de rol van het toenmalige stadsbestuur in de razzia’s en deportaties gebeurde reeds in het herdenkingsboek over 450 jaar stadhuis alsook in de formele verontschuldigingen van zowel de huidige als de vorige burgemeester ten aanzien van de Joodse gemeenschap in Antwerpen.”

Christendemocraat Leo Delwaide (1897-1978) was burgemeester van Antwerpen tijdens het grootste deel van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden