Zondag 25/10/2020

West-Vlaamse kroonjuwelen in de uitverkoop

De grote vloerbekledingsfamilies uit West-Vlaanderen dubben over hun toekomst. Voor de nieuwe generatie aandeelhouders is een verkoop van het familie-imperium geen taboe meer. Zij kiezen eieren voor hun geld.

Jan De Clerck, eigenaar van de textiel- en chemiegroep Domo, geeft morgen de dagelijkse leiding van het bedrijf door aan Filiep Libeert. De West-Vlaamse textielmagnaat - oudste zoon van Beaulieu-patriarch Roger en vader van Anthony - wil nadenken. "De diversiteit binnen de groep maakt dat we nog meer aandacht voor het strategische niveau zullen moeten hebben. Dat zal mijn voornaamste aandachtspunt zijn en ook dat van de raad van bestuur", luidt zijn officiële motivatie. Wat de nieuwe strategie zal inhouden, is niet duidelijk. Sommige waarnemers denken dat Jan De Clerck moegestreden is en uit het kapitaal wil stappen, anderen denken dat de verkoop van de textiel- of de chemiepoot van Domo op til is.

Existentiële twijfels besluipen de hele West-Vlaamse vloerbedekkingssector. De familieaandeelhouders van Unilin, de producent van QuickStep-laminaat uit Wielsbeke, hebben de zakenbank Goldman Sachs gevraagd om hen bij te staan bij de verkoop van hun aandelen. De familie Vanden Avenne uit Oostrozebeke zou een uitstap overwegen uit Triax, de groep die spaanderplaatmaker Spano omvat. De familie Steverlynck heeft zich na de affaire-Coene teruggetrokken uit de raad van bestuur van de Ieperse weefgetouwenproducent Picanol. En de verkoop van Balta (Balcaen Tapijt) een klein jaar geleden zindert nog altijd na in de sector. Filip Balcaen, zoon van oprichter Paul, verkocht 70 procent van het bedrijf uit Sint-Baafs-Vijve aan de Britse durfkapitalist Doughty Hanson. Filiep Libeert, de nieuwe baas bij Domo, stond hem bij met advies. De familie-Balcaen blijft met 20 procent van de aandelen wel de belangrijkste privé-aandeelhouder.

Stuk voor stuk gaat het om kroonjuwelen van de West-Vlaamse vloerbedekkingssector, familiale tapijt- en laminaatbedrijven die hun historische wortels hebben in de vlasindustrie.

Domo is weliswaar gelegen in het Oost-Vlaamse Zwijnaarde, maar is het paradepaardje van de voormalige Beaulieu-groep, die in 1959 werd opgericht in Wielsbeke. Pater familias Roger De Clerck - Boer Clerck - verdeelde Beaulieu, berucht om zijn moeilijke relatie met de fiscus, vijftien jaar geleden in zes delen, voor elk kind een. Jan De Clerck kreeg als oudste zoon het commando over Domo. De rest werd verdeeld onder Luc (Berry Floor), Dominiek (Beaulieu Wielsbeke), Francis (Ideal), Ann (Beaulieu Kruishoutem, actief in Zuid-Afrika) en Mieke (Beaulieu of America, actief in Noord-Amerika). Domo verhoogde sinds zijn ontstaan in 1978 zijn omzet van 27 miljoen euro naar 859 miljoen euro en telt 2.350 medewerkers. De groep heeft drie divisies: chemie, vloerbekleding en de afdeling vezels en garens, samen goed voor acht fabrieken in België, Duitsland en Nederland.

Unilin telt in België 2.200 werknemers en haalt een groepsomzet van ruim 840 miljoen euro. Het bedrijf is de aartsrivaal van sector- en gemeentegenoot Berry Floor van Luc De Clerck. Unilin werd als Union de Lin gesticht door enkele vlasfamilies. Het beleefde als wielersponsor een publicitair onovertroffen voorjaar dankzij de overwinningen van QuickStep-kopman Tom Boonen.

Balta is met 3.200 jobs in de fabrieken te Sint-Baafs-Vijve, Avelgem en Tielt de grootste werkgever van West-Vlaanderen, samen met Bekaert. Bij de overname werd de waarde van Balta op 600 miljoen euro geschat. Het Avelgemse vinylbedrijf IVC zat niet in de deal en blijft in handen van de familie Balcaen. De omzet van Balta, zonder IVC, bedraagt 565 miljoen euro. Spano haalt 100 miljoen euro en biedt 350 mensen werk.

Familiale tapijtfabrikanten als Louis De Poortere, Balta en Domo behoorden tien jaar geleden tot de absolute Europese top. Tien jaar later is de eerste failliet, de tweede verkocht en twijfelt de derde aan zichzelf. Zit de klad erin? "De groei in de regio zit op zijn limiet. De verkoop valt stil", zegt Dominique Meyfroot, die als ABVV-vakbondssecretaris de textielsector in de regio Tielt-Brugge-Oostende volgt. "Bij Balta is er overcapaciteit in de carpetten. De magazijnen zitten vol. Dat is ook zo bij Beaulieu. Daardoor is tijdelijke werkloosheid in de fabrieken soms onvermijdelijk. De oorzaak ligt bij de dure euro, die maakt dat de tapijtfabrikanten het moeilijk krijgen om hun producten buiten Europa te verkopen. Dat heeft tot gevolg dat iedereen vist in dezelfde Europese vijver."

Nieuwe fabrieken in lagelonenlanden als Turkije of Indonesië kunnen een uitweg bieden. Maar daarvoor is geld nodig. Sommige familiale aandeelhouders voelen zich niet meer in staat om op eigen kracht te ontwikkelen en gaan in op de avances van buitenlandse durfkapitalisten, die vooral azen op de grote bedrijven met honderden miljoenen euro's omzet.

Vervolg op pagina 3

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234