Dinsdag 15/10/2019

Onderwijsrapport

West-Vlaamse leerlingen blinken uit in hoger onderwijs

West-Vlaamse leerlingen, hier van een school in Menen, presteren sterk in het hoger onderwijs. Beeld Tim Dirven

West-Vlaamse leerlingen steken met kop en schouders boven de rest van Vlaanderen uit. Zij hebben het vaakst de meeste kans van slagen aan de universiteit of hogeschool, zo leert het Onderwijsrapport van deze krant.

Ze zijn het krachtige motorblok van het Vlaamse secundair onderwijs. Uit niet eerder geopenbaarde cijfers wordt duidelijk dat West-Vlaamse leerlingen uit het algemeen en technisch secundair onderwijs (aso en tso) verreweg de hoogste slaagkansen noteren aan de hogeschool of universiteit. Hun voorsprong op de rest bedraagt doorgaans ook een stuk meer dan enkele procenten. Er werd daarvoor gekeken naar hoe leerlingen die in de schooljaren 2008-2009 tot 2013-2014 hun diploma behaalden het jaar daarna presteerden in het hoger onderwijs.

Gezagsgetrouw

Vanuit het aso behalen de West-Vlamingen de meeste studiepunten aan de universiteiten. Als er wordt gekeken naar de vijftien grootste aso-richtingen, zoals Grieks-Latijn, dan eindigt West-Vlaanderen acht keer als beste. Ook de West-Vlaamse tso’ers gooien de hoogste ogen. Van de 34 onderzochte tso-richtingen vanwaaruit leerlingen naar het eerste jaar aan een hogeschool zijn gegaan, behalen de West-Vlamingen maar liefst 20 keer de beste resultaten in het hoger onderwijs. Vaak zelfs met een straatlengte voorsprong op de rest van Vlaanderen. Leerlingen uit Industriële ICT presteerden bijvoorbeeld 12 procent beter dan de eerste achtervolgende provincie.

Opvallend is wel dat West-Vlamingen vaker kiezen voor een avontuur aan de hogeschool. Zij doen dit niet alleen omdat er geen volledig uitgebouwde universiteit in hun provincie ligt, maar ook omdat de scholen doorgaans eerder voorzichtige studieadviezen afgeven. Uit onderzoek van socioloog Mark Elchardus (VUB) bleek eerder al dat West-Vlamingen minder hoog mikken en ook op school gezagsgetrouwer zijn, wat zorgt voor een aangenaam en efficiënt schoolklimaat. Vandaag is daar ogenschijnlijk weinig verandering in gekomen.

"Wat natuurlijk ook meespeelt, is dat het profiel van de leerlingen in West-Vlaanderen anders is dan in een grootstad”, zegt Raymonda Verdyck, bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). “Ook het aantal leerlingen met een andere thuistaal dan het Nederland ligt er lager. Scholen in Brussel en Antwerpen moeten meer investeren in het wegwerken van bijvoorbeeld taalachterstand.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234