Woensdag 19/01/2022

Seksueel misbruik

West-Vlaamse priester neemt pas na derde klacht ontslag

Na de derde klacht wegens seksueel misbruik heeft priester Antoon Stragier (61) ontslag genomen bij het bisdom van Brugge. Opmerkelijk: hoewel de man herhaaldelijk in opspraak kwam, bleef hij vertrouwen genieten van zijn oversten.

JM/BDW

Antoon Stragier is de voorbije jaren herhaaldelijk in opspraak gekomen. In 2005 belandde bij het parket een klacht wegens grensoverschrijdend gedrag waaraan de geestelijke zich schuldig gemaakt zou hebben toen hij tussen 1994 en 2007 pastoor was in Marke, bij Kortrijk. Volgens verschillende bronnen ging het om ongeoorloofde aanrakingen bij minderjarige jongens.

"Er kwam een bemiddeling en het slachtoffer kreeg een schadevergoeding", zegt Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom Brugge. "De betrokken priester kreeg ook een aantal voorwaarden opgelegd, zoals therapie. Gevolg was dat zijn taak als aalmoezenier werd herleid tot die van mislezer."

In oktober 2010 bevestigde de nieuwe bisschop, Jozef De Kesel, de benoemingen van de priester, net als de begeleiding en de maatregelen die hem waren opgelegd. Stragier bleef dus actief in de bedevaarten en het zorgcentrum.

Regeling getroffen

In 2012 liep er weer een klacht binnen tegen hem. Deze keer ging het over een jongen die hij had lastiggevallen toen hij medepastoor was in Zwevezele, tussen 1983 en 1994. Het bisdom paste nogmaals dezelfde strategie toe. "Opnieuw werd een regeling getroffen met het slachtoffer", zegt nog Rossel. "In het najaar van 2014, toen er andere onfrisse praktijken aan het licht kwamen van priesters uit Middelkerke en Hooglede werden alle dossiers van priesters die in opspraak waren gekomen door het opvangpunt seksueel misbruik onder de loep genomen. Er werd geoordeeld dat Stragier in functie kon blijven."

En nóg was het niet gedaan. Begin juni 2015 meldde Antoon Stragier zich plots zélf bij het opvangpunt met bijkomende problemen van grensoverschrijdend gedrag uit de periode 1983-1994. Hij deed dat nadat de vader van een slachtoffer hem uitleg was komen vragen over wat hij zijn zoon had aangedaan. Stragier moet dan ook wel beseft hebben dat er deze keer geen regeling meer mogelijk zou zijn. "Eén dag later legde hij al zijn functies neer, de bisschop heeft het ontslag onmiddellijk aanvaard", zegt Rossel. "Diezelfde dag nog heeft het opvangpunt de nieuwe gegevens overgemaakt aan het parket. Er loopt nu een intern onderzoek."

Het feit dat verschillende beleidsverantwoordelijken van het bisdom er jarenlang geen graten in zagen dat er verschillende klachten waren tegen Stragier, wekt bij sommige insiders verwondering. Stragier zelf wilde geen commentaar kwijt. "Ik laat dat over aan mensen die beter geplaatst zijn dan ik", klonk het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234