Donderdag 01/06/2023

NieuwsOorlog in Oekraïne

Westerse leiders klaar voor ‘vierde ronde van dwingende sancties’ tegen Rusland

Bewoners dragen witte vlaggen terwijl ze door de vernielde straten van Irpin wandelen. Beeld REUTERS
Bewoners dragen witte vlaggen terwijl ze door de vernielde straten van Irpin wandelen.Beeld REUTERS

Europese regeringsleiders en leiders van de G7 hebben vrijdag nieuwe sancties beloofd om Rusland uiteindelijk op de knieën te dwingen. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde een pakket sancties aan dat ‘een volgende klap voor de Russische economie’ moet betekenen.

Michel Maas

De Franse president Emmanuel Macron zei na een tweedaagse EU-top in Versailles dat de EU klaar was voor een “vierde ronde van dwingende sancties”, en dat die sancties niet mals zullen zijn. Er wordt gesproken over acties tegen alle Russische banken en 500 miljoen extra militaire steun om de druk op Rusland nog verder op te voeren. “Alle opties liggen op tafel”, aldus Macron.

Ruslands bondgenoot Wit-Rusland wordt meteen al betrokken in de sancties: besloten werd drie Wit-Russische banken af te sluiten van het internationale Swift-betalingssysteem. Volgens Macron wordt nu zelfs overwogen om álle Russische en Wit-Russische banken van Swift uit te sluiten, als Poetin doorgaat met de oorlogshandelingen. “Niets is verboden, niets is taboe.” EU-veiligheidsbaas Josep Borrell stelde voor de Europese militaire steun aan Oekraïne met nog eens 500 miljoen euro te verdubbelen.

Amerikaans president Biden kondigde aan dat Rusland zijn status als ‘meest begunstigde handelspartner’ zou kwijtraken. Daardoor zouden er hogere heffingen komen op Russische producten. De president noemde Poetin een “agressor”, die de “prijs zal betalen” voor de oorlog in Oekraïne.

Satellietbeelden van donderdag. Beeld AFP
Satellietbeelden van donderdag.Beeld AFP

Rusland lijkt echter niet van plan zijn troepen terug te trekken. Het zet zijn pogingen voort om de hoofdstad Kiev te omsingelen. Daarvoor is nu ook het ruim zestig kilometer lange Russische konvooi dat meer dan een week heeft stilgestaan ten noordwesten van de stad in beweging gekomen. Uit satellietbeelden blijkt dat de voertuigen uit de colonne zich hebben verspreid en posities hebben ingenomen van waaruit ze de stad kunnen beschieten. Ze zouden nu op vijftien kilometer van de stad staan.

De laatste keer dat satellietbeelden werden gemaakt, zo’n anderhalve week geleden, bevond de voorhoede van het konvooi zich op zo’n 25 kilometer van de binnenstad van Kiev, en sindsdien was er nauwelijks beweging in de colonne pantserwagens, tanks, raketlanceerinrichtingen en houwitsers waargenomen. Dit voedde speculatie dat de Russische invasiemacht was vastgelopen en geplaagd werd door logistieke problemen zoals gebrek aan brandstof en voedsel, of dat de Russische militairen helemaal geen zin hadden om te vechten. Op de nieuwe beelden is echter te zien dat houwitsers gevechtsposities hebben ingenomen van waaruit ze de binnenstad van Kiev kunnen raken.

Aanval op tanks

Pantserwagens uit de colonne zouden richting het vliegveld Antonov oprukken, dat Russische troepen aan het begin van de invasie vergeefs hadden bestormd. Andere onderdelen zouden de beschutting van omringende bossen hebben opgezocht, wat ze minder kwetsbaar maakt voor Oekraïense aanvallen vanuit de lucht.

Dat Oekraïne zo’n aanval niet al eerder heeft gepleegd riep afgelopen week vragen op over de vraag of Oekraïne nog wel vliegtuigen had. Volgens de VS is een deel van de Oekraïense luchtmacht echter nog altijd operationeel, en is Rusland er niet in geslaagd om het Oekraïense luchtruim volledig te beheersen. Duizenden gedoneerde luchtdoelraketten uit het Westen zullen daar eveneens aan hebben bijgedragen.

Ook drones worden veelvuldig ingezet. Het Oekraïense ministerie van Defensie verspreidde videobeelden, gemaakt door een drone, waarop te zien is hoe een colonne Russische tanks bij het plaatsje Brovary wordt beschoten en op de vlucht gejaagd.

Luchtmachtbases aangevallen

Brovary ligt dicht bij de oostelijke buitenwijken van de hoofdstad. De colonne met onder andere T-72-tanks trok op naar het plaatsje maar werd in een hinderlaag gelokt. De beelden van de haastige terugtocht hebben Moskou opnieuw in verlegenheid gebracht. Ze waren een bewijs temeer van het hardnekkige verzet van Oekraïne, waar het Kremlin zich ernstig op heeft verkeken.

De situatie in Oekraïne op 11 maart. Beeld De Morgen
De situatie in Oekraïne op 11 maart.Beeld De Morgen

Het strijdtoeneel verplaatst zich steeds verder naar het westen. Rusland voerde vrijdag raketaanvallen uit op twee luchtmachtbases aan de westkant van het land. Een van de twee, Loetsk, bevindt zich op zo’n honderd kilometer van de Poolse grens. Ook werd de stad Dnipro ten zuiden van Kiev vanuit de lucht aangevallen. Dnipro is een stad waar veel Oekraïners heen zijn gevlucht, omdat het er nog redelijk rustig was.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234