Zondag 24/01/2021

Westen rept zich naar Iraanse bazaar

Van schurkenstaat tot handelspartner. De snelheid waarmee de internationale betrekkingen met Iran opgetrokken worden, doet verbazen. Ook ons land trekt binnenkort op handelsmissie naar Iran.

Nadat Iran en de Europese Unie het, samen met andere wereldmachten, eens geworden zijn over een nucleair akkoord, willen ze in hun bilaterale en internationale samenwerking een nieuw hoofdstuk openen. Economische samenwerking is daarbij niet langer taboe, zo blijkt.

Het Europese bedrijfsleven staat te trappelen om zaken te doen met Iran. In juli leidde de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel een zakenmissie van Duitse industriëlen naar Teheran. Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, trok ook al tijdens de zomer naar Iran. In september volgt een delegatie van tachtig Franse bedrijven en ook de Oostenrijkers hebben plannen voor een handelsmissie in september. Ons land plant eveneens een handelsmissie, al is het nog niet helemaal uitgeklaard wanneer die zal plaatsvinden.

In regeringsbronnen wordt geopperd dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) tussen 8 en 10 november een handelsmissie naar Teheran zouden leiden. Beide excellenties gaven voorlopig niet thuis voor meer details.

Wouter Van Gulck, general manager van de Federation of Belgian Chambers of Commerce, bevestigt het voornemen wel, maar houdt een slag om de arm. "Wij zijn inderdaad in contact met de kabinetten van De Crem en Reynders over de organisatie van een handelsmissie naar Iran vanuit de Belgische Kamers van Koophandel. Wat ons betreft, ligt de datum echter nog niet geheel vast."

Naar verluidt zou het gaan om een zogeheten light-missie: dus zonder de aanwezigheid van een lid van de koninklijke familie. Er zouden vijftien tot dertig bedrijven kunnen deelnemen, die slechts twee à drie dagen in Teheran zullen verblijven. "Dat hangt allemaal af van de periode dat we gaan. Ook welke bedrijven of sectoren zouden meegaan is nog niet bepaald. Het is daarover dat we nog overleg moeten plegen met de minister."

Dick Leurdijk, Nederlands politicoloog en verbonden aan het Nederlandse Instituut Clingendael noemt de wedloop naar Iran de 'logica der dingen'. "Iran is bijzonder gretig om de handelsbetrekkingen te normaliseren. Maar ook Europa is zeer geïnteresseerd. Ik zie vooral een win-winsituatie voor beiden." Wat Leurdijk wel verbaast, is de snelheid waarmee alles zich voltrekt. "Valt die snelheid te rijmen met de reeds geboekte resultaten op het veld in Iran? Die check is nodig. Dit is echter geen naïviteit, maar een economische opportuniteit."

Ook Jef Lambrecht, voormalig VRT-journalist en Midden-Oostendeskundige ziet in de normalisering van de betrekkingen een logica. "Iran is een grote en aantrekkelijke markt voor de westerse industrieën. Door het nucleair akkoord en de geleidelijke opheffing van de sancties zal die markt enkel aantrekkelijker worden." Sinds het aantreden van president Hassan Rouhani, die in Teheran duidelijk de steun geniet van de opperste geestelijke leider ayatollah Khamenei, waait er een voorzichtig optimistische wind door de regio.

Amper anderhalf jaar geleden nog een schurkenstaat, vandaag een handelspartner? Jef Lambrecht: "Een van de gevolgen van het opheffen van de sancties is dat Iran een handelspartner wordt, wat het een zekere legitimiteit geeft. Het dilemma is hoe het verder moet met Syrië en IS. Iran is een feitelijke bondgenoot. Maar hoe zal het evolueren? De krachtverhoudingen in de regio zijn volop in ontwikkeling. We moeten niet naïef zijn. In hoeverre houdt Iran de intentie achter de hand om een kernwapen te ontwikkelen? De argwaan is zeer groot, en terecht." Toch is Dick Leurdijk optimistisch gestemd. "Gelet op de politieke lading is de snelheid waarmee de ontwikkelingen in Iran plaatsvinden redelijk uniek. Het zorgt voor nieuwe kansen."

Olieproductie

Met een bevolkingsaantal van bijna 80 miljoen is de consumentenmarkt van Iran twee keer groter dan die van alle Perzische-Golfstaten samen. Landbouw is met 11 procent van het bruto binnenlands product een van de belangrijkste sectoren van de Iraanse economie. Naast de olie-industrie uiteraard. Iran is van plan de olieproductie fors op te voeren in aanloop naar het opheffen van de westerse sancties tegen het land.

De Iraanse olieproductie ligt nu al op het hoogste niveau in drie jaar. De export bedraagt meer dan een miljoen vaten per dag. Minister van Olie Bijan Namdar Zanganeh gaf aan dat de lage olieprijzen geen reden zijn voor Iran om de productie niet te verhogen. Verschillende grote oliemaatschappijen, waaronder Shell en BP, hebben aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in Iran na het vervallen van de sancties. Teheran heeft grote westerse olieconcerns uitgenodigd om zaken te komen doen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234