Vrijdag 27/01/2023

NieuwsEconomie

West-Vlaamse tapijtenproducent Balta begeerd door Britten en ander Belgisch economisch nieuws

Balta is de Europese marktleider in getuft en geweven kamerbreed tapijt geproduceerd uit synthetische garens en wol. Beeld © Bart Leye
Balta is de Europese marktleider in getuft en geweven kamerbreed tapijt geproduceerd uit synthetische garens en wol.Beeld © Bart Leye
HLN/Belga

Britten willen onderdeel Balta kopen

De Britse vloerbedekkingsgroep Victoria aast op een deel van de West-Vlaamse tapijtenproducent Balta. Dat hebben beide bedrijven bevestigd. Een volledige overname is niet aan de orde, klinkt het.

De krant De Standaard schreef gisteren dat Victoria van zins zou zijn de divisie ‘kamerbreed tapijt’ van Balta te kopen.

Victoria en Balta blijven beide op de vlakte over welke onderdelen precies van eigenaar zouden kunnen veranderen. “Balta voert gesprekken met Victoria over een mogelijke verkoop van bepaalde delen van Balta’s activiteiten”, klinkt het in West-Vlaanderen. Bij de Britse groep luidt het dat er gesprekken zijn “over de potentiële overname van een winstgevend, groeiend onderdeel van de Balta-groep dat goede synergiemogelijkheden biedt met de huidige activiteiten van Victoria”.

Victoria voegt nog toe dat het nog niet zeker is dat het daadwerkelijk tot een deal zal komen. En het benadrukt dat het niet de bedoeling is Balta volledig over te nemen.

Volgens De Standaard wordt Victoria geleid door Philippe Hamers, die tot in 2016 de leiding gaf over de divisie residentieel tapijt van Balta. En dat is net de divisie die de Britse groep volgens de krant wil verwerven. De afdeling heeft fabrieken in Sint-Baafs-Vijve en Tielt.

Het aandeel Balta stond gisteren omstreeks 14.30 uur op een winst van circa 5,5 procent op de beurs in Brussel.

Consument verliest vertrouwen

Het consumentenvertrouwen heeft in november een serieuze dreun gekregen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Vooral de algemene economische situatie baart de gezinnen zorgen.

Het stijgend aantal coronabesmettingen en bijbehorende maatregelen wegen duidelijk op het vertrouwen van de consumenten. De indicator die dat vertrouwen meet, daalde in november naar 1. Dat is het laagste cijfer sinds april.

De gezinnen hebben vooral minder vertrouwen in de algemene economische vooruitzichten. Dat daalt naar het laagste niveau in een jaar. tijd. Ook hebben ze voor het eerst in een half jaar tijd minder vertrouwen in de arbeidsmarkt.

De verwachtingen van de gezinnen over hun financiële situatie en hun spaarvermogen blijft onveranderd.

Regering hervormt berekening voorlopige sociale bijdrage zelfstandigen

De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor de verdere hervorming van de manier waarop de sociale bijdragen van zelfstandigen worden berekend. Voortaan zal een zelfstandige vrij het bedrag kunnen bepalen van de bijdragen die hij denkt verschuldigd te zijn in functie van zijn inkomsten, meldt minister van Middenstand David Clarinval (MR). Gaat het om een aanvraag tot vermindering, dan moeten zelfstandigen de keuze van het bedrag dat ze betalen objectief verantwoorden bij het sociaal verzekeringsfonds. De minimumbijdrage blijft wel behouden. Volgens minister Clarinval betekent de hervorming “een absoluut noodzakelijke maatregel om hen toe laten hun beroepsinkomsten efficiënter te beheren, vooral in een context van steun en economische relance”. Hij benadrukt ook dat de zelfstandigen zullen worden begeleid door hun sociaal verzekeringsfonds.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234