Vrijdag 09/12/2022

Wetenschap heeft onzichtbaarheid voor ogen

Het idee van een mantel of een schild die je aan het zicht onttrekt, tart al jaren de verbeelding. In Star Trek lieten de Romulanen hun ruimteschepen verdwijnen met een druk op de knop. De Onzichtbare Man kon in de gelijknamige tv-serie ongestoord zijn gang gaan. Sciencefiction? De nieuwsdienst van het blad Nature meldt nu echter dat elektronica-ingenieurs een methode hebben bedacht die het misschien toch mogelijk zou maken om voorwerpen 'onzichtbaar' te maken.

Waar gaat het om? De ingenieurs Andrea Alù en Nader Engheta van de Universiteit van Pennsylvania spreken zelf over een 'mantel' die voorwerpen "zo goed als onzichtbaar zou maken voor toeschouwers". Voorlopig blijft het nog bij een voorstel, echt concreet hebben ze het nog niet gemaakt, maar één ding moet de ingenieurs al nagegeven worden: hun idee staat niet haaks op de wetten van de fysica.

Eerdere pogingen om dingen aan het zicht te onttrekken vertrokken meer van het kameleonprincipe, waarbij schermen gebruikt werden met kleuren die perfect overeen kwamen met de achtergrond. Alù en Engheta's scherm zou echter voorwerpen verbergen ongeacht de kleur van de achtergrond. Hoe? Door te vermijden dat licht van het object het oog van de toeschouwer kan bereiken.

Kern van het nieuwe voorstel is de reductie van lichtverstrooiing. De ingenieurs willen een soort 'mantel' maken van elektrondichte golven genaamd plasmonen die het licht dat verstrooid wordt door een voorwerp zou neutraliseren. Daardoor zou het onmogelijk worden om het voorwerp nog te zien.

Grootste probleem is echter dat de frequentie van het licht die geblokkeerd kan worden, afhangt van de afmetingen van het voorwerp dat verborgen moet worden. Voorwerpen ter grootte van een mens zouden kunnen worden verborgen voor straling bij lange golflengtes zoals microgolven, maar niet voor het zichtbaar licht.

Desalniettemin zouden veel kleinere voorwerpen aan het zichtbaar licht onttrokken kunnen worden, waardoor de technologie gebruikt zou kunnen worden om bijvoorbeeld onzichtbare sondes te maken die bij microscopie gebruikt kunnen worden. Of om ruimteschepen of andere grote objecten onzichtbaar te maken voor sensoren of telescopen die straling bij lange golflengtes gebruiken in plaats van zichtbaar licht.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234