Vrijdag 13/12/2019

Seksisme

Wet tegen seksisme: amper klachten

Elke Sleurs (N-VA). Beeld Photo News

De antiseksismewet, die er kwam na een ophefmakende reportage over beledigingen en bedreigingen tegenover vrouwen in Brussel, heeft in haar eerste jaar slechts 25 klachten opgeleverd. "We zullen de wet zo snel mogelijk herbekijken", reageert bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA).

Nog voor de stemming van de antiseksismewet in 2014 waren er twijfels over de wenselijkheid en de toepasbaarheid ervan. Uit cijfers die deze krant heeft verzameld, blijkt die scepsis terecht. Tussen mei 2015, wanneer de wet officieel in werking trad, en mei 2016 zijn slechts 25 klachten ingediend. Het gaat om 13 klachten in Vlaanderen, 9 in Wallonië en 3 in het Brussels Gewest.

Volgens Elke Sleurs, de staatssecretaris voor Gelijke Kansen, zijn er verschillende problemen met de wet. Vrouwen die beledigd worden op straat stappen te weinig naar de politie. Slechts een heel kleine minderheid dient een klacht in, wat ook geldt voor slachtoffers van verkrachting. Vrouwen gaan ervan uit dat ze scheef zullen worden bekeken, dat er toch niets zal gebeuren met hun klacht of dat er geen bewijs is.

Onbekend

Daarnaast blijft de antiseksismewet onbekend bij het brede publiek. Ze is het stokpaardje van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Zij ijverde er jarenlang voor. Toch denken veel vrouwen nog dat 'subtiel seksisme' geen misdrijf is.

Ook de criteria van de wet zijn vaag. Seksisme is strafbaar als het gaat om een gebaar of een handeling op een openbare plek die bedoeld is om iemand als minderwaardig te beschouwen of terug te brengen tot "diens geslachtelijke dimensie". Die definitie laat volgens juristen en specialisten (te) veel ruimte voor interpretatie. Enkel duidelijk stigmatiserende opmerkingen, zoals iemand een 'hoer' noemen, kunnen worden bestraft. Hierdoor vallen klachten rond grappen of stalking niet onder de wet, maar worden ze behandeld via een gewoon pv.

Nieuwe campagne

"We zullen de wet dit jaar herbekijken, zodat ze beter kan worden toegepast", benadrukt Sleurs. "Maar het is duidelijk dat deze wet geen wonderen kan verrichten. Om seksisme aan te pakken, blijven opvoeding en sensibilisering het belangrijkst, het liefst al op jonge leeftijd." De staatssecretaris lanceert komende zomer daarom een campagne, met een nieuwe app rond seksuele intimidatie. Sleurs laat ook onderzoeken of slachtoffers via die app een klacht kunnen indienen. Dit moet de drempel aanzienlijk verlagen. Brussel heeft sinds kort een eigen campagne en website met de naam 'Meld geweld'.

Dat er nog een probleem is rond seksisme, mag duidelijk zijn. Alleen de politiezone van Brussel-centrum maakt gemiddeld 200 pv's per jaar op voor verbaal geweld, waaronder dus seksisme. In de reportage Femme de la rue uit 2012 filmde Sofie Peeters, een jonge vrouw, hoe ze op straat in de hoofdstad voortdurend werd lastiggevallen, nagefloten, ongevraagd gecomplimenteerd en achtervolgd. De antiseksismewet werd na de reportage gestemd.

Prioriteit

Is de wet dan overbodig, zoals onder meer Rik Torfs - ondertussen rector van de KU Leuven - toen al beargumenteerde? Kan er niet beter altijd via pv's worden gewerkt? Sleurs lijkt niet van plan de wet volledig af te voeren. Volgens Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, zou dat ook een foute beslissing zijn. "De antiseksismewet heeft zeker haar nut in een samenleving die de strijd met seksisme wil aanbinden. Dan moet de politiek wel een prioriteit maken van de uitvoering ervan. Dat gebeurt nu niet."

Om seksisme op te lossen, is er meer nodig dan een wet. "Vrouwen moeten hun stem laten horen", menen experts. U leest er meer over in de pluszone van De Morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234